Начало Медицинска енциклопедия Лечения Слънцезащитни продукти Профилактика и хигиена

Слънцезащитни продукти

Слънцезащитни продукти - изображение

В интернет пространството и популярната литература често се натъкваме на две противоположни и взаимно изключващи се становища: хората с шоколадов загар са по-здрави и изглеждат по-добре и точно обратното твърдение, а именно слънцето води до рак и уврежда необратимо кожата.

Къде е истината?

Слънцето може да бъде от една страна наш верен съюзник в борбата с редица заболявания, като се използва едновременно и за лечение (псориазис, акне, екземи) и за профилактика на множество болестни състояния (сърдечно-съдови, ендокринни, метаболитни нарушения).

От друга страна слънчевите лъчи оказват пагубно и безпощадно действие върху нашата кожа, като промените са необратими и натрупвайки се с времето водят от една страна до ускоряване на процесите на остаряване, поява на бръчки и петна по кожата и повишен риск от развитие на кожни новообразувания.

Случаите на рак на кожата са нараснали значително през последните 40 години, като броят на злокачествените меланоми, засягащи кожата се е увеличил трикратно.

Подробна информация за полезните и вредните последици от слънчевото облъчване може да намерите на:

В борбата с вредните последици от слънчевите лъчи на помощ идват различните видове слънцезащитни продукти, съдържащи съставки, които предпазват от увреждащото кожата действие на ултравиолетовите лъчи.

Защо е необходима употребата на слънцезащитни продукти?

 • изтъняване на озоновия слой: последиците от това явление са пагубни в световен мащаб от една страна и в частност за всеки, прекарващ повече време на открито. Изтъняването на озоновия слой позволява проникване на по-голямо количество ултравиолетови лъчи
 • ранна поява на бръчки и петна: фините линии, особено около очите и по челото преди тридесетия рожден ден, често се дължат на прекаляване със слънчевото облъчване и липсата на защита. Кожата на лицето е силно чувствителна и е изложена целогодишно на въздействието на слънчевите лъчи. Най-честите последици, ако не се грижим правилно за нея (употреба на слънцезащитни средства, почистване, хидратация), са появата на бръчки и петна
 • в случай, че употребявате определени медикаментозни средства: ако сте подложени на терапия с фотосенсибилизиращи лекарства, трябва да сте особено внимателни и предпазливи, излагайки се на слънце. Редица препарати (антибиотици, изотретионин, някои антидепресанти, някои орални контрацептиви) увеличават чувствителността на кожата към слънчевите лъчи, правейки я лесна жертва, като могат да причинят тежки изгаряния
 • рак на кожата: редица проучвания в областта показват повишен риск от различните форми на рак на кожата (злокачествен меланом, меланом in situ, други злокачествени новообразувания на кожата)

Слънцезащитните продукти са широко разпространени, като стават силно търсен продукт особено през летните месеци.

Голямото разнообразие от различни видове често обърква обикновения потребител и накрая той се оказва с първия видян или най-много рекламирания продукт в ръце, в пълно информационно затъмнение за отделните означения на препарата.

Какъв слънцезащитен продукт да изберем?

 • Продукт с широк спектър

Какъв слънцезащитен продукт да изберем?Слънчевите лъчи са няколко основните вида, като с най-голямо значение за човешката популация са UVA и UVB лъчите.

UVA лъчите нанасят поражения в дълбоките слоеве на кожата, като са главните виновници за ранната поява на бръчки (намаляват продукцията на колаген), състаряването на кожата, намаляването на нейната еластичност и появата на рак на кожата.

UVB лъчите засягат предимно пигментните клетки на кожата, известни още като меланоцити, като променят техния генетичен материал.

Те са отговорни за появата на петна, за слънчевото изгаряне, различните по степен увреждания на кожата, както и за новообразуванията, засягащи кожата.

Голяма част от слънцезащитните продукти са ефективни само срещу UVB лъчите, но в последните години се създават препарати с широк спектър, обхващащ и двата вида ултравиолетова радиация.

 • Продукт с висок фактор на защита (SPF)

Какъв да изберем?SPF (sun protection factor) показва способността на продукта да ни предпази от ултравиолетовите лъчи от типа UVB.

Цифрата след него означава, че имате по толкова пъти повече време за безопасен престой на слънце от нормалното.

Така например ако обичайно кожата ви се зачервява след 20 минути в незащитено състояние под слънчевите лъчи, то при употреба на продукт със SPF 15 имате 15 пъти повече време, т.е. продуктът ви осигурява 300 минути или 5 часа безопасен престой под слънчевите лъчи.

Проучвания в областта показват, че продуктите с фактор 15 осигуряват защита срещу 94 % от слънчевите лъчи, тези с фактор 30 предпазват от 97 % от лъчите, а с фактор 50 блокират до 98 % от слънчевите лъчи. Няма продукт, който да осигурява защита на сто процента.

Специалистите препоръчват употреба на продукти със SPF 30, а при лицата с много светла и чувствителна кожа се препоръчва употреба на SPF 50.

Имайте предвид, че този фактор е определен в лабораторни условия и в действителност времето, през което активно ни предпазва продуктът е по-кратко, под влияние на други фактори (потене, плуване, мокрене).

 • Водоустойчив продукт

Различават се два основни вида, според времето на защита след мокрене или потене, което осигуряват, а именно водоустойчиви и силно водоустойчиви. Първите осигуряват защита в продължение на 40 минути, а вторите осигуряват защита от 80 минути след плуване, мокрене на тялото, потене.

Продуктите, които не са водоустойчиви бързо се отмиват от кожата в резултат от изпотяване и мокрене на тялото и съответно оставят кожата ни незащитена.

 • Качествена марка

Доверете се на реномирана марка с дългогодишен опит в областта, предлагаща дерматологично тествани в действителност, а не само според етикета продукти. Проверки в областта показват, че етикетите на продуктите на редица фирми не отговарят на съдържанието във флакона.

В случай, че не знаете на коя фирма да се доверите, се консултирайте с вашия лекар или направете справка в интернет за продуктите с високо качество.

Кога, в какво количество и през какъв интервал да нанасяме слънцезащитните продукти?

Колко често да нанасяме продукта?Защита от слънчевите лъчи ни е необходима целогодишно. Това, че не сме по бански на морето и не е лято не означава, че слънчевите лъчи са по-малко вредни.

Необходима ни е ежедневна защита, дори в облачно и дъждовно време, особено ако прекарваме повече време навън (особено в часовете между 10 и 16 часа), както и ако работим в близост до прозорец (UVA лъчите проникват през стъклени повърхности, включително прозорците в дома и офиса, стъклата на автомобилите).

Водата, снегът и пясъкът отразяват слънчевите лъчи, което означава, че сме изложени на по-висок риск и по-високо въздействие на слънчевите лъчи. Ето защо на морето получаваме по-бързо златист загар, а зимата след практикуване на любимия ни зимен спорт в планината често се връщаме изгорели на скиорски очила или шапка.

Много хора получават зачервявания и изгаряне на кожата въпреки употребата на слънцезащитни продукти.

Това се получава при употреба на твърде малки количества, недостатъчни за продължителна защита, както и неравномерно и не достатъчно често нанасяне на продукта.

Какво количество ни е необходимо?Необходими ви е количество в рамките на една чаена лъжичка за всяка зона от тялото. Една чаена лъжичка за лицето и шията, една за всяка ръка и всеки крак, една лъжичка за гърдите и корема и още толкова за гърба.

Ако сте на плажа е необходимо повторно нанасяне на всеки два часа. Ако нанесете продукта сутринта и се изложите на слънчевото въздействие през целия ден, няма как да получите адекватна защита дори и при употреба на продукт с трицифрен фактор на защита.

Препоръчва се първото нанасяне на продуктите да е приблизително 30 минути преди излизане на открито, за осигуряване на необходимото време за проникване в кожата на активните субстанции. Всяко следващо нанасяне се определя в зависимост от активността и излагането ви на слънце, като влияние оказват и фактори като изпотяване и мокрене на кожата, плуване, попиване на кожата с хартия или кърпа.

Какъв вид слънцезащитен продукт да изберем?

Съществуват различни видове продукти в зависимост от консистенцията им, степента на проникване и удобството за нанасяне.

Може да намерите продуктите под формата на лосион, крем, гел, стик, спрей. Така например употребата под формата на крем се препоръчва при лица със суха кожа, както и за нанасяне върху лицето.

Гелът е подходящ за употреба по силно окосмените части (например гърдите и скалпа при мъжете), а стик се използва за зоната около очите.

Слънцезащитен продукт под формата на спрейУпотребата на продуктите под формата на спрей се дискутира усилено през последните години, тъй като тази форма доби висока популярност, поради удобството на нанасянето, но в същото време е силно критикувана заради риска от вдишване на продукта и впръскване в очите.

Особено внимателни трябва да сме при употребата на спрей в областта на лицето, както и при децата, като се препоръчва първо да пръснем известно количество на ръцете си и след това да го нанесем върху кожата.

Редица козметични продукти (балсам за устни, декоративна козметика, продукти за коса) също са обогатени със съставки, предпазващи от вредните слънчеви лъчи.

С какво да внимаваме при избора на слънцезащитни продукти?

Интересни проучвания в областта показват висок процент новообразувания и различни по степен болестни увреждания при лицата често използващи тези продукти. Причината за това се крие в състава им.

Висок процент от продуктите на пазара съдържат в различни количества съставки с токсичен характер, които могат да проникнат през кожните кръвоносни съдове и след достигане на системната циркулация да причинят различни по тежест увреждания, като например отделяне на свободни радикали, хормонален дисбаланс, алергични прояви.

Едни от считаните за токсични и с опасен характер субстанции, за които е необходимо да бъдете бдителни са:

 • ретинил палмитат: метаболит на витамин А, който може да причини дразнене и увреждане на кожата, а при бременните жени може да доведе до нарушения в нормалното протичане на бременността, увреждане на плода
 • пара-аминобензоена киселина
 • cinoxate phenylbenzimidazole, homosalate, octocrylene
 • парабени

С какво да внимаваме?Силно се дискутира безопасността на една често срещана съставка, а именно оксибензон, използван често като ултравиолетов филтър. При проникването му в кожата води до хормонални нарушения и дисбаланс, алергични прояви, дразнене на кожата.

Необходими са задълбочени проучвания, тъй като резултатите са проведени само върху опитни животни, няма достатъчно наблюдения върху хора.

Безопасни съставки, често използвани в слънцезащитните продукти, са авобензон, бензофенон, които абсорбират ултравиолетовите лъчи, намалявайки проникването им в кожата и цинков оксид и титанов диоксид, който се задържат на повърхността на кожата и отразяват лъчите.

Последните две съставки са характерни за така наречените минерални слънцезащитни продукти, които се считат за средства с по-висока безопасност, като спокойно могат да се използват и в детска възраст (но не и при кърмачета под 6 месеца).

В случай, че кожата ви е силно чувствителна, е желателно да се доверите на продукт, предназначен за вашия тип кожа и с хипоалергенен състав.

Полезни съвети:

 • честата и интензивна употреба на слънцезащитни продукти може да намали нивата на витамин D в организма: набавяйте си полезната субстанция от хранителни източници (риба, млечни продукти) и си осигурете незащитено излагане на слънце средно по 10 минути всеки ден в сутрешните или следобедните часове
 • осигурете си цялостна защита: слънцезащитните продукти са само едно от много средства, с които можем да се предпазим от вредното слънчево въздействие. Не забравяйте за шапката и слънчевите очила с висока степен на защита, когато сте навън в часовете с най-силно слънчево облъчване
 • подходяща диета: редица хранителни продукти по естествен път се грижат за здравето на нашата кожа, тъй като са богати на антиоксиданти, аминокиселини, витамини (особено витамин Е, бета каротин и омега-3 мастни киселини), като такива са например нар, спанак, горски плодове, риба, всички оцветени в оранжево плодове и зеленчуци. Подробна информация може да намерите в раздел Хранене: 10 слънцезащитни храни за здрава кожа
 • приемайте достатъчно течности: дехидратацията, особено в топлото време, може да доведе до тежки последствия (промяна в кръвното, рязко спадане на кръвната захар, синкоп, главоболие) и да ви провали почивката или работния ден
 • няма здравословен начин за придобиване на шоколадов загар: обсесията по мургавата кожа е достигнала невиждани висоти, като често младите момичета прибягват до придобиването на тен от изкуствени източници (солариуми), чието въздействие върху кожата нанася пагубни и необратими увреждания в дългосрочен план

Осигурете си цялостна защита

Употребата на подходящи слънцезащитни продукти и цялостната защита от слънцето предпазват от неговите вредни въздействия, като в същото време ви оставят безнаказано да се наслаждавате на прекрасното време.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

3.9, 20 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Слънцезащитни продукти

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
http://www.skincancer.org
http://www.consumerreports.org
http://www.ewg.org
https://www.aad.org
https://en.wikipedia.org
https://gimmethegoodstuff.org
https://draxe.com
http://www.huffingtonpost.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаТестовеВидеоЛеченияНовиниПатологияИсторияИзследванияСнимкиБотаникаАнкетиМикробиологияСпортСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеПроизводителиЗаведения