Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Лечебната сила на мисълта

Лечебната сила на мисълта

Лечебната сила на мисълта - изображение

Мислите са нематериални, невидими и неизмерими, но означава ли това, че те нямат сила? Това е убедителен въпрос, който е изследван от учените в продължение на години.

Учени смятат, че мозъкът притежава свойството да създава повторни връзки и да намира решения за проблемите в рамките на собствената си активност. Мозъкът е орган, който е от изключителна важност за контролиране на тялото, умът обаче е „духовен орган” и контролира мозъка.

Научни изследвания са установили, че съществува физическа разлика между мозъците на хората, които медитират, спрямо тези, които не го правят. Това дава основание да се смята, че нашите мисли действително могат да доведат до физически промени.

Известно е изследването за условните рефлекси от руския учен Иван Петрович Павлов, което установява, че не само при вида, а и при мисълта за вкусна храна, настъпва слюноотделяне. Как е възможно това? Отговорът: Подсъзнанието не прави разлика между реалност и въображение. Когато си представим сочна пица, например, в мозъка се активира химична реакция и настъпва отделяне на слюнка, за да се подготви за храносмилането. Мисълта за яденето на пица предизвиква осезаема физическа реакция. Това е един малък пример как мисълта може да причини химична реакция и следователно, физическа реакция в тялото.

Друг, показателен пример за силата на мисълта е плацебо ефекта. Когато на група пациенти, вместо истинско лекарства се дава таблетка, която не съдържа активно действащо вещество, при 30 % от пациентите настъпва положителен отговор и лечебен ефект. Причината за този отговор не е физическа субстанция, а връзката дух-тяло. Ако вярвате, че приемате лекарство, което ще ви накара да се чувствате по-добре, това е достатъчно вие действително да се чувствате добре.

Силата на позитивното мислене работи за всеки! Позитивното мислене ще Ви накара да се чувствате по-добре, да бъдете оптимисти и да преодолявате по-леко негативните преживявания. Храненето също играе важна роля в изцелението, но то не може да свърши всичко самостоятелно. За да живее добре балансиран и щастлив живот, човек трябва да се храни правилно и да мисли позитивно.

Може ли тази теория да се приложи за всички? Да, с едно изключение. Умът работи напълно, ако е подкрепен от вяра. Ако човек не вярва, че може да си помогне, то това не може да стане. Това се означава като ефект ноцебо (което е точно обратното на ефекта плацебо). Ако умът вярва, че ще настъпят резултати, то ще настъпят резултати. Ако умът смята, че нищо не е в състояние да помогне, нищо няма да може да промени това. Всичко опира до силата на мисълта.

Тялото реагира на всяка мисъл. Ако умът е изпълнен с мисли на гняв, разочарование, страх, болка, несправедливост и други негативни емоции за много дълго време, това може да доведе до физическо заболяване. Има множество проучвания, които показват, че силата на позитивното мислене помага в терапията на заболявания като рак, диабет, високо кръвно налягане, артрит, главоболие, запек, язва, дори затлъстяване.

Силата на позитивното мислене въздейства върху нашето здраве. Нека да разгледаме някои от често срещаните здравословни проблеми, умствените модели, които ги причиняват и позитивните мисли, които могат да ги преборят:

Стомахът се свързва със способността да усвояваме всички нови идеи и опит. Когато имаме проблеми със стомаха, това означава, че може да не знаем как да се възползваме от новите преживявания.

Язвата не е нищо повече от страх – страх, че не сме достатъчно добри, за да отговорим на очакванията на околните. Тя се проявява често при хора, които се опитват винаги да угодят на околните. Лечебните мисли включват „Обичам и одобрявам себе си. Аз съм в мир. Аз съм спокоен”.

Дебелото черво представлява способността ни да се пусне на свобода това, което вече не ни е нужно. Тялото се нуждае от баланс на прием, усвояване и елиминиране. Страхът от новото блокира освобождаване на старото. Затова е нужно да повярваме в това, че миналото е приключило и сме свободни за бъдещето!

Краката ни пренасят в бъдещите периоди в живота. Проблемите с краката са свързани със страх от движение напред. Много от възрастните хора имат затруднения с ходенето. Те често се чувстват така, като че ли няма накъде да отидат напред. Изцелението се корени в убеждението – „Животът е за мен. Аз вървя напред с увереност и радост и знам, че всичко, което ме очаква в бъдеще е добро”.

Произшествията са случайни, но както всичко останало в живота ни, ние може да предизвикаме съдбата си сами. Не е нужно да кажем „Искам да ми се случи злополука”, но у нас съществуват умствени модели, които може да привлекат инциденти. Инцидентите са израз на гняв, вина и безсилие. За да се освободите от тях вярвайте в думите „Аз съм в мир. Аз заслужавам да ми се случи нещо хубаво”.

Артрит е заболяване, което се дължи на постоянна тенденция към критика. Критика над себе си и околните. Повтаряйте си „Аз обичам и одобрявам себе си. Гледам другите с любов и ги приемам такива, каквито са”.

Сърцето представлява любов и кръвта представлява радост. Когато ние се отречем от радостите и любовта, сърцето се свива и се нарушава дейността му. В резултат на това се забавя кръвния поток и може да се развият признаци и заболявания като анемия, стенокардия, сърдечен пристъп. Инфарктът е свързан с недооценяване радостите от живота. Позволете на любовта и радостта да текат през вашия ум и тяло. Изразявайте любов към околните.

Наднормено тегло е знак за необходимост от защита. Ние търсим защита от злоупотреби, вреди, критика. Означава още несигурност, себеотрицание. Диетите не помагат. За да се справите с този проблем, се научете да обичате и да одобрявате себе си. Доверете са на живота и се чувствайте в безопасност, защото знаете, че силата на собствения ум е най-добрата диета, на която може да се подложите. Вярвайте в думите „Аз съм в мир със собствените си чувства. Аз съм в безопасност, където и да се намирам. Сам създавам собствената си сигурност. Обичам и одобрявам себе си”.

Всеки е отговорен за това, което се случва в живота му, въпреки че никой не иска да го признае. По-лесно е вината да се хвърли върху нещо или някой. Всеки от нас притежава силата да живее здрав и хубав живот, ако повярваме, че всичко започва в ума ни. Това, което мислим, всъщност сме ние.

Всяка мисъл, създава нашето бъдеще. Мислите и думите ни създават нашите преживявания. Позитивното мислене е начин на живот. Ако искате да живеете щастливо и здравословно, мислете позитивно. Променете си отрицателните убеждения и негативни мисли в положителни и светът Ви ще се промени веднага. Умът Ви е инструмент, който може да използвате както пожелаете!

Източници:

http://themastershift.com
https://www.psychologytoday.com
http://www.naturalselfheal.com

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиТестовеНовиниСпорт