Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Медитация и мантри

Медитация и мантри

Медитация и мантри - изображение

Медитацията е състояние, при което съзнанието на човек се освобождава от всички тревожещи го мисли. Целта на й е хармонизиране на всички енергийни центрове (чакри), които индиректно подобряват настроението и дори физическото здраве на медитиращия.

За да се усвои напълно някоя от техниките за медитация, човек трябва да бъде психически подготвен за нея (да я приема „на сериозно”, да изпитва необходимост от медитиране).

Насоки за въвеждаща част на медитацията

Време и обстановка за медитация

Когато времето и мястото са еднакви всеки път умът много по-бързо се настройва за медитация, защото не губи време, за да свикне с новата обстановка. Когато времето и мястото са различни всеки път, мозъкът всеки път трябва първо да се абстрахира от новите външни стимули. Този процес губи време и енергия, без да се постига някакъв съществен напредък в изкуството да се медитира.

Обстановката за медитация трябва да бъде успокояваща

Хубаво е да прилагате някои от правилата на източната философия фън шуй, за да подредите специалното ви място за медитация. Някои източници препоръчват да отделите една стая само за медитация. Ако това е невъзможно отделете едно малко кътче в стаята със завеса. В това кътче може да наредите скъпоценни или полускъпоценни камъни, които да пречистят мястото от отрицателната енергия и да го заредят с положителни вибрации, благоприятствайки по-бързо и по-лесно постигане на желаната концентрация за медитация.

Друго важно условие е вашето разположение спрямо 4-те посоки на света. Трябва лицето ви да е насочено на север или на изток, за да може да се възползвате от позитивните вибрации, които се получават при произнасянето на мантрите.

Времето между 4 и 6 часа сутринта е най-подходящото време за медитация

Това време е известно като БРАХМАМУХУРТА. Причината то да е най-подходящо е, в състоянието на мозъка по това време. Когато сте току що станал все още мозъкът не е зает със задачите за деня, съзнанието все още е спокойно и по-лесно може да бъде въведено в медитивно състояние.
Удобна поза – класическата поза е лотос (падмасана), но тя не е задължителна. Важно е да спазвате следните правила: врата и гърба трябва да са изправени в една линия, но без да чувствате напрежение (тоест в зоната на комфорта). Краката трябва да са кръстосани, така че да образуват триъгълник, който служи като тунел, предотвратяваш разпиляването и губенето на жизнена енергия (прана).

Концентрация

Преди да започнете да медитирате оставете съзнанието си празно, забравете за всичко, което се е случило преди или се случва сега, или ще се случи в бъдеще. Оставете съзнанието ви да блуждае, не се опитвайте по никакъв начин да му повлияете, опитайте да гледате собственото си съзнание като на филм. Причината да останете пасивни е, че ако започнете съзнателно да се концентрирате, ще се появи нова мисловна вълна. Последицата е порочен кръг, без възможност за започване на медитация.
Дишане – започнете да вдишвате дълбоко и да издишвате бързо докрай, в продължение на 5 минути. Целта на дълбокото дишане е снабдяването на мозъка с колкото се може повече кислород. Постепенно заместете дълбоко дишане с тихо, едва доловимо дишане, за да успокоите целият си организъм.
Дишайте ритмично – вдишването и издишването трябва да са 3 секунди. Ако решите да използвате мантри те трябва да бъдат толкова дълги, колкото вдишването и издишването.

Същинската част на медитацията

Изберете си определена точка от стаята или определена чакра и се фокусирайте само в нея. За фокусна точка може да си изберете елемент от скъпоценен или полускъпоценен камък, може да използвате пламък на свещ, чаша с вода, цвете и други.

Започнете да произнасяте мантрите, които сте си избрали в синхрон с дишането. Ако сте начинаещ се препоръчва мантрите да се изричат на глас. След около 3 седмици медитации се опитайте да произнасяте мантрите на ум. Възпроизвеждането на мантрите на глас създава вибрации, които въздействат на подсъзнанието ви. Колкото повече практикувате медитацията толкова по-лесно ще усещате пречистващата сила на чакрите. Постепенно ще разберете, че не изпитвате необходимост да изричате гласно чакрите. По естествен начин съзнанието и подсъзнанието ще започнат да функционират в синхрон, като единно цяло.

Когато достигнете до това ниво медитиращият има възможност да разблокира всички свой чакри и да постигне състоянието на свръхсъзнание, висша форма на себепознание и себеовладяване.

Завършване на медитацията

Помислете си за хубавите неща в живота си и благодарете за тях

След като приключите вашата медитация благодарете за всички хубави неща в живота ви, на всички хора, които са направили живота ви по-приятен. Благодарственото слово трябва да бъде изричано с много тих глас или да го казвате мислено, което е по-добрия вариант. Няма задължителни фрази или думи в това слово, казвайте го както го чувстване. Целта на този ритуал е да се фокусираме в позитивните неща от живота ни и да забравим за негативите, които го съпътстват. Този ритуал по-късно се обяснява с модерната физика, според която на човек му се случват такива неща, върху които той сам фокусира съзнанието си и ги притегля към себе си.

Поседете така за малко

След като приключите с медитацията е абсолютно неправилно веднага да станете и да се заемете със задачите от ежедневието си. Отпуснете се за още няколко минути. Не мислете за нищо. Целта на тази допълнителна почивка е допълнително зареждане на организма с позитивната енергия от медитацията. Опитайте се да направите плавен преход от медитивно състояние към нормален ритъм на живот. Необходимото време е около 3 минути, през които различни мисли може да нахлуват в главата ви и да изчезват. Тези 3 минути могат да ви сторят твърде дълги, но трябва да ги спазите. Колкото по-продължителна е била медитацията толкова повече време трябва да отделите, за да излезете от медитивното състояние. На всеки 10 минути медитация отговаря около 1 минута почивка към задължителните 3 минути.

Никога не осъждайте медитацията си

Не давайте оценка на медитацията си. Когато сте начинаещи е нормално в началото да не чувствате някаква промяна в себеусещането си. С всяка следваща медитация ще се чувствате по-добре и по-уверени в себе си и в правилността на медитацията ви.

Плеснете няколко пъти с ръце

Това е един от начините за приключване на медитацията. Според някои йоги лекото пляскане 10 пъти с ръце е един от жестовете, които може да ни “върне на земята“. Този жест служи като невидима връзка със земята и прекратява мисловната връзка с небето, според някои древни китайски учения.

Измислете си собствен жест за край на медитацията

Такъв жест е важен, защото с него сигнализирате на тялото си, че приключвате медитацията. Измисленият от вас жест трябва да е един и същ винаги, за да послужи като условен рефлекс – след като го направите тялото знае, че приключвате медитацията си.

Мантра и медитация

Мантрите са думи, които имат специфична последователност от звуци, които създават вибрации, активиращи чакрите. Всяка чакра има специфична мантра. Отделните цветчета, които заобикалят мантрите също имат собствени мантри, които ги активират.

Мантрите се намесват в същинската част на медитацията. Представяйки си определената чакра, с нейния символ и цвят изричайте и съответна мантра. С тази техника се постига много по-лесно отваряне на чакрите и позитивните ефекти от медитацията са много по-осезаеми.

Повече информация за чакрите и мантрите, които ги активират може да прочетете тук:

Физични свойства на мантрата

Благоприятното въздействие на мантрите върху физическата и психическата същност на човека се обясняват с физичните свойства на звука, произвеждан при изричането на мантрите. От гледна точка на физиката звуковата вълна има определена дължина на вълната, честота на трептене, а съответно и определена енергия.

Според едни източници тази енергия активира чакрите и те започват да работят в баланс, при което се осигурява щастливо и мъдро съществуване на медитиращия.

Според други автори вълната произвеждана при произнасяне на мантрите интерферира с космическите вълни и медитацията с мантри се сравнява с космическа комуникация или комуникация на енергийно ниво. Изложените обяснения са все още само хипотези и не са доказани.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноРецептиНовиниПсихологияСпортЛеченияСнимкиИсторияБотаника