Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хипноза

Хипноза

Хипноза - изображение

Хипнозата е състояния на пълна физическа и психическа релаксация, която може да се постигне под въздействието на друго лице или може да се постигне самостоятелно чрез самовнушение. Човек може да бъде хипнотизиран само по собствено желание. Ако човек не желае да бъде хипнотизиран това не може да бъде постигнато.

Най - податливи на хипноза са хората, които лесно могат да се концентрират и има развито въображение. Хипнозата е състояние, което може да се определи като междинно състояние между будност и сън.

При хипнозата основно значение имат съзнанието и подсъзнанието. Чрез хипнозата с помощта на съзнанието се въздейства върху подсъзнанието. Съзнанието е логическата част от мозъка, която поставя на съмнение всичко ново и води до утвърждаване или отхвърляне на определени съждения. Подсъзнанието е отговорно за регулирането и създаването на навици. Подсъзнанието се формира благодарение на опита на съзнанието. С хипнозата се повлиява именно подсъзнанието с помощта на въображението, продиктувано от водещия хипнозата.

Хипнозата започва с отпускане на тялото. Като хипнотизирания е помолен постепенно да отпуска един по един мускулите си. Започва се с отпускане мускулите на главата, започва се с отпускане на мускулите на очите, на устните и накрая се отпуска брадичката. След това се продължава с отпускане на мускулите на гръдния кош, след това на ръцете, краката.

По време на отпускането много важно е дишането. Вдишването е дълбоко и много бавно, като хипнотизираният трябва да си представя светла картина, която го зарежда с положителни емоции. Издишването също е много бавно и спокойно като хипнотизираният трябва да си представя как цялото напрежение го напуска и той става напълно спокоен и отпуснат.

За да се улесни преминаването в състояние на транс хипнотизираните са помолени да броят много бавно например от 100 назад. В зависимост от желаните резултати от хипнозата хипнотизиращият задава различни въпроси или внушава различни мисли на хипнотизирания.

Хипнозата може да бъде използвана за:

 • намаляване на тегло,
 • придобиване на увереност,
 • отказване от вредни навици като тютюнопушене, алкохолизъм и други,
 • може да се приложи при психически заболявания,
 • за лечение на всички видове фобии,
 • за преодоляване на депресивни състояния.

Хипноза за намаляване на теглото - при нея хипнотизираният си представя как изглежда максимално добре, той си представя желаната фигура. Чрез хипнозата се цели промяна на вредните хранителни навици. Като хипнотизирания е помолен да си представи как се храни здравословно, как спортува.  По този начин основните механизми на трупането на килограми са прекратени. Освен това се преодолява и така нареченото емоционално хранене. То представлява хранене с огромно количество храна за "успокоение", без да е наличен физически глад. Премахвайки емоционалното хранен и вредните навици хипнозата може да доведе до намаляване на телесното тегло.

Хипнозата за придобиване на увереност е подобна на тази за намаляване на теглото. В този случай пациентът е помолен да си представи как би изглеждал животът му ако той е по-уверен. Хипнотизираният е помолен да си представи какво може да постигне ако е по-уверен. Хипнотизираният е помолен да си представи как постига поставените си цели благодарение на придобитата увереност.

Хипнозата за преодоляване на вредните навици и зависимости се основава на премахването на негативни нагласи, чувства и емоции като:

 • гняв,
 • висока самокритичност,
 • ниско самочувствие,
 • тъга,
 • меланхолия,
 • самосъжаление,
 • обърканост.

Всички тези отрицателни емоции чрез хипнозата се заменят с противоположността им. Хипнотизиращият внушава на хипнотизирания, че той/ тя е:

 • щастлив,
 • доволен,
 • самоуверен,
 • прекрасен,
 • сърдечен,
 • способен,
 • самоуверен,
 • спокоен човек.

По този начин чрез премахване на отрицателните черти от подсъзнанието на човека, чрез заместването им с положителни се премахват факторите водещи до стрес и тревога. Премахването на стреса и тревогата автоматично елиминира нуждата от субстанции, които да подобряват настроението.

Хипнозата може да бъде използвана и за лечение на психо-соматични болести. Психо-соматичните болести представляват физическо страдание или болест причинени от психическо страдание. Чрез хипнозата може да се елиминира психическия проблем и физическата болест изчезва за кратък период от време. Много често за да бъде преодоляно психическото разтройство по време на хипноза хипнотизатора (терапевта) задава въпроси на пациента за да установи причината за заболяването или за фобията.

Много често причината за болестта на пациента е травма в миналото, която подсъзнанието е скрило като защитен механизъм за справяне с проблема. Но това не води до разрешаване на проблема, а до задълбочаването му. Затова по време на хипнозата този проблем може да бъде установен и да бъде открито решение за преодоляването му. Веднъж елиминирана причината, следствието (болестта) изчезва.

Хипнозата може да бъде комбинирана и с арома терапия или да бъде на музикален фон.

4.1, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хипноза

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлИсторияАлтернативна медицинаПсихологияЗдравни съветиТестовеСнимкиХранене при...Социални грижиНовиниСпортОрганизацииСпециалистиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаника