Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Медитация и техники за релаксация Защо и как да медитираме на работното място

Защо и как да медитираме на работното място

Защо и как да медитираме на работното място - изображение

Налице е постоянен поток от нови изследвания и новини за ползите от медитацията и дихателните практики. Те докладват, че медитацията повишава енергията, помага за фокусирането, намалява стреса и тревожността, повишава издръжливостта  и променя нагласите към по-добро. В тази връзка, напоследък често се срещаме различни идеи и препоръки за това, как да се избавим от стреса на работното място и да поддържаме концентрацията и работоспособността си на оптимално ниво до края на работния ден и след това. И има защо: някои практики притежават способността да подобрят паметта ни, да помогнат да се съсредоточим, да контролираме емоциите си и да намалим стреса, което неминуемо ни прави по-добри в работата си.

Оказва се, че офисът всъщност е идеално място за медитация. Не само, защото работата е една от основните причини за стреса от ежедневието, но и също така, тя е и първата му жертва. Стресираният служител, не е нито продуктивен, нито полезен за работната атмосфера и настроение в офиса. Можете да противодействате на това и да направите вашия офис по-спокоен и креативен само чрез практикуването на медитация.

Медитацията няма да ви отнема много време – най-много 10-15 минути всеки ден. Дори и само няколко минути, може да бъдат достатъчни. Някои от типичните реакции, когато офис служителите чуят идеята за медитация са:

  • "Да, прави сте, но аз не разполагам с време, за да отида до тоалетната, а дума да не става да седна с кръстосани крака и да повтарям "Омм"!
  • "Шегувате се! Няма начин да седя толкова време на едно място!"
  • "Хиляди мисли преминават през съзнанието ми по цял ден. Няма как да ги игнорирам. Не е толкова лесно, колкото звучи!"

Всъщност, нещата не са толкова сложни и невъзможни! Просто трябва да се научите как да го правите. Ето как да медитирате по време на работа:

Намерете пространство

Намерете си пространствоПървият човек, на който трябва да кажете за намерението си да медитирате по време на работата в офиса е Вашият мениджър. Вероятно, първоначално той ще е леко озадачен и стъписан. Кажете му че се нуждаете от 10 минути на ден и някое тихо местенце. Ако това не е приложимо във Вашия случай, може да потърсите други начини.

По дефиниция, медитацията е просто време, прекарано в тиха мисъл за релаксация. Това може да се случи докато отивате към следващата среща, докато стоите пред копирната машина или в банята. Ключът към медитацията е да останете наясно с мислите си.

Направете си график

Изберете си част от деня, през която да отделите 10-15 минути всеки ден. Това може да се случи по време на обедната почивка или следобедното кафе, например. Това време няма да ощети сериозно работния процес и количеството работа, което трябва да свършите за цял ден (с някои изключения, засягащи лекарите в спешно отделение или хора, заети с грижи за малки деца).

Пийте вода

Пийте водаПийте повече вода. Вероятно го чувате вече милион пъти, по всякакви поводи. Хубаво е наистина да се вслушате в този съвет, независимо повода, по който го получавате. Водата представлява повече от 60 % от човешкото тяло. Тя е нужна, не само за да живеем, но и да живеем оптимално. Водата е елемент на Земята, който успокоява, подхранва и почиства. Първата стъпка към освобождаване на ума е очистване на тялото.

Останете на Земята

Често хората се намират на дадено място, но сякаш главата им е някъде другаде. Въпреки че, телата ни са в настоящето, мисълта ни често е в миналото или бъдещето. Да останеш на Земята означава, ума и тялото ви да са здраво стъпили на земята, тук и сега. В такъв случай, ще можете активно да участвате в разговорите, да се чувствате уверени, силни и наясно със себе си.

медитация и златна светлинаВсяка сутрин и следобед затворете очите си за по една минута. Представете си поток от светлина, преминаваща през тялото Ви, която ви свързва с най-дълбоката точка на земята и небето. Тази светлина е като тънко въже, което поддържа краката ви здраво на земята, докато тялото се изправя мощно и силно. След това си представете, че се намирате в златна светлина, която ви държи в безопасност в настоящето, тук и сега. Когато видите себе си в тази светлина, поемете дълбоко въздух и продължете напред с ежедневните задачи, по-уверени и силни.

Обградете се с природа

риба БетаПриродата е като магия. Когато сме обградени с елементи на Земята, нашето тяло, ум и душа остават заземени в настоящето. Природата ни помага да бъдем спокойни, да сме наясно с мислите си и да сме съпричастни с хората около нас. И тъй като, малко от нас разполагат с лукса да работят сред природата, остава възможността сами да си създадем природен оазис в офиса:

Поставете много растения – Аглаонема (Китайски евъргрийн) е перфектна опция. Вземете си рибки от вида Бета (Сиамска бойна риба) и колекция от дървесни материали и камъни, които да можете да държите в ръка, когато се нуждаете от минутка спокойствие. И..ето я медитацията…

Всеки път, когато влизате в своя кабинет или офис може да подържите някой от тези природни елементи в ръката си и да освободите ума си.

Как ще ни помогне медитацията?

Медитацията ни помага да се съсредоточим

По време на работна среща Вие седите, лаптопът е отворен срещу вас и телефонът е на една ръка разстояние. Опитвате се да следите внимателно събеседника си,  докато тактично хвърляте  един поглед към постъпилия току що имейл или смс. Бързо ги отваряте и затваряте отново с идеята „ще го прочета, когато имам повече време“. Сега обаче, единственият проблем е, че вече мислиш за Нея.  Дали ти пише за вечеря или, за да ти съобщи как е минала презентацията й в 13.00 часа. Неусетно тези мисли ангажират цялото Ви внимание и околните сигурно забелязват, че не сте на 100 % там.

концентрация по време на работа45 минути по-късно, когато вече сте обратно на бюрото си и започнете да обсъждате работната среща с колегата си, осъзнавате, че всъщност, май сте чули съвсем различни неща. Сега ще трябва да се свържете с други колеги, за да уточните кой е прав. Това означава, че благодарение на липсата на концентрация и внимание, не само сте пропуснали важна информация, но и забавяте работния процес. Медитацията се занимава с решение на този проблем по няколко начина:

Спомага за осъзнаване на потенциалните ситуации и детайли, които могат да отвличат вниманието и ни учи как да ги отстраним, когато искаме да сме съсредоточени (например, водете си бележки по време на срещата или оставете телефона и лаптопа си в кабинета или офиса).

Тренира способността ни да се съсредоточаваме за дълъг период от време, увеличава способността ни да възприемаме и съхраняваме информацията, която получаваме по време на дълга среща.

Медитацията помага за вземане на решения

Тече поредната ежемесечна среща с колегите, на която преглеждате нов проект. Неочаквано, някой прекъсва разясненията Ви, за да посочи проблем или недостатък, който Вие сте пропуснали. Цялата зала кима в съгласие. И, докато всички приемат това като начин за подобряване на цялостната дейност и идея, за Вас това е лично и изглеждате така, сякаш целият свят е против Вас. Започвате да си мислите „Защо не ми каза това отстрани? Защо трябва цялата фирма да чуе? Защо винаги открива грешки в моята работа?"

Когато се чувстваме застрашени, нашата примитивна човешка природа задейства „готовност за атака“. Това е чудесно, ако сме в джунглата и срещу нас стои хищник, но не е толкова полезно, когато сте на среща с колеги или клиенти. В този момент, ние започваме да се държим по начин, който не е никак професионален. Това обикновено се случва, когато срещаме противоположно на нашето мнение по време на работна среща, и в отговор на това, неправомерно започнем да правим коментари по работата на други лица. За жалост, това е индикация, че всъщност се съмняваме в собствените си възможности.

Медитацията ще е от полза в подобни случаи, тъй като подобрява вниманието и способността за правилно анализиране на ситуацията. Когато се чувстваме спокойни и уравновесени, можем да бъдем по-обективно и да видим, че нещата невинаги са лични, а дори да са такива, може да намерим начин да отвърнем по-професионално и възпитано. Когато усетим, че гневът ни обзема, трябва да запазим самообладание и да удържим ситуацията и доводите си в наша полза.

Медитацията ще подобри комуникацията ни с колегите

медитация и комуникация с колегитеВие сте на работна среща относно обсъждане на стратегии за завършване на даден проект. Управлението започва да задава задачите и отговорностите. В този момент, Вие вече се досещате как ще свърши това – точно кой ще бъде назначен на по-интересната работа, кой ще е недоволен от ролята си и кой ще получи бонуса за добре свършена работа.

Много от нас са в капана на убеждението, че нещо ще се случи точно така, както предполагаме. Тъй като сме заключени само в собствената си гледна точка, ние не обръщаме внимание на други възможности. Това води до разрив в отношенията и ни отдалечава от колегите. Ние можем да чуем какво казват нашите колеги, но не искаме да слушаме. Вместо да бъдем „експерт“, който винаги знае как ще приключи срещата, опитайте се да чуете колегите и тяхната перспектива.

Медитацията ни дава възможност да се избавим от предубеденост, очаквания и предразсъдъци

Опитайте се да мислите за колегите си като за хора, които са преминали през същите неволи и радости, които сте изпитали вие и те също правят всичко възможно, за да работите заедно в една по-добра и по-успешна работна среда. Не забравяйте, че никога не е грешно да опитате да достигнете върха, но не за сметка на добрите отношения с колегите. Не си мислете, че тъй като вече имате един негативен опит с вашия колега по офис, връзката и отношенията ви никога няма да се подобрят. Опитайте се да го погледнете в нова светлина, от друг ъгъл. Ще се изненадате колко лесно е да видите някой в положителна светлина. А положителната перспектива не само е полезна за другите, но има обратен ефект и за нашата по-широка култура и професионализъм.

Източници:
http://www.mindbodygreen.com
http://edition.cnn.com
http://www.huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлПсихологияДиетиСоциални грижиСнимкиСпортНовиниИсторияБотаникаХранене при...Тестове