Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение и първа помощ при слънчево изгаряне Лечебни практики при заболявания

Лечение и първа помощ при слънчево изгаряне

Лечение и първа помощ при слънчево изгаряне - изображение

В сезона на летните отпуски се фокусираме върху избора на подходящо място за морска ваканция или почивка сред планината, компанията, с която ще отидем и всички приключения, на които да се насладим през това време.

Изключително рядко си даваме сметка, че в този период сме особено уязвими към вредното въздействие на един ключов фактор, който ни следва навсякъде, а именно слънцето. Слънчевите лъчи може и да ви галят с меката си топлина в ранните сутрешни часове, но прекомерното заседяване, особено без никаква защита, ви излага на сериозен риск, превръщайки ви в поредната жертва на пагубното му въздействие.

При прекаляване със слънчевата наслада е налице повишен риск от различно по тежест слънчево изгаряне и свързаните с него последици. В допълнение нарастват и рисковете от слънчев и топлинен удар, дехидратация, хипогликемия и други, водещи до преждевременно прекратяване на ваканцията и прекарване на остатъка от почивката на легло.

Своевременното лечение и първа помощ при слънчево изгаряне, както и последващата грижа за кожата са от изключително важно значение за намаляване на рисковете от последващи усложнения и инфекции.

Колкото и големи привърженици да сте на бронзовия загар при употребата на неподходящи продукти и слънцезащитни средства (или при липсата на тяхната употреба) ще добиете яркочервена, често болезнена, пареща оцветка на кожата, която освен, че не е никак привлекателна, крие след себе си неприятно (както за потърпевшия като усещане, така и за околните по вид) лющене на кожата.

Защитата на кожата трябва да се превърне в приоритет от първостепенно значение, особено при посещение на морския бряг или високо в планината, както и при продължително пребиваване на открито под жарките слънчеви лъчи.

Полезна и подробна информация за рисковете и ползите от разумното слънчево облъчване може да намерите в раздел Лечения:

Разпознаването на първите прояви при слънчево изгаряне ви дава време за реакция и намаляване на вредните последици в дългосрочен план.

Своевременните действия при първите симптоми и поведението ви след това (дали ще продължите с безмилостния престой на слънце или ще противодействате на настъпилите поражения) определят тежестта на слънчевото изгаряне.

Какво представлява слънчевото изгаряне и кои са основните симптоми?

Какво представлява слънчевото изгаряне? Кои са характерните симптоми и признаци при изгаряне?

Слънчевото изгаряне по същество представлява форма на радиационно изгаряне, което настъпва при прекомерно облъчване на кожата, най-често в резултат от продължителен престой на слънце, но също и в резултат от прекален престой и честа употреба на солариум и ултравиолетови лампи.

Честият и краткотраен престой на слънце води до повишение на меланина, съдържащ се в нея и придобиване на загар, което от своя страна намалява рисковете от слънчево изгаряне при последващ по-продължителен престой.

Симптомите при слънчево изгаряне обикновено се проявяват няколко часа до ден след незащитения продължителен престой и включват някои от следните прояви:

 • зачервяване на кожата
 • повишена чувствителност, болка в засегнатите зони
 • повишена локална температура на засегнатите зони
 • залющване, белене на кожата след няколко дни
 • поява на мехури
 • изразен сърбеж, парене на кожата
 • обрив (по-рядко)
 • гадене, с или без повръщане
 • втрисане, фебрилитет (повишение на телесната температура)
 • подуване
 • припадък, загуба на съзнание

При леките форми обикновено се наблюдават само локални прояви от страна на кожата (по-често без мехури). При леките форми симптомите обикновено отшумяват в рамките на няколко дни с леко залющване на кожата.

При тежките форми са налице и мехури (болезнени, изпълнени с бистро съдържимо, които крият риск от инфектиране при спукването си), влошаване на общото състояние и загуба на съзнание.

При прекомерно пребиваване под жарките слънчеви лъчи освен слънчево изгаряне може да настъпи и слънчев удар или топлинен удар със съответните за тях усложнения.

Полезна и подробна информация за тези състояния може да намерите в раздел Заболявания:

Рискът от поява на някои от гореизброените състояния и особено слънчево изгаряне е налице при прием на определени лекарства и излагане на ултравиолетова светлина (естествена или от изкуствен източник).

Такива медикаменти са някои антибиотици (с най-висок риск от тетрациклин, доксициклин, миноциклин, хлорамфеникол и други), някои антидепресанти, лекарства, използвани в химиотерапията, някои диуретици, противогъбични средства за перорална употреба, някои перорални лекарства за лечение на диабет и други.

В случай, че приемате медикаменти, се консултирайте с вашия лекар за безопасността при излагане на слънце и мерките, които да предприемете. Тези лекарства повишават значително чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи, което води до многократно по-лесно слънчево изгаряне под преките слънчеви лъчи или при посещение на солариум.

Какви рискове крие слънчевото изгаряне?

Какви рискове крие слънчевото изгаряне?

В краткосрочен план слънчевото изгаряне и липсата на своевременно лечение крие риск от инфектиране на мястото при заформили се мехури и тяхното последващо разкъсване.

При лющенето на кожата, което неизменно следва слънчевото изгаряне е възможно развитие и поява на зони и области от кожата с различна пигментация (настъпват различни по тежест нарушения в пигментирането на кожата, възможно е повлияване образуването на меланин).

В дългосрочен план рисковете за състоянието и здравето на най-големия орган, а именно кожата, са изключително сериозни и най-често включват:

 • преждевременно стареене на кожата: вредните слънчеви лъчи и формираните под тяхно въздействие свободни кислородни радикали (оксидативен стрес) ускоряват естествените процеси на стареене и са причина за преждевременна поява на фини линии и бръчки. Допълнително повлияват хидратацията на кожата и секрецията от мастните клетки, което резултира в повишено омазняване или прекомерно изсушаване на кожата (в зависимост от типа кожа), намалена еластичност и здравина
 • развитие на слънчеви кератози, протичащи с появата на характерни петна по кожата
 • кожни инфекции: намалената локална имунна защита на кожата повишава риска от лесно развитие на инфекциозни кожни заболявания при нараняване на нейната цялост
 • засягане на очите: развитие на фотокератит след продължително излагане на силна ултравиолетова светлина без предпазни мерки (слънчеви очила с висока защита)
 • неоплазми на кожата: честото и незащитено излагане на пагубните слънчеви (ултравиолетови като цяло) лъчи крие риск в дългосрочен план от развитие на някои от най-често срещаните видове рак на кожата, а именно меланом, сквамозноклетъчен карцином, базалноклетъчен карцином и други

Някои лица са изложени на по-висок риск от краткосрочно слънчево облъчване, като влияние оказват редица фактори (възраст, тип кожа, цвят на кожата, времетраене на слънцестоенето и други).

Така например човек с много светла кожата (особено при комбинацията от бяла кожа, руса или светлокестенява коса и сини очи) може само в рамките на 15 минути да получи слънчево изгаряне, докато лицата с тъмна кожа могат в някои случаи да прекарат часове под слънчевите лъчи без сериозни последици. Това се дължи на различните нива в продукцията на меланин в кожата (при светлите хора нивата на меланин са ниски и съответно той не може активно и продължително да защитава кожата, поглъщайки ултравиолетовите лъчи).

Изложени на по-висок риск са и малките деца и подрастващите, лицата в напреднала възраст, особено с подлежащи хронични заболявания.

Слънчевото изгаряне настъпва по-лесно при пребиваване в страна, разположена чисто географски по-близо до Екватора, при продължителен престой на открито, особено в часовете със силно слънчево излъчване (между 11 и 15 часа), както и при пребиваване на голяма надморска височина.

Наличието на слънцеотразяващи повърхности в близост, като например вода, сняг, лед, също повишава рисковете от бързо настъпване на слънчево изгаряне.

Какво да правим в случай, че въпреки всичко настъпи слънчево изгаряне, засягащо нас или наш близък? Какви са първите мерки и лечение при слънчево изгаряне?

Първа помощ при слънчево изгаряне

Лечение и първа помощ при слънчево изгаряне

Оказването на адекватна първа помощ при изгаряне е от ключово значение за намаляване на рисковете от тежки усложнения и необходимост от спешна медицинска помощ и консултация със специалист.

При слънчево изгаряне своевременно предприемете следните мерки:

 • незабавно прекратете слънчевото излагане: намерете място с дебела сянка или най-добре се приберете на закрито, климатизирано помещение с оптимална температура (до няколко градуса по-ниска от околната)
 • осигуряване на адекватна хидратация: препоръчва се чест прием (през 5 до 10 минути) на малки количества вода със стайна температура или хладка, но не и студена, тъй като това може допълнително да стресира организма
 • охлаждане на засегнатите зони: препоръчва се нанасяне на компрес с хладка вода (не студена) и подмяната му на всеки десет до двадесет минути. В случай, че състоянието на пострадалия не е силно увредено и липсват прояви на общо увреждане (гадене, повръщане, причерняване пред очите, световъртеж), се препоръчва хладък душ (отново не със студена вода, тъй като това може да стресира организма и да увреди прегрялата кожа)
 • грижа за кожата: при липсата на видимо нарушение на кожата (например поява на мехури при тежко изгаряне) нанесете подходящ емолиент (с натурален състав, без парабени, оцветители, ароматизатори) за осигуряване на адекватна хидратация на кожата. Препоръчва се използването на продукти с алое, тъй като лечебното растение се оказва ценен съюзник в борбата със слънчевото изгаряне и допринася за адекватното хидратиране и възстановяване на кожата
 • не нанасяйте допълнително механично увреждане на кожата: не се препоръчва търкането на кожата, агресивното разчесване, отстраняването на налични люспи, както и пукането на мехурите, тъй като това значително забавя процесите на възстановяване и зарастване и повишава риска от инфектиране на участъка
 • прием на обезболяващи средства: препоръчва се своевременна употреба на подходящ аналгетик (ибупрофен, парацетамол, аспирин) за намаляване на болковия синдром и възпалителните процеси. Абсолютно противопоказана е употребата на аспирин от деца под 18 годишна възраст, поради риск от развитие на сериозни неврологични и чернодробни увреждания (полезна информация може да намерите в раздел Заболявания: Синдром на Reye)
 • при наличие на мехури може да нанесете продукт за локална употреба, съдържащ хидрокортизон или друг кортикостероид: употребата на локални кортикостероиди (хидрокортизонов крем например) при наличие на мехури води до намаляване риска от инфекция, облекчаване на болковия синдром и симптомите на възпаление
 • избягвайте последващо излагане на слънце: една от най-честите грешки по време на морската ваканция е излагане под жарките слънчеви лъчи ден след слънчево изгаряне. Това поведение се счита за изключително рисково и може да доведе до сериозно увреждане на кожата
 • използвайте домашни средства за облекчаване на проявите при леко слънчево изгаряне: добре познатите методи с нанасяне на кисело мляко, краставица, алое, картофи, разтвор от оцет и вода и други са доказали своята ефективност във времето по отношение на облекчаване на локалните прояви при леко изгаряне

При слънчево изгаряне се препоръчва осигуряване на почивка, спокоен сън, избягване на вредните навици (например консумация на алкохол).

При наличие на остро влошаване състоянието на пациента (припадък и загуба на съзнание, гърч, тежко и продължително повръщане), както и при наличие на общи прояви при деца под 6 години, се препоръчва своевременно оказване на спешна медицинска помощ.

Спешният екип ще приложи подходяща терапия в зависимост от състоянието на пострадалия, като обикновено е необходимо интравенозно въвеждане на електролити, физиологичен разтвор, при необходимост и антиеметици (лекарства срещу повръщане) и други.

Как да се предпазим от слънчево изгаряне?

Профилактиката е най-доброто лечение

За ограничаване в оптимални, възможни граници на пагубното действие на ултравиолетовите лъчи се препоръчва адекватна профилактика, осведомяване и информиране на населението за вредните ефекти от прекомерното и незащитено излагане на ултравиолетова светлина (не само директните, безпощадни слънчеви лъчи, но също и солариумите, така наречените UV лампи и други пособия за придобиване на бронзов загар).

Препоръчва се защита на кожата през цялата година, а не само през летните месеци, както и през целия ден, а не само еднократно нанасяне на слънцезащитен продукт и очаквания за ефективна и пълна защита.

Основните съвети на специалистите в областта по отношение на различните начини, средства и методи за защита на кожата, включват:

 • заложете на красивата шапка: превърнете шапката в свой обичаен аксесоар, като тя ще придаде допълнителна нотка към стила ви и ще предпази косата, лицето и рамената ви (в случай, че е с по-голяма периферия), запазвайки младежки и здрав вид на кожата
 • слънчеви очила: при избора на слънчеви очила не търсете по-евтиния, кичозен и дори модерен вариант, а заложете на модел от добър производител с доказана (истинска) защита от ултравиолетовите лъчи
 • слънцезащитно облекло: напоследък облеклото с UV защита добива все повече популярност, трупайки верни фенове и привърженици. Особено препоръчително е екипирането на малки деца и подрастващи, лица с бяла кожа, както и при продължителна работа на открито
 • слънцезащитни продукти: изборът на подходящ слънцезащитен продукт е от изключително важно значение, тъй като употребата на неподходящи продукти (с нисък защитен фактор, с кратка продължителност на действието, лесно отмиващи се при изпотяване или намокряне) не води до желания ефект. Препоръчва се нанасяне на продуктите ежедневно върху откритите части (лице, ръце). При посещение на плаж, басейн, работа на открито, прекарване на продължително време на висока надморска височина се препоръчва често нанасяне на слънцезащитните продукти, през два до три часа
 • козметика с добра защита от слънцето: от крема за лице до балсама за устните, особено в топлите месеци, се препоръчва да си набавите козметични продукти за ежедневна грижа с достатъчно висок слънцезащитен фактор
 • разумно излагане на слънце: при възможност се препоръчва в диапазона между 11 и 16 часа да се скриете под дебела сянка или на закрито, избягвайки най-силните слънчеви лъчи. Не се препоръчва целодневно посещение на плажа и/или басейна, особено при липса на предшестващо излагане на слънце. Дори отпуската ви да е кратка и също толкова кратка да е морската ви ваканция не се изкушавайте и не прекалявайте с излагането на слънце, за да си спестите последващите неприятности (в краткосрочен план това е изгарянето и последващото лющене на кожата, а в дългосрочен план това е състаряване на кожата, преждевременна поява на бръчки, повишен риск от поява на кожна неоплазма)
 • адекватна хидратация: колкото и забързано да е ежедневието ви и колкото и много приключения да отварят врати през ваканцията, не забравяйте да приемате достатъчно количества течности за предпочитане под формата на чиста вода, айрян, пресни плодови сокове, смутита, а не под формата на алкохолни коктейли, бира, газирани напитки, кофеин съдържащи напитки, тъй като последните съдържат редица вредни субстанции и могат да окажат негативен ефект върху храносмилането, талията ви, кръвната захар и други

Ежедневната грижа за кожата и здравословното състояние като цяло гарантира дългосрочни резултати.

Нуждата от лечение и първа помощ при слънчево изгаряне и свързаните с него усложнения (като например топлинен удар, слънчев удар, обезводняване) намаляват при адекватна и разумна превенция.

Особено бдителни трябва да сме към детското здраве и нежната детска кожа, както и при наличие на подлежащи хронични заболявания, прием на лекарства и други.

За пълноценна почивка, приятна ваканция и спокойни летни дни не забравяйте да се погрижете за кожата си.

 Профилактиката е най-доброто лечение

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение и първа помощ при слънчево изгаряне

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-sunburn/basics/art-20056643
https://www.wikihow.com/Treat-a-Blistered-Sunburn
http://www.sja.org.uk/sja/first-aid-advice/hot-and-cold-conditions/sunburn.aspx
https://www.webmd.com/first-aid/sunburn-treatment
https://firstaidforlife.org.uk/first-aid-sunburn-top-tips-treatment-prevention/
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=10113
http://www.firstaidforfree.com/first-aid-for-sunburn/
https://firstaidcalgary.ca/first-aid-treatment-and-management-sunburn/
https://www.emedicinehealth.com/pdfguides/first_aid/sunburn-treatment-61415.pdf
http://www.healthy.net/Health/Article/First_Aid_for_Sunburn/1312

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияСоциални грижиТестовеСпортВидеоФизиологияХранене при...ПсихологияИнтервютаЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината