Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за човешки папилома вирус - human papillomavirus (HPV) Лабораторни изследвания Изследване на инфекциозни болести (бактериални и вирусни)

Изследване за човешки папилома вирус - human papillomavirus (HPV)

Изследване за човешки папилома вирус - human papillomavirus (HPV) - изображение

Въведение

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждане на изследването? 

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?

 

Въведение

Изследването за човешки папилома вирусhuman papillomavirus (HPV), се провежда с цел откриване на инфекция с високорискови типове HPV при жени.
Този тест се използва предимно като скрининг за рак на шийката на матката (цервикс) или за идентифициране на жени с висок риск за развитие на рак на маточната шийка.

Инфекцията с човешки папилома вирус е полово (сексуално) предавана инфекция.

Човешкият папиломен вирус (HPV) е група от над 100 вируса, като някои от тях се считат за високорискови, тъй като са свързани с развитието на карцином (рак).
Чрез изследването за HPV се търси генетичен материал (ДНК или РНК) на вируса.

Някои от типовете HPV могат да причинят брадавици (папиломи) в различни области на кожата (кожни брадавици), докато други могат причинят аногенитални (венерични) брадавици, наречени още кондиломи.
Гениталните HPV инфекции са едни от най-често срещаните полово предавани болести.
Повечето хора обаче не подозират, че имат HPV инфекция.Брадавици

Нискорисковите типове HPV, които причиняват генитални брадавици, могат да бъдат диагностицирани дори визуално, поради което не изискват допълнителни тестове.
Някои HPV тестове откриват нискорискови типове HPV, които причиняват брадавици, но тези тестове по принцип не се препоръчват за тази цел.

Съществуват най-малко 13 типа човешки папилома вируси (например HPV 16, 18, 31, 33, 45), които се считат за високорискови.
Те обикновено не предизвикват появата на видими брадавици, като в повечето случаи инфекциите с високорисков тип човешки папилома вирус отшумяват спонтанно и не водят до усложнения.
Персистиращите (продължителните) инфекции обаче могат да доведат до злокачествени изменения в клетките на маточната шийка (цервикс), а също така са свързани с други, по-рядко срещани видове рак, като например този на влагалището (вагината), устната кухина, гърлото (включително основата на езика и сливиците), пениса и ануса.

Високорисковите типове HPV 16 и 18 са основната причина (в около 70% от случаите) за развитие на рак на маточната шийка (цервикс).

Злокачественото новообразувание на ануса и аналния канал също е свързано с HPV типовете 16 и 18.HPV и бременност

Инфекцията с HPV не затруднява забременяването или износването на плода до термин.
Въпреки това, някои методи за лечение на предракови лезии, дължащи се на HPV инфекция, могат да направят по-трудно забременяването или раждането.

В много редки случаи бременна жена може да предаде инфекция с човешки папилома вирус на бебето си по време на вагинално раждане, в резултат на което са развиват брадавици в областта на гърлото или ларинкса (ларингеална папиломатоза или рецидивираща респираторна папиломатоза).


В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Изследването за човешки папилома вирус — human papillomavirus (HPV), се използва предимно като скринингово изследване за ранно откриване на рак на шийката на матката и/или за идентифициране на жени с повишен риск за развитие на рак на маточната шийка.

Чрез този тест се определя дали клетките на маточната шийка са инфектирани с високорискови типове HPV (high-risk type of human papillomavirus — hrHPV).
Такава инфекция може да доведе до промени в цервикалните клетки, с последващо развитие на злокачествено заболяване на маточната шийка.
Устойчивите инфекции hrHPV са причина за почти всички случаи на рак на маточната шийка.Развитие на цервикален карцином

Препоръките на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) и Американското онкологично дружество (ACS) относно рутинния скрининг за рак на маточната шийка при жени на възраст от 30 до 65 години с умерен риск включват:

 • Комбинирано провеждане на цитонамазка и изследване за високорискови типове HPV на всеки 5 години.

При жените с отрицателни резултатите от ПАП-теста и HPV теста е налице много малък риск за развитие на рак на маточната шийка в рамките на следващите 5 години

 • Цитонамазка на всеки 3 години.

Ако резултатите от цитонамазката показват отклонения, може да се направи и HPV-тест;

 • Някои от жените могат да изберат провеждането на скринингово изследване чрез HPV тест на всеки 3 години, но без цитонамазка;


По-чест скрининг се препоръчва при жени с рискови фактори като:

 1. вътреутробно излагане на DES (диетилстилбестрол/diethylstilbestrol);
 2. диагностицирана високостепенна цервикална лезия или инвазивен карцином;
 3. ХИВ/HIV;
 4. увредена имунна система;

FDA_тестПрез април 2014 година Администрацията за храните и лекарствените средства (FDA) на САЩ одобрява изследване за високорискови типове HPV (hrHPV) като основен скринингов тест за цервикален карциномCobas HPV test.
Това означава, че този тест може да бъде използван като първоначално скринингово изследване, без да е необходимо извършване на цитонамазказлатният стандарт за скрининг на рак на маточната шийка.
Чрез цитонамазката се откриват промени в клетките на маточната шийка, които могат да насочват за развитието на предраково състояние или карцином.

Тестът за hrHPV открива генетичния материал (ДНК) на двата основни високорискови типове HPV16, 18, и предоставя резултати за 12 други HPV с висок риск — 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 59, 66, 68.
Чрез този тест не може да се открие ДНК на HPV типовете с нисък риск (например 6, 11, 42, 43, 44), тъй като те не са свързани с развитието на цервикален карцином и неговите предшестващи лезии.

Насоките на FDA за скрининг посредством Cobas hrHPV теста включват:

 • Тестът за hrHPV може да се приложи при жени на възраст 25-65 години, без да се прави цитонамазка;
 • Ако първоначалните резултати са отрицателни, повторното изследване не трябва да е по-рано от 3 години;
 • Положителен резултат за високорисков тип HPV — 16 или 18 (тези 2 типа са основната причина за развитие на цервикален карцином) — трябва да бъде последван от колпоскопия.

Подробно информация за това изследване ще намерите при:

— Колпоскопия

 • Положителен резултат за останалите 12 високорискови типове HPV, като HPV-31 и HPV-45, трябва да бъде последван от цитонамазка:
  1. ако резултатите от цитонамазката са положителни, необходимо е да се направи колпоскопия;
  2. ако резултатите от ПАП теста са отрицателни, необходимо е да се направи повторно изследване след 12 месеца;
 • HrHPV тестът може да се използва за проследяване на ефекта от лечението на високостепенни плоскоклетъчни интраепителни (вътреепителни) лезии — HSIL (high-grade squamous intraepithelial lesion);


Скрининговото изследване за високорискови типове HPV (hrHPV) не се препоръчва при:

 • Жени под 25-годишна възраст — инфекциите с човешки папилома вирус са относително чести в тази възрастова група, но в повечето случаи отшумяват без лечение или усложнения;
 • Жени под 21 години.

На жените на възраст между 21 и 29 години се препоръчва ПАП-тест на всеки 3 години (на 21, 24 и 27-годишна възраст) за установяване на ракови и предракови състояния.

 • Жени над 65-годишна възраст, при които са провеждани адекватни скринингови изследвания в миналото;
 • жени, претърпели сексуално насилие, за оценка на тяхното състояние;

Въпреки това обаче изследването за човешки папилома вирус може да се използва като тест за проследяване на жени на възраст между 21 и 29 години, при които са установени отклонения в резултатите от ПАП-цитонамазката"атипични сквамозни (плоски) клетки с неопределено значение — ASC-US", за да се провери дали човешкият папилома вирус е причина за клетъчните изменения.

HPV вирус

До този момент няма одобрено изследване за човешки папилома вирус — human papillomavirus (HPV) при мъже.

До този момент няма одобрен и HPV тест за откриване на вируса на друго място, освен шийката на матката, включително устната кухина или гърлото.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването за човешки папилома вирус — human papillomavirus (HPV), не е препоръчително да се провежда през периода на менструално кървене.
Менструацията не е противопоказание за самото изследване, но кървенето може да повлияе на резултатите от изследването.
Ако HPV тестът се провежда заедно с цитонамазка (ПАП тест), менструалното кървене е противопоказание за извършване на ПАП-тест.

 • Най-малко 48 часа преди изследването за HPV не трябва да се използват:
  1. тампони;
  2. вагинален душ;
  3. вагинални медикаменти (таблетки и кремове);
  4. вагинални спрейове, пудри, гелове;
 • Не се препоръчва вземане на вана 24 часа преди изследването;
 • В продължение на 24 до 48 часа преди изследването не трябва да имате полови контакти;
 • Непосредствено преди началото на изследването е необходимо да изпразните пикочния си мехур — както за собствен комфорт, така и за улеснение на провеждането на теста;

Трябва да информирате Вашия лекар, ако сте бременна или има вероятност за това.


Метод на провеждане на изследването:

Изследването за човешки папилома вирус — human papillomavirus (HPV), се провежда в болница или кабинета на лекаря от специалист акушер-гинеколог.

HPV тестът може да се извърши едновременно с цитонамазка (ПАП-тест), като се използва същата клетъчна проба, или може да се вземе втора проба от цервикалния канал.

 • Преди началото на изследването ще бъдете помолени да свалите дрехите си от кръста надолу, като ще Ви бъде предоставено болнично покривало, с което да се покриете;Метод на провеждане
 • Ще бъдете помолени да легнете по гръб на гинекологичен стол, като заемете положение като гинекологичен преглед.
  Това позволява на Вашия лекар да извърши оглед на влагалището (вагина) и гениталната област;
 • След това лекарят внимателно ще постави във вагината разширителен гинекологичен инструмент, наречен спекулум, с помощта на който стените на влагалището се раздалечават, което позволява на Вашия лекар да огледа влагалището и шийката на матката;Контейнер с клетъчен консервант
 • С помощта на памучен тампон или малка четчица се вземат няколко клетъчни проби от видимата част на маточната шийка, както и от канала на маточната шийка (цервикален канал);
 • Взетите проби се поставят в епруветка/контейнер с клетъчен консервант, след което се изпращат в лаборатория за анализ;

Изследването за HPV обикновено отнема няколко минути.


Какво ще усещате по време на изследването?

Изследване за човешки папилома вирус — human papillomavirus (HPV), може да причини известен дискомфорт или натиск при поставяне на спекулума, особено ако влагалището е възпалено (вагинит) или е налице стеноза (стеснение).

Металните спекулуми могат да предизвикат чувство на студ при допир, поради което е добре спекулумът да бъде затоплен преди прегледа.

В някои случаи могат да е появят спазми, наподобяващи менструалните.

При вземането на проба от клетките на маточната шийка може да усетите лек натиск или придърпване.


Има ли рискове от провеждане на изследването?

При изследване за човешки папилома вирус съществува минимален риск за усложнения.

Ако се наложи провеждане на допълнителни изследвания, може да изпитате безпокойство или тревога.

СЛЕД ИЗСЛЕДВАНЕТО:

 1. може да се появи леко вагинално кървене или отделяне на сиво-зеленикав секрет в продължение на 1-2 дни;
 2. не трябва да имате полови контакти, докато Вашия лекар не Ви каже, че е безопасно;
 3. можете върнете към нормалните си ежедневни дейности, без ограничения;

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от изследването за човешки папилома вирус — human papillomavirus (HPV), се анализират заедно с резултатите от цитонамазката, за да се определи рискът за развитие на рак на маточната шийка.

Резултатите от изследването обикновено са готови в рамките на 1 седмица.

Отрицателните резултати от изследването за високорискови типове HPV (hrHPV) обаче не изключва възможността за по-нататъшно развитие на високостепенната сквамозна (плоскоклетъчна) интраепителна лезия (HSIL) или за наличие на предракови (карцином in situ) или ракови изменения.

Чрез комбинираното провеждане на цитонамазка и тест за високорискови типове може да определи дали клетките на шийката на матката (цервикс) са инфектирани с високорисков тип HPV и да се установят необичайни промени в клетките на цервикса.Резултати от HPV тест

В тази ТАБЛИЦА са дадени:

 • възможните резултати при комбинираното провеждане на цитонамазка и HPV тест;
 • какво означават получените резултати;
 • какво се препоръчва в отделните случаи;


Ако цитонамазката се извърши без тест за HPV, наличието на анормални цервикални клетки е индикация за изследване за човешки папилома вирус (HPV), за да се установи дали клетъчните изменения са резултат от инфекция с HPV.

Ако изследването за човешки папилома вирус (HPV) се проведе без цитонамазка, то тогава:

 1. ако резултатите от първоначалното изследване за високорискови типове HPV (hrHPV) са отрицателни, не трябва да се извършва повторно скринингово изследване в продължение на 3 години;
 2. ако резултатите от изследването за високорисковите типове HPV 16 или 18 са положителни, трябва да се направи колпоскопия;
 3. положителен резултат за останалите 12 високорискови типа HPV, например HPV-31 и HPV-45, трябва да бъде последван от намазка по Papanicolaou:

3.1. ако резултатът от цитонамазката е положителен, трябва да се направи колпоскопия;
3.2. ако резултатът от цитонамазката е отрицателен, назначават се проследяващи тестове след 12 месеца


Кога не трябва да провеждате изследването?

Факторите, които могат да възпрепятстват провеждането на изследването за HPV или могат да доведат до неточни резултати, включват:

 • Използването на вагинални душове, тампони или вагинални медикаменти (кремове или таблетки) по-малко от 48 часа преди изследването;
 • Менструално кървене;
 • Недостатъчно количество на взетия материал за изследване;
 • Изследването не е предназначено да се провежда в случаите, в които е необходимо да се определи необходимостта от лечение (ексцизионно или аблационно) на шийката на матката при отсъствие на високостепенна цервикална дисплазия (карцином in situ).

  Пациентките, при които са установени HPV типове 16/18, трябва да бъдат внимателно проследявани за развитието на високостепенна цервикална дисплазия.Факторите, които могат да възпрепятстват провеждането на изследването за HPV

 • Тъй като повечето HPV инфекции са преходни и водят само до временни промени в клетките на маточната шийка, прекалено честото провеждане на цервикални скринингови изследвания може да доведе до откриване на HPV инфекции или цервикални клетъчни изменения, които не водят до развитието на рак на маточната шийка.

  Лечението на аномалии, които биха отшумели от само себе си, може да предизвика излишен стрес, а извършването на допълнителни изследвани може да доведе до допълнителен дискомфорт.

Още по темата:

4.1, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛюбопитноПатологияЗдравни проблемиНовиниЗаболявания (МКБ)БотаникаЛеченияПсихологияЛайфстайлИзследванияСнимкиКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиИсторияНормативни актовеСпортЗаведенияОрганизации