Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ноцебо ефект: как сами проваляме лечението си Неконвенционално лечение

Ноцебо ефект: как сами проваляме лечението си

Ноцебо ефект: как сами проваляме лечението си - изображение

Човешкият мозък е събуждал любопитството и научния интерес на редица специалисти в областта на физиологията, психиатрията, неврологията и въпреки големите постижения в тази област все още мозъкът си остава една от основните научни загадки, с повече въпроси, отколкото отговори.

Все повече се прокрадва идеята и схващането за невероятната способност на човешкия мозък да контролира прецизно и с финес до такава степен всичко в тялото, че дори сме способни само със силата на мисълта да въздействаме върху него и да провокираме физически отговор.

Много направления в медицината, алтернативната медицина и не дотам медицинските направления използват именно силата на мисълта и способностите на сивото ни вещество, за да ни въздействат. Много специалисти в областта загатват дори идеята, че мозъкът ни е в състояние да излекува наличните ни физически заболявания, но с правилната нагласа, подготовка, мотивация и убеденост.

Способността на медицинските специалисти да въздействат върху психиката на пациентите, убеждавайки ги в ефективността на лекарството, което им предписват, е в основата на успешната медикаментозна терапия.

Силата на това въздействие се демонстрира изключително добре с помощта на така наречения плацебо ефект: пациентите получават хапче, наподобяващо по размери, цвят, дори вкус истинско лекарство, но всъщност не съдържа активна съставка (по тази причина често ги наричат и захарни хапчета), въпреки което при тях се демонстрира подобрение на симптомите, поради които е предписано "лекарството".

Полезна и подробна информация за силата, възможностите и приложението на плацебо ефектите може да намерите на:

 Какво представлява ноцебо ефектът? Разлика между плацебо и ноцебо

Ноцебо ефект: как сами проваляме лечението си? Какво представлява ноцебо ефектът?

Многобройни проучвания доказват силата и ефективността на плацебо ефекта, но все още има твърде оскъдна информация за неговата така да се каже лоша, зла, неблагоприятна за организма половинка.

Със силата, с която плацебо действа позитивно и допринася за ускоряване на оздравителните процеси в организма, без необходимостта от прием на лекарства (или поне не истински), с точно такава сила, но в противоположната посока действа ноцебо ефектът.

В интерес на истината противно на разпространените схващания и въпреки липсата на реален доказателствен материал, ноцебо ефектът е много по-разпространен в сравнение с плацебо. Човешката психика, поне на този етап от развитието на човечеството, е настроена към критичност и недоверие.

Съвремието, в което живеем, ни подтиква да сме по-мнителни, да се съмняваме във всичко и всички. Наивността на нашите предци е направила няколко човека много богати, тъй като въпросните много умело са се възползвали от доверчивостта и благоразположението на голяма част от населението.

Търговската насоченост и целта за придобиване на бързо и достатъчно финансово обезщетение са част от особеностите на модерния свят: всеки произвежда и продава уникални, единствени по рода си, действащи върху всички възможни и познати заболявания лекарства, хранителни добавки, лечебни растения, билки, илачи и каквото още може да се измисли.

Именно подобен тип поведение доведе до пробуждане на съмнения в населението относно ефективността на ваксините (така нареченото антиваксър направление).

Чудото на внушението, силата на човешката мисъл: как така в продължение на десетки години и след ерадикацията и заличаването на редица застрашаващи реално живота на хората заболявания, в един момент стотици хиляди души започват да се съмняват в тяхната ефективност. Случайност? Едва ли. Нарича се внушение и ноцебо ефект.

Съществуват редица изследвания в тази насока, много от които не са получили необходимата гласност и популяризиране, но е достатъчно да знаете, че ноцебо ефектът по същество най-лесно може да бъде обяснен със следния пример: две групи участници, всяка от които получава различно хапче. Едните получават истинско лекарство, с реални странични ефекти (гадене, повръщане, стомашна болка, болки в мускулите), наблюдавани с относително висока честота, но упоменаването на страничните ефекти им е спестено (т.е. те нямат представа за нежеланите реакции, които ще сполетят част от тях). Другата група получава захар, изработена във форма, размери и цвят, абсолютно идентични на истинското лекарство, с тази разлика, че на тях подробно им е разяснен рискът от странични ефекти и последните са обстойно описани.

Резултатът? Ноцебо групата (със захарните хапчета) съобщава за по-голям процент нежелани ефекти в сравнение с контролата (приемащи истинските хапчета). Ще попитате: как е възможно захарно хапче да предизвика гадене, повръщане, болки в стомаха, мускулни болки? Със силата на внушението, въздействието върху човешката психика и фината манипулация (обикновено случайна и непреднамерена) на съзнанието на пациентите.

Ноцебо ефектът може да опорочи всяко лечение, поради което е необходимо медицинските специалисти изключително внимателно да подхождат със своите пациенти.

Когато болният не почувства необходимата подкрепа от своя лекар, състоянието му бъде неглижирано (претупано набързо, защото пред кабинета чакат още десет човека) и машинално му се изпише терапия (а често и под натиска на някоя фармацевтична компания), без придружаващи обяснения въпросните лекарства какви са, как ще му помогнат, какво да очаква е нормално в един момент пациентите да започнат да се съмняват във всичко.

Критичното мислене и съмнението по принцип не са лоши неща и в световен мащаб са довели до невероятни разкрития, но именно под натиска на подобно въздействие болните прибягват до по-добрия търговец, а не лекар. Търсят в интернет, вярват на многообещаващи реклами и омайните думи на търговеца, купуват си препарати със силно подозрителен произход, не спазват назначената от лекаря терапия и общо взето търсят алтернатива, която да им се стори безопасна. По-добрият търговец ще спечели, но нашето здраве струва повече.

Ноцебо ефектът за съжаление се насажда изключително агресивно в човешката психика именно от търговците. Нападките им към конвенционалната, класическа медицина (смело заявяват, че всички лекарства са отрова и трябва да престанем на момента да ги пием, за да не тровим себе си и децата си) и лекарите (обвинявани често в некомпетентност и изписване на конвейер на едни и същи лекарства) са причина за масовия ноцебо ефект.

Пациентите не вярват нито на лекаря, нито на лекарствата и често в хода на терапията под въздействието на ноцебо ефекта и след задълбочен прочит на листовките на медикаментите изпитват повече нежелани ефекти, много от които са плод на ноцебо.

Ноцебо ефектът не е в главата на пациента, не е измислица, приумица, преструване. Той е реален: може да усетят позиви за гадене, реално може да ги заболи нещо (глава, корем, стави, мускули), могат да получат киселини, световъртеж и други. Това са все реални ефекти.

Как да си помогнем, да избягаме от пагубното въздействие на ноцебо и да се оставим в ръцете на медицината (а не на шарлатаните) да ни излекува?

 Как да се предпазим от ноцебо ефекта?

Как да се избавим от ноцебо ефекта?

Можем ли да се предпазим от въздействието на ноцебо или поне да сведем до минимум поразиите, които може да нанесе?

За избавянето от ноцебо е необходима съвместна колаборация между лекар и пациент, лекар и фармацевт, пациент и фармацевт.

Има някои тънки особености в правоотношенията между лекар и пациент, които да спомогнат за намаляване щетите от ноцебо ефекта, без пациентът да се лишава от своя информиран избор.

Изграждането на позитивно отношение на пациентите към медицинските и здравните институции ще допринесе силно за намаляване на ноцебо.

В наши дни доверието между лекар и пациент и между пациент и каквито и да е здравни заведения е силно разклатено, което се дължи на умишлено насаждане на ноцебо, като целта не е напълно ясна.

Подклаждането на ожесточени дискусии и спор относно ползите и ефектите от приложението на задължителните ваксини, от антибиотичната терапия, от лекарствената терапия като цяло ще доведе след себе си само негативи.

За да се избавим (до колкото е възможно) от пагубното въздействие на ноцебо ефекта е необходимо:

  • изграждане на доверие между лекар и пациент: за постигане на оптимални резултати от лечението е необходимо на първо място доверие на пациента към лекуващия го лекар. Липсата на доверие от страна на болния често води до самоцелна промяна в лечението, неизпълнение на заръките на лекаря и в крайна сметка опорочаване на терапията и липса на желания ефект, което от своя страна още повече допринася за недоверието към лекаря от страна на болния
  • активно положително въздействие върху пациента: лекарят със своите думи, жестове и действия трябва да предразположи болния и да го убеди в ефективността на назначената му терапия. Разясняването на някои особености на лекарството, значението от редовен прием и спазване на дозовия режим ще намали рисковете от своеволия от страна на болния
  • съобщаване или спестяване на нежеланите ефекти в зависимост от болния: при някои пациенти с по-чувствителна натура и психика и склонности към хипохондрични мисли се препоръчва спестяване доколкото е възможно на рисковете, свързани с терапията или съобщаването им по деликатен начин. При останалите пациенти се препоръчва съобщаване на възможните рискове, свързани с лечението, като целта е не сплашване на болния и провокация на ноцебо ефект, а подготвяне и предотвратяване на евентуална негативна реакция. При предварително предупреждаване на болните те ще могат да реагират по-адекватно и да потърсят необходимата медицинска помощ при прояви на сериозни странични ефекти
  • обучение на пациентите: при всяка възможност се препоръчва разясняване на пациентите как действат лекарствата, отношението между риска от приема и ползите от терапията, възможните алтернативи и разясняване на всички въпроси на пациентите, които могат да провокират в тях недоверие или ноцебо ефект
  • достоверни източници за получаване на информация: живеем в дигитален свят и всеки има достъп до огромно количество информация. Всяка социална медия и всеки отделен човек в частност може да генерира информация, но трябва да сме критични и да не вярваме на всичко, прочетено в интернет. Много интернет страници произвеждат огромен поток от информация единствено с цел привличане на повече потребители, без да влагат особена умисъл в написаното, а само целейки сензация. Винаги когато имате съмнения, относно прочетеното в интернет, вместо да предприемате необмислено самолечение, по-добре се консултирайте с вашия лекар или фармацевт за разясняване и изясняване на информацията
  • контрол над производството и разпространението на продукти с недоказана ефективност и подозрителен състав: масово явление е дребни производители да натрапват своите продукти с недоказана ефективност и безопасност и съмнителен състав (който често дори не отговаря на етикета), като за увеличение на шансовете си за добра сделка те насаждат идеята за вредата от лекарствата и тяхното безсилие и уникалните лечебни свойства на своите продукти. Под въздействието на умела манипулация пациентите често се подвеждат и предпочитат съмнителния продукт, представен им като вълшебен илач пред стандартната терапия, доказана във времето и подкрепена с научни доказателства

Информираният избор и успешното лечение

Ноцебо ефект: как сами проваляме лечението си е разпространено явление в съвременния свят, за което за съжаление не се говори достатъчно. В близкото бъдеще се очаква разнищване и изследване на проблема и внедряване в медицината (и не само) на различни практики и техники за справяне с него.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804316/
https://www.webmd.com/balance/features/is-the-nocebo-effect-hurting-your-health#1
https://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo
http://www.drugtopics.com/clinical-news/nocebo-effect-what-you-hear-can-hurt-you
https://www.abc.net.au/news/health/2017-12-05/what-is-the-nocebo-effect-how-does-it-happen/9190400
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/what-is-the-nocebo-effect-5451823/
https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/features/nocebo-the-placebo-effects-evil-twin/20204524.article?firstPass=false
https://www.psychologytoday.com/us/blog/owning-pink/201308/the-nocebo-effect-negative-thoughts-can-harm-your-health
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14740338.2018.1474199
https://www.irishtimes.com/life-and-style/health-family/side-effects-from-medicine-it-could-be-the-nocebo-effect-1.3135409

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛеченияИсторияНовиниЗдравни съветиОрганизацииСнимкиКлинични пътекиНормативни актовеСоциални грижиНаправления в медицинатаЛайфстайлХранене при...РецептиАнкетиСпециалистиПроизводителиАптекиОткритияГеографияЗаведенияИнтервютаСпортДиетиБотаникаЛичности