Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Ки Гонг - дишане и терапия

Ки Гонг - дишане и терапия

Ки Гонг - дишане и терапия - изображение

Ки Гонг е древно китайско учение, което включва един особен подход към дишането. Представлява система на обучение, предназначена да развива ума, тялото и духа. Ки гонг осигурява предимствата на йога, тай чи и медитация в една дисциплина. Не е случайно, че учението често е наричано “Изкуството на равното дишане”. Техниките включват физически упражнения и активиране на осезанието за постигане на телесно, ментално и духовно здраве.

История на Ки гонг

Ки гонг и коцепцията за Ин и ЯнКи гонг практиката датира като система за самолечение от 3000 години в Китай. Ефективността й е доказана върху здравето на милиони хора, в продължение на хиляди години. Развиването на жизнената сила (ки или чи) е във фокуса на даоизма – китайска система от философски и религиозни концепции, които са тясно свързани помежду си. Именно даоистите са тези, които са отговорни за развитието на акупунктурата, китайските билкови лекарства, мануалната терапия и концепцията за Ин/Ян за света.

 

Основна идея на Ки гонг

В центъра на това учение стои енергията Ки (Чи) и нейното направляване, с цел постигане на равновесие.

Какво е енергията Ки (чи)?

Ки е позната в САЩ и Западна Европа като жизнена енергия. Тя е естествена, универсална жизнена енергия, която тече в, чрез, около и между всички живи същества в космоса. Основната форма, в която съществува тази енергия е някаква инвазивна същност. Тя не може да се види или докосне - нещо като всепроникващо острие в духовен смисъл, разбира се. Ки е гъвкава, променя се и се адаптира чрез и около всичко, така че да е в постоянен баланс. Това е трансцедентална енергия, която дава сила и витализира човек.

Развитието на Ки Гонг създава един по-използваем образ на енергията, като я организира в около двайсет енергийни центъра (меридиани).

Ки гонг практика

Ки гонг упражненияКи Гонг не е просто инструкция за дишане или упражнения, а включва множество физически и душевни предизвикателства. По време на програмата се преминава през различни нива на физическа активност, активиране на енергията Ки (Чи) и кръвообращението. Целта на Ки гонг е да се даде възможност за реализация на своята собствена лична сила чрез активиране на Ки-енергията и естествените лечебни способности на организма.

Ако сте истински ентусиасти, можете да практикувате някои от техниките, които варират от силна динамика до пълна статика. За практикуващия Ки гонг е нужно единство на ум, тяло и дух, за да се овладее и направлява „стихията“.

Плавните и хармонични движения изобразяват естественото изливане на чистата енергия и нейното умело управление от човека.

Техниките, изискващи пълна статика (неподвижност) се изпълняват като се заеме дадена поза и тя не се променя известно време, което може и да е доста дълго. Тук могат да се открият много прилики с йога, както и с други стари китайски практики. Но, докато повечето статични техники целят човека да остане неподвижен, то Ки Гонг се стреми да постигне позиция на тялото, която да е най-благоприятна за енергията Ки. Можем да прибавим към това и медитацията, която не е много различна от другите видове. И както при нея, основната цел е човек да “освети сам себе си” и да види скритите си възможности.

Ефекти и приложение на Ки гонг

Когато човек се учи да практикува Ки гонг, трябва да усвои два вида движения – вътрешни и външни.

Вътрешните движения или потоци в Китай се означават като „neigong“ или „вътрешна сила“. Тези движения правят Ки гонг практиката превъзходна здравословна и уелнес практика.

Външните движения включват леки упражнения, включващи движения, които се повтарят няколко пъти, като плавно разтягане на тялото, които водят до ускоряване движението на течностите (кръв, синовиална течност и лимфа) и осъзнаване на начина на движението на тялото в пространството.

Много от физическите проблеми на тялото, всъщност са свързани с психически или емоционален стрес, поради което вътрешното спокойствие достигнато чрез Ки гонг не бива да се подценява. Ки гонг практиките помагат за управление на стреса, гнева, депресията, мисълта и страха от болести, както и всяко "объркване" на мисълта. Укрепването и балансиране на енергията на ума подобрява способността за откриване на фините нюанси и възприемане на света и неговите предизвикателства. Ки гонг е разработена предимно като система от упражнения за здравето на хората и намаляване на вътрешното напрежение. Практикува се от хора с всякакви духовни убеждения и религии. Въпреки че, е развита на базата на даоизма, не е необходимо да се учи или вярва в тази философия, за да се практикува Ки гонг.

Редовното практикуване на Ки гонг дава възможност за поддържане на гладката циркулация на кръвта и енергията в организма. Това позволява на човек да се отпусне по-лесно, да достигне вътрешен мир, радост и позитивна нагласа.

За повечето хора, първото и най-важно приложение на Ки гонг е облекчение или превенция на хронични здравословни проблеми. Диапазонът на болести, които са били подпомогнати от Ки гонг в Китай включват  рак, заболявания на вътрешни органи, лоша циркулация, болка с неврологичен произход, проблеми с гърба и ставите и общи физически заболявания.

Въпреки че, много скептици критикуват остро Ки Гонг, все повече хора усещат ползите от него. Основните ползи, които последователите споменават са подобреното здраве и засилената самодисциплина. Имайки предвид, от колко време учението съществува, на скептиците ще им е нужно почти толкова, за да получат превес.

Източници:
http://www.worldkigong.com
http://www.energyarts.com
http://www.takingcharge.csh.umn.edu
http://akupresura-bg.eu


Още по темата:

4.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияПсихологияБотаникаНовиниСнимкиИсторияОрганизацииВидеоРецептиГеографияНаправления в медицинатаСпорт и туризъмИнтервютаЗаведенияАнкетиТестовеСпециалистиСоциални грижиХранене при...ФизиологияДиети