Начало Медицинска енциклопедия Лечения Плацебо ефект Неконвенционално лечение

Плацебо ефект

Плацебо ефект - изображение

Силата на човешката мисъл е безгранична и често ни поднася всевъзможни изненади. Лесно можем да постигнем всичко, към което се стремим (от облекчаване на досадното главоболие до издигане в кариерата) стига да сме достатъчно мотивирани и да вярваме в резултата, без капчица съмнение.

В медицината силата на мисълта, самовнушението и вярата неведнъж са се проявявали в целия си блясък, като един от малкото примери е така нареченият плацебо ефект.

Сведенията за плацебо датират от дълбока древност, като в буквален превод от латински placebo означава "ще те облекча", "ще ти харесам".

ПлацебоВероятно много от вас са запознати с термина плацебо, но едва ли подозирате скритата му мощ.

Плацебо представлява всяка субстанция (таблетка, капсула, разтвор) или манипулация, която изключително много прилича на истинска, но всъщност не е.

Плацебо е индиферентно вещество, обикновено съдържащо захар, когато се предлага под формата на таблетки и капсули и физиологичен разтвор, когато се предлага под формата на венозна инфузия.

Плацебо притежава същия вкус, мирис и външен вид като истинския медикамент, но не съдържа активни съставки и само по себе си няма лечебни свойства.

Плацебо ефект се нарича постигането на подобрение на състоянието на пациента и облекчаването на симптомите му след приложение на плацебо. Подобрението на симптоматиката се дължи на очаквания ефект от терапията, а не на самата терапия.

Плацебо ефект се проявява при един от трима пациенти (така наречените плацебо реактори), поради което е необходим внимателен подбор на лицата, на които ще се приложи. При пациенти със силна вяра в лекаря и предписваните от него медикаменти, шансът от проява на плацебо ефект нараства значително. Колкото пациентът по-силно вярва в ефективността на терапията, толкова по-висока е възможността от излекуване без истинско лечение.

Какво представляват плацебо и плацебо ефектът?

Хората обикновено си представят плацебо под формата на захарни таблетки или казано направо бонбони. Но всъщност дори медицинските специалисти не могат да различат плацебо от истинския препарат, тъй като основната идея за постигане на желания ефект е неразличаване от истинския медикамент.

Плацебо е всеки продукт, изглеждащ досущ като истинския медикамент (за локално, перорално или парентерално приложение), всяка процедура, представена като лечебна, а дори и самия разговор с лекаря.

Плацебо ефект може да е налице дори при липса на прием на каквито и да е таблетки или след каквито и да е манипулации. Един добър професионалист в своята област може да постигне плацебо ефект върху пациента си само с помощта на думите.

Вниманието към пациента, изслушването на оплакванията му, проявата на загриженост често са достатъчни на част от пациентите, при които симптоматиката е чисто психосоматична (дължи се в резултат на преумора, стрес, самовнушение). Особено благодатна за постигане на плацебо ефект група пациенти са страдащите от хипохондрично разстройство. Тези лица постоянно очакват и активно търсят появата на нов симптом, ново заболяване. Ролята на лекаря в този (и не само) случай е от особено голямо значение, за да вдъхне така необходимото им успокоение и да облекчи тревогите им по достоверен начин.

Много възрастни пациенти имат нужда просто да споделят на лекуващия си лекар симптомите си и да получат малко внимание, след което излизат от кабинета, чувствайки се по-добре, по-здрави, по-енергични.

За постигане на плацебо ефект при подходящи пациенти има малки трикове, които спомагат за постигането на по-достоверна лъжа, а именно:

  • по-големите размери на таблетките са по-достоверни от малките
  • цветните таблетки са по-достоверни от белите
  • двукратното ежедневно приложение се счита за по-достоверно от еднократното
  • инжекционната форма е по-достоверна от пероралната или локалната

Какво представлява плацебо?

Човешката психика е мощно оръжие, което използвано правилно, може да доведе до така жадуваното облекчение на симптомите на пациента, без да се налага да се използват истински медикаменти и без риска от странични прояви, свързани с приложението им.

Как действа плацебо?

Плацебо ефектът е един от многобройните примери за уникалната връзка, която съществува между ума и тялото. Това не е просто позитивно мислене, а представлява създаване на изключително здрава връзка между мозъка и тялото и тяхното взаимодействие води до желания резултат.

Самата субстанция не съдържа активни вещества и е лишена от лечебни свойства, но въпреки това може да предизвика видими, доказуеми ефекти при пациентите.

Резултатът дължим всъщност на силата на позитивното мислене. Нашата дълбока и не подлежаща на съмнение убеденост води до краткосрочни биохимични и физиологични промени в мозъка, като повлиявайки определени структури, може да облекчи определени симптоми.

Приложението на плацебо едва ли ще намали нивата ви на холестерол и няма да ви излекува от рак, но ще ви накара да се почувствате по-добре.

Плацебо може да доведе до реална промяна в нивата на артериалното налягане, сърдечната честота и повлиява симптоми и процеси, контролирани от мозъка, като усещане за болка, депресия, тревожност, проблеми със съня.

Всичко това е резултат от определени промени в мозъка, като например:

  • активиране на ендогенната опиоидна система и повишение на продукцията на ендорфини и енкефалини, представляващи естествени болкоуспокояващи
  • повлияване процесите на освобождаване на допамин
  • предизвикване на специфични реакции в префронталния кортекс, водещи до промени, идентични на тези, предизвикани от някои антидепресанти

Много от алтернативните методи на лечение действат чрез плацебо ефект. Избирайки конкретно алтернативно лечение, означава че ние имаме някакво доверие на метода и се надяваме на определен позитивен ефект.

Отивайки при всевъзможни, известни повече в миналото, но не напълно забравени и днес знахари, шамани и други лечители, предлагащи ни всевъзможни магични еликсири и чудодейни илачи, ние всъщност подсъзнателно търсим плацебо ефекта.

Екзотичните хапчета за отслабване, гарантиращи ви редукция на теглото с 5 килограма седмично, похапвайки си сладко пред телевизора и без да спортувате, биха имали някакъв ефект ако вие твърдо повярвате в магичната им сила (въпреки че в този случай вероятността за проява на плацебо ефект е драстично по-ниска поради куп други фактори).

Силата на плацебо ефекта

Приложение на плацебо: ефективно лечение без лекарства

Плацебо намира поле за изява при определени клинични симптоми и заболявания, контролирани от мозъка. Често сами се поставяме в неблагоприятна здравословна ситуация, преуморявайки се, излагайки се твърде дълго на твърде много стресиращи фактори и залитайки към негативното мислене.

Именно при тези състояния плацебо може да окаже благоприятен ефект и да ви облекчи, без да се налага да приемате всевъзможни синтетични продукти, криещи висока вероятност от нежелани, странични, в някои случаи дори токсични ефекти.

Симптоми и заболявания, при които плацебо има ефект:

Общото при всички тези прояви е участието на стреса като фактор и възможността от манипулиране на симптомите с помощта на мисълта. Ако вярваме, че състоянието ни ще се влоши, то неминуемо ще стане по-зле, както и обратното.

Често главоболието, сърбежа, диспептичните нарушения, появата на силно мразените пъпки всъщност се дължат на потиснат стрес. Язвената болест доказано се влошава от емоционално пренапрежение, а при мигрената дори определени негативни мисли и невъзможността за изкореняването им може да провокира пристъп.

Плацебо не води до лечение само по себе си, а по-скоро ни помага да активираме нашите вътрешни запаси от реакции за справяне с конкретния проблем.

Ползи от приложението на плацебо

Така например в едно проучване при пациенти с бронхиална астма групата, получаваща плацебо инхалер съобщава за значимо подобрение на състоянието и намаление на оплакванията, въпреки липсата на подобрение на показателите.

Един и същ плацебо препарат е предоставен на две групи пациенти, като на едните се съобщава, че субстанцията представлява силен стимулант, а на другите, че е сънотворен медикамент (напълно противоположни). Първата група реагира с повишение на кръвното налягане и ускоряване на реакциите и способността за концентрация и вземане на решения след приема на "стимуланта", докато при втората се наблюдава точно обратният ефект, а именно лесно и бързо заспиване.

Един от най-значимите и мащабни примери в медицината за приложението на плацебо, е извършен в САЩ, в едни от най-големите и известни болници. Двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване установява, че голяма част от операциите на коляното при пациенти с остеоартрит всъщност са една скъпоструваща измама.
Едната група пациенти получава истинска операция, докато при другата операция не се извършва (но пациентите вярват, че са били оперирани и ще се излекуват), като резултатите показват еднакво подобрение в състоянието и на двете групи пациенти.

Изумителен (и напълно случаен) плацебо ефект е постигнат при пациент, приет за извършване на вазектомия. Вместо истинска анестезия пациентът погрешно е инжектиран с физиологичен разтвор, въпреки което не усеща нищо по време на манипулацията.

Многобройни проучвания показват ефективността на плацебо при лица с различни леки до умерени форми на депресивно разстройство. В тези случаи при част от пациентите плацебо показва еднаква ефективност с тази на антидепресантите, но без възможните странични ефекти, свързани с тяхната употреба.

Силата на мисълта се доказва и при проучване, при което пациентите получават медикамент, водещ до изразено гадене, но не развиват проявите, тъй като им се обяснява, че въпросният препарат ще ги облекчи.

Едно от изненадващите открития е постигане на известно подобрение при част от пациентите дори когато те знаят, че приемат плацебо.

Интересна особеност представлява откритието при едно проучване, при което пациентите получават болкоуспокояващи медикаменти без да знаят, като ефектът е значително по-слаб, отколкото след информирането им, което доказва, че пациентите трябва да знаят, че получават определен медикамент за постигане на по-пълен ефект. Този пример всъщност обяснява липсата на ефективност от приложението на плацебо при пациенти с болест на Алцхаймер, при които са налице префорантални увреждания (те не помнят, че приемат медикаменти, което обяснява отчасти липсата на ефект).

Приложение на плацебо

Едно от основните приложения на плацебо в съвременната развиваща се с главозамайваща скорост фармацевтична индустрия, е при изследването и доказването на ефективността в клиничните проучвания на нови медикаментозни средства. При създаването на нов медикамент след химичното му охарактеризиране в лабораторията следват експериментални опити с животни. След доказване на своята безопасност и ефективност при животинските модели следват проучвания при хора.

При наличие на медикамент, водещ до подобни ефекти и прилаган при съответното заболяване, новият препарат се сравнява с него. При липсата обаче на подобен медикамент се използва плацебо. С най-висока достоверност са така наречените двойно-слепи проучвания, при които нито пациентите, нито медицинските специалисти знаят кой получава истинския медикамент и кой получава плацебо.

В продължение на много години се водят ожесточени дебати по отношение на етичния въпрос, касаещ приложението на плацебо. Редно ли е да се прилага плацебо? Етично ли е да се лъжат пациентите, че получават медикаменти, а в действителност да пият захар с вода?

В крайна сметка се достига до така наречения плацебо парадокс: приложението на плацебо не е етично, но също така не е етично да не се използва нещо (фалшив медикамент, манипулация), което всъщност помага и облекчава проявите на пациентите.

Какво представлява ноцебо ефект?

Ноцебо ефектът е противоположен на плацебо ефекта и представлява развитие на нежелани прояви при негативна нагласа на пациента към лечението.

В буквален превод терминът означава "ще навредя", като отново не самата субстанция е причина за страничните ефекти, а убеждението на болния, че ще получи нежелана реакция от приложения медикамент.

Подобен ефект може да възникне и след приложение на истински медикаментозни средства, като негативната нагласа към лечението влошава резултатите от него.

Силата на плацебоПодарете си плацебо

Позитивната нагласа към всичко, което ни заобикаля и към нас самите, стои в основата на щастлив и пълноценен живот.

Ежедневните здравословни ритуали, подплатени с дълбока вяра, че ни предпазват от всички коварни болести, помагат на организма ни, водейки до краткосрочни промени в мозъчната биохимия.

Необходимо е да изкореним от съзнанието си всички негативни мисли.

Повтаряйки си, че сме здрави, че се храним здравословно и тази храна осигурява необходимата енергия и полезни субстанции на организма ни, откриването на хоби, което ни успокоява, релаксира и тонизира, са ключът към спокойствието и доброто здраве.

Подробна информация може да намерите на:


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.1, 23 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Плацебо ефект

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
http://www.health.harvard.edu
http://articles.mercola.com
https://www.drugs.com
https://www.psychologytoday.com
https://en.wikipedia.org
http://harvardmagazine.com
http://science.howstuffworks.com
https://www.cancer.org
http://www.thenewatlantis.com
http://rationalwiki.org
http://www.nhs.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияНовиниЗдравни съветиЛеченияПсихологияБотаникаСоциални грижиЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаВидеоСпортАнкетиЗдравни проблемиТестовеИзследванияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияФизиологияНаправления в медицинатаГеография