Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на високо кръвно налягане

Алтернативно лечение на високо кръвно налягане

Алтернативно лечение на високо кръвно налягане - изображение

Като високо кръвно налягане се приемат стойности над  120 mmHg за систола и  80 mmHg за диастола, но за хипертонична болест се говори, когато кръвното налягане е над 140 mmHg за систола и над 89 mmHg за диастола. В САЩ за това състояние е въведен термина прехипертония, а в България това са гранични стойности на нормалното кръвно. Симптомите на високо кръвно налягане включват главоболие, виене на свят, кървене от носа, билки в корема и други.

Подробна информация за високото кръвно налягане може да прочетете в здравния проблем Високо кръвно.

Алтернативно лечение на високо кръвно налягане

Алтернативната терапия на високо кръвно налягане има за цел да подпомогне конвенционалното лечение и да предотврати усложненията, като исхемична болест на сърцето, инсулт, бъбречни заболявания, увреждане до пълна загуба на зрението. Ако не са много високи стойностите на артериалната хипертония тя може да бъде добре контролирана с алтернативното лечение. То може да бъде използвано като средство за превенция на високото кръвно. Алтернативното лечение на артериалната хипертония включва: диетолечение, упражнения; автогенен тренинг, билколечение, аюрведическата медицина, медитация, акупунктура.

Намаляването на телесното тегло намалява високото кръвно

Според редица проучвания, намаляването на теглото с около 4 килограма може да намали стойностите на високото кръвно с около 5 mm Hg за систолата и около 2 mm Hg за диастолата. Премахването на излишните килограми подобрява ефекта и на приеманите медикаменти за намаляване на кръвното налягане.

Един много важен показател за нездравословно тегло е размера на талията. Тя може да се използва, за да се определи риска от високо кръвно: Мъже с обиколка на талията над 102 сантиметра и жени с обиколна над 89 сантиметра са с повишен риск от артериална хипертония.

Свалянето на излишните килограми е доста сериозно предизвикателство, затова може да си ви полезни следните съвети:

Направете си дневник на консумираните храни: записвайте всичко, което консумирате, в колко часа и каква е причината. Много често ние консумираме различни десерти и чипсове, без да изпитваме глад, просто по навик или от скука. Звучи доста абсурдно, но в повечето случаи това е една от водещите причини за наднормено тегло, особено при жените.

Направете си списък с необходимите продукти, преди да посетите магазина: този трик ще ви предпази от купуването на забранените храни, които трябва да ограничите.

Препоръчителна диета при високо кръвното налягане

Хората с артериална хипертония трябва да консумират храна богата на калий. Калият ще намали отрицателното влияние на натрия върху кръвното налягане. Храните богати на калий са: пресни цели зеленчуци и плодове.

Много полезни са зеленолистните зеленчуци, защото са добър източник на фолиева киселина и витамини от група В, които може да намалят високото кръвно. Предполага се, че това се дължи на намаляване на повишените нива на хомоцистеин.

Черен шоколад

Има проучвания според, които консумацията на няколко парчета черен шоколад на ден може да намали високото кръвно налягане с около 1-2 mmHg. Този хипотензивен ефект на шоколада се обяснява с наличието на флавоноиди и отделянето на азотен оксид, който има вазодилатативни свойства. Според други автори, този ефект се дължи на потискането на ангиотензин конвертиращия ензим. Но трябва да се внимава с количеството на консумирания шоколад, защото освен флавоноиди, той съдържа и теобромин и много захари, които, във високи концентрации, имат неблагоприятен ефект върху кръвното налягане.

Магнезий

Консумацията на ленено семе, сусамово семе, тиквено семе може да достави голямо количество магнезий, който понижава кръвното налягане.

Намалете приема на натрий

Това може  да се постигне лесно като намалите консумацията на пушени меса и такива с много подправки (включително колбаси и други месни деликатеси), изключете чипсовете и снаксовете, не добавяте допълнително количество сол към храната си. Ограничаването на солта може значително да намали високото кръвно при хипертоници, които имат „сол чувствителни бъбреци”.

Омега-3 мастни киселини

Представляват ненаситени мастни киселини, които се съдържат в рибата, лененото масло, масло от рапица, масло от безстеблена иглика. Те увеличават нивата на добрия холестерол (HDL). Имайте предвид, че прекомерната употреба на храни съдържащи омега-3 мастни киселини може да увеличи ефекта на лекарства разреждащи кръвта (варфарин, хепарин) и да доведе до кръвоизливи.

Чесън

Хипотензивният ефект на чесъна се дължи на активната субстанция алицин, която стимулира производството на азотен оксид в организма и предизвиква отпускане на гладката мускулатура на артериите, съответно и намаляване на високото кръвно налягане.

Препоръчително е да похапвате по 1-2 скилидки чесън всеки ден. Ако предпочитате екстракт от чесън, препоръчителната доза е 600 – 2400 милиграма, в продължение на 4 седмици.

Витамин Д

Достатъчно количество витамин Д може да си набавите чрез консумация на яйца, риба, мляко, черен дроб. Няколко изследвания твърдят, че недостатъчният престой на слънце може също да е причина за високо кръвно, защото не може да се синтезира достатъчно количество витамин Д в кожата. Затова се препоръчва приемът на по-големи дози витамин Д през зимата. Преди да приемате хранителни добавки с високи дози витамин Д, се посъветвайте с лекуващи Ви лекар, тъй като е възможно да предозирате витамина, което може неблагоприятно въздействие върху организма ви. Повече информация за някои промени в хранителния ви режим, които трябва да направите, за да намалите високото си кръвно може да прочетете в темите:

Спорт при високо кръвно налягане


Спортувайте всеки ден! Определете си удобен час за физически упражнения и се посъветвайте с лекуващи си лекар за подходящата за Вас физическа активност. При хората с високостепенна артериална хипертония тичането и фитнесът (вдигането на тежести) са противопоказни, поради риск от хипертонична криза, инфаркт или инсулт! Подходящи разходки на открито, леки упражнения и някои видове йога, които се препоръчват за хипертоници. По-интензивните физически упражнения са подходящи за хора с гранични стойности на високо кръвно (до 139/89 mm Hg). При тях може да се постигне намаляване на кръвното до нормалните стойности и да се предотвратят клиничните прояви на артериална хипертония.

Най-важното в спорта е постоянството. През почивните дни не може да бъде наваксана физическата активност през седмицата. Подобно пренатоварване на организма може да бъде опасно за здравето и живота Ви!

Билки при високо кръвно налягане

Билколечението се основава на способността на някои билки да понижават кръвното налягане (хипотензивно действие). Те повлияват кръвното чрез различни механизми като: повишаване на диурезата, производство на азотен оксид (който предизвиква разширяване на съдовете и респективно понижава кръвното налягане), намаляване на „лошия” холестерол и увеличаване на „добрия” холестерол.

Босилек

Тази вкусна подправка може да бъде използвана като добавка за почти всички ястия в кулинарията. На хипертониците се препоръчва ежедневна консумация на босилек. Ако приемате екстракт от босилек, трябва да се посъветвате с лекар, тъй като екстрактът не е подходящ за продължителна консумация.

Повече информация за босилека и неговото приложение може да прочетете в:

Канела

Най-лесно е да консумирате канела под формата на чай иликато я добавите към чаша прясно мляко. Има изследвания, според които употребата на канела от диабетици може да намали високото им кръвно. Може да използвате канелата като добавка за зърнената ви закуска или дори като ароматизатор на кафето ви. Повече информация може да прочетете в темите:

Кардамон

Една от най-известните индийски подправки, които се използват за намаляване на кръвното. Може да откриете кардамона под формата на подправка и капсули.

 

 

Глог

Тази билка е прилагана за лечение на артериална хипертония още от древността. Освен намаляване на високото кръвноналягане, глогът предотвратява образуването на тромби, използва се за подобряване на кръвообращението на сърдечния мускул и мозъка. Може да приемате билката под различни форми, като чай, течен екстракт, хранителна добавка. Повече информация за глога и неговото приложение може да прочетете:

Семе от целина

Целината е често използвана в кулинарията билка, но въпреки това, малко хора знаят за свойството й да намалява кръвното налягане. Основно, за намаляване на артериалното кръвно налягане, се прилагат семената, но може да се използва и сокът от растението. Хипотнзивният ефект на целината се дължи на диуретичните й свойства и намаляване на излишните течности, задържани в организма. Засега не са установени странични ефекти.

Хибискус

Тази билка се препоръчва много често за понижаване на високо кръвно налягане. Подходящо е пиенето на 1 чаша чай дневно, като не бива да се консумира по-голямо количество, тъй като все още няма конкретни изследвания за страничните реакции от употребата му.

 

Котешки нокът

Тази билка е прилагана в традиционната китайската медицина за намаляване на кръвното налягане и при мозъчно съдови инциденти (инсулт). Според проучванията направени с екстракт от котешки нокът, той повлиява кръвното налягане чрез въздействие върху калциевите канали. Може да намерите тази билка под формата на таблетки.

Билки, които трябва да избягвате, ако имате високо кръвно

Изброените билки имат друго основно приложение и много позитивни ефекти, но според направени проучвания, в някои случаи имат свойството да повишават кръвното налягане по различни механизми, които не са ясно определени. Избягвайте използването на следните билки:

  • ефедра,
  • билки, съдържащи активното вещество йохимбин,
  • розмарин,
  • женско биле,
  • азиатски женшен.

Автогенен тренинг при високо кръвно налягане

Автогенният тренинг е техника, използвана за намаляване на стреса и релаксация. включва поредица от сеанси, в които хората се учат как да се контролира дишането, кръвното налягане, сърдечната честота и телесната температура. Прочетете повече информация за автогенен тренинг в темата:

Биофийдбек (Biofeedback) при високо кръвно налягане

Тази техника използва метода на самовнушението с цел постигане контрол върху функции от организма, които са неволеви, т.е. контролират се от вегетативната нервна система. Такива функции са поддържане на нормално кръвно налягане, тонус на мускулите, сърдечна честота, температурата на кожата и други. Всички тези функции се осъществяват по метода на биологичната обратна връзка. Целта на биофийдбек техниката е постигане на контрол върху тези механизми, чрез дълбоко себеопознаване и концентриране върху собственото ни тяло. Това се постига с помощта на специална апаратура и добре подготвен биофийдбел терапевт. Друг възможен начин да се постигне изискваното ниво на самоконтрол е чрез медитация. Прочетете повече информация за медитацията в темата Медитация - науката проглежда за невидимото.

Йога при високо кръвно налягане

Представлява древна индийска система от упражнения, целящи релаксация на организма и премахване на стреса. Има упражнения от йогата, които са предназначени за намаляване на високото кръвно налягане, което е провокирано от стрес.

Ци гун при високо кръвно налягане

Тази техника представлява отделен раздел от китайската медицина, които се основава на медитация, комбинирана с издаване на звуци и извършване на бавни, леки упражнения. Много често се използва за намаляване на кръвното налягане при бременни. Повече информация може да прочетете в Ци гун.

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИнтервютаТестовеНовиниПатологияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияХранене при...ПсихологияВидеоЛеченияДиетиФизиологияАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиОрганизацииКлинични пътекиБотаникаСпорт