Начало Медицинска енциклопедия Лечения Локални средства Медикаментозно лечение

Локални средства

Локални средства - изображение

Употребата на локални средства и провеждането на локална терапия са широко застъпени, както в медицината, така и в ежедневието на обикновения човек.

Всеки поне веднъж в месеца (представителите на нежния пол може да се каже дори всеки ден) използваме различни мазила, предназначени за локална употреба, като основната разлика се състои в причините, поради които различните хора посягат към локалните средства.

Независимо дали се касае за облекчаване на болките в кръста или коляното, за изглаждане на фините линии и забавяне появата на бръчки, за хидратиране на кожата, облекчаване на неприятното усещане за сърбеж или за лечение на различни кожни заболявания, употребата на различните видове мазила е широко застъпена в ежедневието и клиничната практика.

Те са достъпен метод за лечение и профилактика на различни заболявания (възпалителни, инфекциозни, автоимунни), който позволява употребата на медикаменти, чиято системна употреба иначе е противопоказана при тези пациенти или крие рискове от обостряне на друго подлежащо заболяване (например локалната употреба на обезболяващи средства предпазва от техните системни нежелани ефекти).

Видове локални средства

Препаратите, използвани за локално приложение, се различават по състав, консистенция, показания за приложение (лечение или профилактика) и основни ефекти.

Като цяло консистенцията на препаратите се определя до голяма степен от техния състав, процентната концентрация на активната съставка (съставки), количество на помощните вещества.

В зависимост от консистенцията локалните средства се подразделят на следните основни видове лекарствени форми (лекарствената форма е удобна за приложение и съхранение форма, придадена на лекарството с цел улесняване на пациентите):

 • маз: поради ниското съдържание на вода в състава им, често са трудни за отмиване, но се отличават с добро проникване и снабдяване на кожата с необходимите субстанции. Възможно е постигане на по-висока концентрация на активните съставки в маз, отколкото например в крем, като същевременно се отличават с добра поносимост
 • крем: една от най-често използваната и най-популярна форма на локални средства. Представлява емулсия на масло във вода (има по-високо съдържание на вода в сравнение с маз). Лесен за нанасяне, отличава се с добра попивателна способност и рядко води до раздразнение на кожата
 • лосион: наподобяват по състав кремовете, но се отличават с по-високо съдържание на вода. По същество представляват суспензии на фино дисперсен прахообразен материал в основа от вода или вода с масло. Показват по-слаба ефективност по отношение на снабдяването на кожата с лекарствените субстанции в сравнение с маз, крем и гел, но са лесни за нанасяне (включително и върху силно окосмена кожа) и са особено подходящи за охлаждане или изсушаване на възпалени или напукани участъци от кожата (като например при контактен дерматит, tinea pedis, tinea cruris)
 • гел: отличават се с по-висока плътност в сравнение с течностите, като по същество представляват емулсия, често съдържаща алкохол като разтворител за активната съставка. Сравнително лесни са за нанасяне, като обикновено за попиването и проникването им в кожата са необходими няколко минути. Особено полезни са за приложение върху силно окосмени части от тялото
 • разтвор: представляват течности (вода, алкохол, пропиленгликол) с разтворени в тях активни субстанции, които са лесни за нанасяне и се използват често при определени кожни заболявания (псориазис, себореен дерматит и други)
 • олио: съдържа активните вещества, разтворени в концентриран маслен разтвор
 • пяна: показват относително висока попивателна способност и бързо се абсорбират от кожата. Често се използват с цел постигане на успокояващ или охлаждащ ефект
 • пудра: по същество представляват твърда лекарствена форма, съдържаща оситнени субстанции на активното и помощните вещества. Използват се предимно за намаляване на триенето между подложени на силно триене повърхности (например под мишниците)
 • капки: съдържат активни вещества в различна концентрация, като се прилагат в ушите (ушни капки), очите (очни капки), в устата (перорални капки) с цел постигане на противовъзпалителен, антиинфекциозен или друг ефект

Към локалните средства се включват и супозиториите (свещички), предназначени за лечение на хемороиди (най-често), както и вагиналните свещички (използвани най-често при кандидоза на вулвата и вагината), предизвикващи локално доставяне на активните субстанции и локален ефект. Представляват по същество меки, полутвърди лекарствени форми, които под въздействие на телесната температура променят своята консистенция и освобождават активните съставки, включени в тях.

Видове локални средства

Показания за приложение на локални средства

Основната цел и причините, поради които се използват различните локални форми на лекарствените средства, са многобройни и се различават при отделните пациенти.

Най-честите причини, водещи до необходимост от приложение на локални средства, включват:

 • възпалителни заболявания: различни въздействия могат да провокират възпаление на кожата и лигавиците, като за намаляване на рисковете от приложението на системни медикаменти при възможност се използват локални средства. Често препаратите се използват като част от комплексната терапия и при изразено възпаление (средни и тежки форми) се прилагат в комбинация с различни перорални или инжекционни средства. Използват се много от различните препарати от групата противовъзпалителни агенти
 • инфекциозни заболявания: съществуват редица антибиотици, противогъбични препарати, антивирусни агенти или антисептични средства, включени в състава на локалните препарати, целящи лечение или предпазване от развитието на кожна инфекция. Така например преди извършването на инвазивна оперативна интервенция задължително локално върху кожата се прилага антисептичен агент (най-често различни разтвори, съдържащи йод) за предпазване от проникване на микроорганизми през кожата. Следоперативно или след рисково нараняване на кожата е възможно назначаване на локални антибиотици. Локални средства често се използват и в комплексната терапия при лещенка, херпес зостер и херпес симплекс инфекции
 • облекчаване на сърбеж: използват се различни агенти (самостоятелно или в комбинация и в зависимост от причините за появата на сърбежа), намаляващи сърбежа. В състава на различните локални противосърбежни средства влизат най-често цинков оксид, ментол, камфор, антихистамини и други
 • облекчаване на болка: много от обезболяващите средства (аналгетици) се включват като активни субстанции в различните видове локални средства. Нанасянето им върху кожата с леки масажни движения води до проникване на съставките и бързо облекчаване на болката, свързана с различни травми, в резултат от неправилна стойка, възпалителни заболявания на опорно-двигателната система. Локалното им приложение е добра алтернатива при лица със стомашно-чревни увреждания (язвена болест, гастрит, колит, гастроезофагеална рефлуксна болест), поради риск от обостряне на основното заболяване. Облекчаване на болката се осъществява и с различните локални средства, водещи до охлаждане на участъка или затопляне (в зависимост от причината, довела до болката, се използват различни средства)
 • подхранване на кожата: в козметичната индустрия много от продуктите за локално приложение целят подхранване на кожата, като в състава им се включват различни субстанции (витамини, минерали, коензим Q10 и други)
 • овлажняване или изсушаване на кожата: при някои пациенти в резултат от индивидуални особености или определени заболявания са възможни промени по кожата, водещи до нейното прекомерно изсушаване или омазняване. За регулиране на мастната секреция и нормализиране вида на кожата се използват локални средства, съдържащи най-често различни масла (за овлажняване) или субстанции, абсорбиращи излишния себум или намаляващи продукцията му
 • предпазване на кожата от различни вредни въздействия от околната среда: използват се средства, които подсилват бариерната функция на кожата или създават защитен слой, непозволяващ проникването на различни замърсявания от околната среда. Към локалните предпазващи средства се отнасят и слънцезащитните продукти, предпазващи кожата от вредното слънчево въздействие
 • за постигане на кератолитичен ефект: най-често използваните агенти за постигане на този ефект са салицилова киселина и различните производни на салициловата киселина, както и урея. Локалното им приложение се назначава най-често при акне, себореен дерматит, псориазис, брадавици, като целта е омекотяване на кожата и улесняване на отстраняването (излющването) на горния слой и постигане на така наречения пилинг ефект. При неправилна употреба могат да доведат до парене, раздразнение, зачервяване и други

Показания за приложение на локални средства

За постигане на оптимален ефект от приложението на различните локални средства е необходимо обучение на пациента за спазването на определени основни изисквания.

С особено значение е приложението на оптимални количества от препарата, тъй като в редица случаи използването на по-големи количества или не води до постигане на по-добър ефект или повишава риска от проникване на големи количества от медикамента през кожата и достигането до системната циркулация, съответно риск от системни ефекти и нежелани реакции.

Употребата на по-малки количества от своя страна крие рискове от постигане на незадоволителни (или липсващи) резултати и разочарование от продукта.

Освен количеството е важно обучение на пациента и за участъците, които трябва да бъдат покрити със съответното мазило. Излишното и ненужно приложение върху големи участъци крие рискове от нежелани ефекти и системна резорбция.

Използването на препарати върху участъци с тънка и нежна кожа (например по лицето, особено около очите) също крие рискове от локални раздразнения, зачервяване, обрив.

По тази причина се препоръчва стриктно спазване на препоръките на лекуващия лекар, препоръчал конкретния лекарствен продукт, както и указанията в листовката. При различните препарати рисковете от нежелани ефекти се различават, като разлики са възможни и от приложението на един препарат при различни индивиди, поради определени особености от страна на организма им (индивидуална чувствителност).

След приложението на продукта се препоръчва обстойно измиване на ръцете, като целта е избягване на случайно попадане на малки количества от продукта в очите, устата, носната лигавица и развитие съответно на неприятни странични ефекти.

При използването на един препарат продължително време (ежедневно, например хидратиращ крем или само при нужда, например болкоуспокояващ гел) проследявайте срока на годност. Използването на продукт с изтекъл срок на годност крие рискове от нежелани ефекти (обрив, сърбеж, парене) или липса на ефективност от приложението на препарата. С течение на времето съставът на отделните препарати претърпява различни промени, като е възможна загуба на активност или промяна в активността, водеща до странични реакции.

Използвайте продуктите за предназначените места от кожата (или лигавиците), не поглъщайте части от продукта и го съхранявайте на недостъпни за външни лица места за намаляване рисковете от непредвидими нежелани реакции.

Правилна употреба на локални средства

При избора на продукт е необходимо съобразяване с индивидуални особености на пациента, здравословния статус, наличието на доказани алергии и други фактори, с цел намаляване риска от прояви на свръхчувствителност и нежелани реакции.

Основните предимства при използването на локални средства включват постигането на бърз ефект с ниски дози и избягване на системното обременяване на организма. Основните недостатъци включват необходимостта от обучение на пациентите за правилно нанасяне на продуктите, възможни кожни реакции, както и липсата на ефективност и възможност за приложение при много видове заболявания.

Локалните средства са алтернативен начин на приложение на много от медикаментите и се прилагат самостоятелно (при леки форми) или като част от комплексната терапевтична схема (при умерени и тежки форми) на различни заболявания и увреждания на кожата и лигавиците.

Преди употребата им уведомете вашия лекар за всички лекарства (включително и достъпни без рецепта), както и хранителни добавки, които приемате, с цел намаляване на макар и ниския риск от лекарствени взаимодействия (особено при приложение на висококонцентрирани локални средства върху големи кожни участъци).

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

3.6, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Локални средства

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/pain-management/topical-pain-relievers#1
http://www.merckmanuals.com/home/skin-disorders/treatment-of-skin-disorders/treatment-of-skin-disorders
https://en.wikipedia.org/wiki/Topical_medication
http://www.netdoctor.co.uk/medicines/a4477/how-to-use-your-topical-corticosteroid-cream-or-ointment/
https://www.dermnetnz.org/topics/topical-medications-for-skin-conditions/
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-662-10302-9_33
https://www.spineuniverse.com/treatments/medication/how-do-topical-drugs-reduce-back-neck-pain

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ИсторияСнимкиАлт. медицинаСпортБотаникаФизиологияНормативни актовеРецептиХранене при...ТестовеВидеоЛайфстайлСпециалистиАнкетиПроизводителиАптекиОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография