Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Йога, тай чи, чигонг Йога за здраве

Йога за здраве

Йога за здраве - изображение

Упражненията по йога помагат при различни здравословни проблеми. Така наречените асани са важни за здравето и чрез тях може да се отървете от редица оплаквания - от запека и възпалението на пикочния мехур до напрежението и главоболието.

При възпаление на пикочния мехур помага упражнението седеж със завъртане. При него се масажират вътрешните органи и се активира дейността на бъбреците.
Седнете на пода с изправен гръб, краката са изпънати напред. Свийте десния крак, придърпайте петата към седалището и сложете стъпалото върху коляното на левия крак или до лявото бедро. Свийте левия крак и придърпайте петата към седалището. С  дясната ръка хванете лявото коляно от външната страна. Лявата длан е на пода зад седалището. Вдишайте и изпънете торса, издишайте и завъртете гръдния кош около оста му наляво. Движението тръгва от долните прешлени, вратът и главата ги следват, раменете са надолу и двете страни на седалището са плътно на пода. Задръжте в тази позиция за няколко вдишвания. Издишайте и се върнете в изходна позиция. Сменете краката и посоката.

При нервност, съчетана с безсъние - п.нар. шавасана. Успокоява всички жизнени енергии, особено вата.
Легнете по гръб, ръцете и краката са изпънати и леко отдалечени от тялото. Дланите сочат нагоре, стъпалата са отпуснати леко встрани. Раменете са изпънати назад. Затворете очи и се отпуснете. При всяко издишване отпускайте напълно тялото на земята. Насочете концентрацията си към третото око /точката между веждите/. Оставете мислите да отминават покрай нас, отпуснете се напълно за най-малко 8 до 10 минути. Накрая изпънете ръце над главата, въртете и протягайте глава във всички посоки. Отворете очи.

При болки в гърба и ставите
. Мост - разтоварва и разтяга гърба и балансира дошите.
Легнете по гръб, разтворете краката на широчината на бедрата, петите са допрени до седалището. При вдишване стегнете таза и го повдигнете прешлен по прешлен нагоре. Изправете коленете и ги насочете напред и нагоре. Изпънете ръцете под седалището с преплетени пръсти и съберете лопатките. Повдигнете гръдния кош, краката са здраво стъпили на пода, бедрата са напрегнати - това разтяга гръбнака. Задръжте в тази позиция няколко вдишвания. При издишването разтворете ръцете и бавно, прешлен по прешлен, отпуснете таза на пода.

При запек. Упражнението колене към гърдите - свитите крака масажират корема и го активират.
Легнете по гръб, свийте силно крака и ги придърпайте към гърдите. Ръцете са обхванали коленете, гърбът и вратът са плътно на пода. Затворете очи  и няколко пъти дълбоко вдишвайте и издишвайте.

Още по темата:

4.4, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаЗдравни проблемиХранене при...Алт. медицинаЗаболявания (МКБ)ЛеченияНовиниСпорт и туризъмЛайфстайлСнимкиПсихологияИнтервютаЗаведенияДиетиИсторияФизиология