Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Инфекции, предавани предимно по полов път Други болести, предавани предимно по полов път, некласифицирани другаде Аногенитални (венерични) брадавици

Аногенитални (венерични) брадавици МКБ A63.0

Аногенитални (венерични) брадавици МКБ A63.0 - изображение

Аногенитални (венерични) брадавици или полови брадавици представляват инфекциозно заболяване, обусловено от папиломни вируси, което се предава по полов път и засяга обикновено лигавицата или полулигавицата на външните гениталии под формата на вегетиращи образувания.

Най-често заболяването се причинява от папилома вирус (HPV) тип 6 и 11.

Локализацията на папиломите е основно в аногениталната област. За разпространение на инфекцията е необходима определена среда, която се осигурява от влажността и мацерацията в засегнатите зони. Кондиломи по-често се развиват при пациенти с фимоза, хронични уретрити, вагинален флуор, интертриго и перианална екзема.

Различават се две основни форми на вирусните кондиломи:

  • островърхи кондиломи - най-често срещана форма с аногенитална локализация
  • гигантски кондиломи (тумори на Бушке-Льовенщайн)

Инкубационният период на островърхите кондиломи е между 4 седмици и 6 месеца. Предилекционни места за инфекцията са гениталиите, най-вече граничните зони между лигавица и полулигавица. Отначало в аногениталната област се появяват отделно стоящи, белезникави или розови папули, които приличат на обикновени брадавици. Тези папули се превръщат във вегетации, като бързо се разпространяват и уголемяват. Повърхността им постепенно от гладка става папиломатозна и разрастването напомня на "цветно зеле". Разположени са на широка основа или са педикулирани - на краче, повърхността им е размекната, често се инфектират вторично с образуване на микроабсцеси в междупапиларната тъкан.

При жените острите кондиломи се локализират по големите и малките срамни устни, навлизат във влагалището до отвора на маточната шийка и около ануса.

При мъжете кондиломите се намират по главичката на пениса и кожичката, която го покрива, уретралното отвърстие, рядко и уретера. Без лечение кондиломите не показват тенденция към обратно развитие, а напротив увеличават се по обем и брой.

Размекналите кондиломи причиняват баланит (възпаление на главичката на пениса и кожичката, която го покрива), фимоза (невъзможност за оголване на главичката на пениса), парафимоза (невъзможност за обратно прибиране на главичката на пениса).

Гигантските кондиломи най-често се разполагат перианално или около препуциума. Започват като обикновени остри кондиломи, които бързо се разрастват и оформят туморовидни образувания, които могат да достигнат до кавернозното тяло. Възможна е малигнена дегенерация.

Могат да се наблюдават и инфекции при деца, тъй като е възможно вертикално предаване на папиломния вирус по време на раждането. Описано е и интраутеринно заразяване. При по-големи деца трябва да се изключи сексуално насилие. При децата папиломите обикновено са разположени перианално. При момичета се засяга също вулвата или уретрата, като клиничната находка е както при острите кондиломи при възрастни.

Диагнозата аногенитални (венерични) брадавици се поставя въз основа на клиничната находка, хистологичната картина, HPV типизиране и серологично изключване на други болести, предавани по полов път.

Диференциална диагноза се прави с condylomata lata (при вторичен сифилис), обикновени брадавици, фиброми. Condylomata lata при сифилиса се характеризира с интензивно червен цвят, а повърхността им не е папиломатозна. Обикновените и плоски брадавици с локализация в гениталната област понякога трудно се разграничават от острите кондиломи, но при тях повърхността не е мацерирана.

Лечението може да бъде:

  • хирургично отстраняване, електрокоагулация, лазер терапия, криотерапия с течен азот
  • консервативно лечение - прилагане на каустични средства (разтвор или унгвент с Подофилин 20-30%, трихлороцетна киселина - 50-75 %, кондилин, солкодерм и др.)

При упорито протичане и имунокомпрометирани пациенти се провежда имунотерапия с изопренозин, интерферон и др. При наличие на кондиломи болните трябва да се изследват за сифилис и гонорея (трипер).

3.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Аногенитални (венерични) брадавици МКБ A63.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Аногенитални (венерични) брадавици МКБ A63.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Аногенитални (венерични) брадавици МКБ A63.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми