Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на брадавици Лечебни практики при заболявания

Лечение на брадавици

Лечение на брадавици - изображение

Почти всеки човек в даден етап от житейския си път се сблъсква с неприятния, предимно от естетична, не толкова от здравословна гледна точка, проблем, наречен брадавици. Състоянието е известно още като кокоши трън и често предизвиква панически атаки при представителките на нежния пол.

Главен виновник за състоянието е небезизвестният човешки папилома вирус (human papillomavirus, HPV), а заразяването се осъществява при директен контакт с болен или индиректен контакт с контаминирани от заразени лица предмети, повърхности, лични принадлежности.

Основните предразполагащи фактори включват спад в имунната система, наличие на наранявания по кожата, продължително дразнене или триене на определен участък, излагане на вредни химични субстанции и други. Особено често заразяване се осъществява при посещение на плувни басейни, общ душ, използване на общи кърпи и тоалетни принадлежности и други.

Често се засяга детската възраст, като с напредване на възрастта провеждането на лечение на брадавици предизвиква все повече разочарование. При децата във връзка с редица физиологични и анатомични особености отстраняването на брадавиците е по-лесно, като в зависимост от избрания метод е налице по-нисък риск от цикатризация (формиране на белег).

Вирусните брадавици биват няколко различни вида в зависимост от локализацията си и някои морфо-хистологични особености, като най-общо се различават обикновени брадавици (често се разполагат върху твърда, костна подложка), плоски брадавици (с най-добра прогноза), плантарни (по стъпалата, петите, пръстите на краката), филиформени (по лицето, вътрешната част на бедрата, подмишниците), мозаечни, периунгвални (под или около ноктите).

Обикновено са безсимптомни (единствената проява е самата лезия), но в някои случаи могат да доведат до болка, сърбеж, парене, дискомфорт.

Подробна информация за видовете кокоши трън и характерните за тях особености може да намерите в раздел Заболявания:

Видове брадавици

Етиологично лечение на брадавици не е разработено и няма универсална терапевтична схема, ефективна при всички пациенти.

Терапията е предимно симптоматична, като основната цел е отстраняване на лезиите на цената на минимална болка, дискомфорт, нежелани ефекти и белег след процедурата.

Много често брадавиците не се нуждаят от терапия и в рамките на няколко месеца или години се самоограничават, като при отстраняване не водят до поява на белег.

Повишеният интерес към разработването на нови методи е във връзка с естетичния дискомфорт, който създават.

Съществуват многобройни методи, като първоначално е препоръчително стартиране с минимално инвазивен, максимално безопасен, икономически изгоден такъв, като е необходимо и съобразяване с индивидуалното състояние на пациента (възраст, локализация на кокошите тръни, брой, наличие на изразени клинични прояви).

Най-общо видовете лечение при кокоши трън се подразделят на следните:

 • природни средства и алтернативна медицина
 • деструктивна терапия
 • вирусоцидни средства
 • антимитотична терапия
 • имунотерапия

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, като често за постигане на оптимален ефект е необходимо комбиниране на две или повече от отделните методики.

1. Природни средства и алтернативна медицина

Поради високата достъпност на продуктите, народните поверия, митове и легенди за чудодейната сила на редица билки и растения, тези методи са добили висока популярност.

Липсват конкретни научно обосновани доказателства за тяхната ефективност, но не са регистрирани и рискове от странични ефекти, което ги прави често приложими, дори и в детска възраст.

Само малка част от безкрайния списък от народни илачи срещу кокоши трън включват използването на чесън, листа от алое вера, босилек, глухарче, брезова кора, масло от чаено дърво, ананас, прополис и други, които се нанасят локално, обикновено вечер, покриват се с памучен компрес, който се отстранява на сутринта. Процедурата се повтаря в продължение на няколко седмици до постигане на желания ефект.

Често използван метод, доказал своята ефективност и подходящ дори и при деца, поради безвредния си характер, е залепването на кокошите тръни с тиксо за шест дни, като при отстраняването му се препоръчва накисване за около пет минути в топла вода и премахване на мъртвата кожа (с пемза например) и повтаряне на процедурата на следващия ден. Не е ясно по какъв механизъм този метод води до ефективно премахване на брадавиците, вероятно връзка има локалното дразнене на кожата и стимулиране на имунната система.

Интересна особеност представляват съобщените случаи за лечение на кокоши трън с помощта на хипноза и сугестивна терапия, като най-вероятната причина се крие в стимулиране на имунната система и плацебо ефект.

Подробна информация за разнообразието от природни илачи в помощ срещу брадавиците може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Лечение на кокоши трън у дома).

Алтернативна медицина при брадавици

2. Деструктивна терапия

Както подсказва нейното наименование, целта на терапията е разрушаване, отстраняване на лезиите, като методиките варират от локално приложение на химически субстанции до криотерапия и хирургични интервенции.

Използват се следните средства и методи:

 • Хирургична ексцизия и кюретаж: стар, но все още широко прилаган метод, водещ до успешно отстраняване на кокошите тръни при приблизително две трети от пациентите, но с висок риск от оставане на белег и рецидив, във връзка с което не се препоръчва като първи избор на лечение.
 • Химично обгаряне: локалното приложение на сребърен нитрат води до локално химично обгаряне на епителните клетки и се използва за лечение на брадавици, грануломи, мазоли, като ефективността на метода е умерена с подобряване на проявите при малко над една трета от пациентите.
 • Продукти, съдържащи салицилова киселина: при голям процент от пациентите това е терапия на първи избор, тъй като се отличава с висока ефективност, достъпност, незначителна болезненост. Използват се локални препарати (мазила), съдържащи най-често 17 % салицилова киселина или лепенки, съдържащи 40 % салицилова киселина. Методът е подходящ и при деца, но се препоръчва употреба на по-ниски концентрации за намаляване на риска от локално дразнене и системна токсичност. За оптимална ефективност се препоръчва предварително накисване на участъците в топла вода за пет минути, отстраняване на мъртвата кожа и нанасяне на продуктите (мазилата се нанасят всеки ден, а лепенките се подменят на всеки 48 часа). За постигане на желания ефект е необходимо стриктно съдействие от страна на пациента и строга дисциплина по отношение на приложението на продуктите за период от няколко седмици до няколко месеца.
 • Кантаридин: локалното му приложение води до унищожаване на засегнатите епителни клетки, като е необходимо ежедневно нанасяне и покриване с плътна лента за 24 часа за период от няколко седмици. Методът е ефективен при над две трети от пациентите, като не се съобщава за формиране на цикатрикс, но е възможен лек дискомфорт и болка до преминаване на кокошите тръни.

Криотерапия

 • Криотерапия: представлява втора линия терапия и често се комбинира с други методи на лечение на брадавици. Най-често се използва течен азот, като ефектът от процедурата се дължи на локална некроза на засегнатите от човешкия папилома вирус кератиноцити или на стимулиране на локални възпалителни процеси, задействащи имунната система. Висока ефективност е налице за отстраняване на кокоши трън с давност до шест месеца, като основните нежелани ефекти включват болка, промяна в пигментацията (хипопигментация или хиперпигментация) и чувствителността на участъка.
 • Лазерна терапия: използват се различни видове лазери в зависимост от локализацията на кокошите тръни и индивидуалните особености на пациента. Най-често това са карбонов лазер (carbon dioxide laser), Er:YAG лазер, Nd:YAG лазер, импулсен лазер.

Лазерна терапия

3. Вирусоцидна терапия

Използват се локални средства с доказана вирусоцидна активност, които увреждат развитието на вирусните агенти и ги убиват.

Локално приложение на вирусоцидни средстваГлутаралдехид се прилага под формата на водоразтворим гел или алкохолен разтвор с концентрация 10 процента. Локалното му приложение показва ефективност, сравнима с тази след приложението на салицилова киселина.

Локалното приложение на формалдехид като 0.7 процента гел или 3 процентен разтвор също показва добра ефективност, но трябва да се избягва от лица с екзема, дерматит или алергии.

Друг агент, използван локално с относителен вирусоциден ефект, е мравчената киселина.

Употребата на тези средства се осъществява под медицински контрол с цел намаляване рисковете от локални или системни реакции и нежелани последствия.

4. Антимитотична терапия

Използват се агенти, локално или перорално, водещи до потискане на процесите на митоза, като тяхното приложение се назначава при неуспех от другите възможни терапевтични подходи.

Най-често прилаган препарат от тази група е антибиотикът блеомицин, като употребата му е противопоказана при деца, бременни жени и кърмачки, пациенти с тежка имунна супресия, както и след трансплантация на органи и тъкани във връзка със системно проникване на медикамента и риск от сериозни нежелани реакции.

24 до 72 часа след локалното му приложение често се наблюдава изразена болезненост в кожния участък, оток (подуване), парене, дразнене, зачервяване, като освен локални са възможни и системни прояви.

Други използвани медикаменти от тази група се ретиноидите, които потискат епидермалния растеж и диференциация, съответно и този на брадавиците и действат допълнително като имуномодулатори.

Локалната им употреба под формата на крем води до благоприятен ефект при над 80 процента от пациентите, като могат да се прилагат и в детска възраст, но с повишено внимание.

Антимитотична терапия

5. Имунотерапия

Използват се различни средства, чиято основна цел е стимулиране на имунната система и активиране на нейните собствени механизми, водещи до отстраняване на кокошите тръни.

Различни проучвания показват задоволителни резултати след употреба на перорални добавки, съдържащи цинк (10 милиграма на килограм ежедневно), като се наблюдава добър ефект при почти 90 процента от участващите в изследванията пациенти.

При някои пациенти се използват контактни сенсибилизатори, каквито са субстанциите diphencyprone и някои киселинни естери, но често се наблюдават нежелани ефекти, включващи грипоподобни прояви, формиране на болезнени мехури около брадавиците и други.

При пациенти, отговарящи на определени критерии (имунен статус, липса на алергични заболявания, имуносупресия, бременност, ХИВ инфекция, генерализиран дерматит и други) се използват инжекционни разтвори, съдържащи Candida или virus parotitidis (причинител на епидемичен паротит, по-известен още като заушка). Целта е стимулация на имунната система, отстраняване на брадавиците без болка или формиране на белег.

Флуороурацил (5-fluorouracil) се използва локално и действа като антипролиферативен агент срещу кокоши тръни, често в комбинация с лидокаин (за намаляване на болката) и ефедрин (за постигане на висока локална лекарствена концентрация) с ефект при около 70 процента от пациентите.

Имиквимод, приложен локално под формата на крем с концентрация 5 процента, стимулира редица цитокини и медиатори (интерферон-алфа, интерлевкин-1, интерлевкин-6 и други) с минимално проникване в системната циркулация. Основният недостатък е необходимостта от продължително приложение в рамките на няколко месеца (средно 10 седмици).

Избор на подходяща терапия

Многобройните методи за лечение на брадавици дават възможност на избор при отделните пациенти, индивидуален подход с всеки пациент и увеличават шансовете за ефективното им отстраняване.

Независимо кой метод ще изберете, имайте предвид, че рискът от рецидив е висок и след няколко месеца (години) може отново да се сблъскате със същия проблем.

При голям процент от пациентите се получават добри резултати с помощта на алтернативните средства, препаратите, съдържащи салицилова киселина и криотерапия, като балансираната им употреба намалява рисковете от странични ефекти и формиране на белези.

В случай, че сте решили да започнете борбата с кокошите тръни, се посъветвайте с вашия лекар за най-подходящите за вашето състояние методи, като значение оказват видът и локализацията на брадавиците, техният брой, вашата възраст и здравословно състояние, наличието на подлежащи заболявания, имунен статус и други.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.6, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medicalnewstoday.com/articles/155039.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764803/
https://www.annmariegianni.com/warts-10-ways-to-get-rid-of-them-naturally/
http://www.medicinenet.com/warts_common_warts/article.htm
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/basics/treatment/con-20021715
https://www.aad.org/public/kids/skin/warts/how-to-get-rid-of-warts
https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts#treatment
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/warts-and-plantar-warts-treatment-overview#1
http://www.tareendermatology.com/how-to-get-rid-of-a-wart/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛюбопитноРецептиСнимкиНовиниХранене при...ЛайфстайлИзследванияБотаникаИсторияПсихологияСоциални грижиЗаведенияИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиГеографияДиетиАнкетиСпортЛичностиНаправления в медицината