Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Слънчево изгаряне

Слънчево изгаряне МКБ L55

Слънчево изгаряне МКБ L55 - изображение

Слънчевото изгаряне е форма на радиационно изгаряне, което засяга жива тъкан, като например кожата. То е резултат от прекомерно излагане на ултравиолетова радиация, обикновено слънцето. Признаците на слънчево изгаряне включват червена кожа, която е гореща при допир, генерализирана умора и леко замайване. Прекомерно количество ултравиолетова радиация може да бъде при по-тежките случаи животозастрашаващо.

Излагането на кожата на по-малки количества UV радиация често ще произведе загар. Умерен слънчев загар без изгаряне може да предотврати последващо слънчево изгаряне, тъй като увеличава количеството на меланин, пигмент, който е естествена защита на кожата срещу прекомерно ултравиолетово излагане. И слънчевото изгаряне, и увеличението на производството на меланин са вследствие от пряко увреждане на ДНК. Когато ДНК на кожните клетки е повредено от UV радиация, се задейства тип I клетъчна смърт и кожата е заменена.

Слънчевото изгаряне е причинено от прекомерно излагане на слънчева светлина, която съдържа ултравиолетова радиация (UV лъчи). Слънцето произвежда три различни вида ултравиолетови лъчи. Те са:

 • UVA лъчи - по-малко мощни от UVB лъчи, но проникват по-дълбоко в кожата. Те повреждат средния слой (дермата), който съдържа тъкани, които придават на кожата еластичност. Продължителното излагане на UVA лъчи може да доведе до преждевременно остаряване на кожата.
 • UVB лъчи - тези ултравиолетови лъчи се абсорбират от най-горния слой на кожата (епидермиса). Епидермисът освобождава химикали, които причиняват болка, подуване и зачервяване, свързани с изгарянията.
 • UVC лъчи - филтрират се от земната атмосфера, което означава, че не се изисква защита срещу този вид радиация.

UVA и UVB са двата вида ултравиолетови лъчи, които причиняват слънчево изгаряне.

Слънчево изгаряне може да бъде причинено от излагане на въздействието на други източници на UV светлина, като в солариум и лампи за фототерапия. Тези лампи са често използвани в светлинна терапия за лечение на състояния като жълтеница при новородени бебета (пожълтяване на кожата).

Излагането на UVA и UVB лъчи увеличава риска от развитие на рак на кожата. Слънчевото изгаряне е предупредителен знак, че човек поставя себе си на риск и уврежда кожата си.

Всеки, който е изложен на UV светлина, е в риск за развитие на слънчево изгаряне. Въпреки това, колкото по-малко меланин има човек, толкова по-малко е защитен от въздействието на UV светлината.

Индивиди с по-голям риск от поява на слънчево изгаряне са тези, които:

 • са в страна, която е в близост до Екватора, като Еквадор в Южна Америка или Уганда в Африка
 • са под 6-годишна или над 60-годишна възраст
 • имат бледа, бяла кожа и руса или червена коса
 • са изложени на слънчевата светлина между 10 ч. и 16 ч. лятно часово време, когато слънчевите лъчи са най-силни, дори и при облачно време вредната UV светлина на слънцето може да премине през облаците
 • са на голяма надморска височина - например катерене или каране на ски
 • прекарват продължително време на открито в слънчев климат, особено когато има ясно небе
 • са в близост до отразяващи повърхности - сняг, лед или вода, където слънчевите лъчи могат да се отразяват на кожата и да предизвикат слънчево изгаряне

Малки деца и бебета са по-чувствителни към ефектите на ултравиолетовите лъчи.

Меланинът е пигмент, който се произвежда, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Той абсорбира UV радиацията, съдържаща се в слънчевата светлина, за да помогне за защита на кожата. Това води до потъмняване на кожата, което е знак, че тя е била увредена от ултравиолетовите лъчи.

Ако човек има светла кожа или червена коса или не е бил изложен много на слънце, ще има ниски нива на меланин. Това увеличава риска от по-бързо изгаряне. Меланинът предотвратява бързото изгаряне на кожата, но не може да предпази от другите вредни ефекти на UV лъчението.

Болката може да бъде причинена от свръхпроизводство на протеин, наречен CXCL5, който активира нервните влакна.

Симптомите на слънчево изгаряне варират от човек на човек и зависят от типа на кожата и продължителността на времето на експозицията на ултравиолетовите лъчи. Колкото по-бледа е кожата на индивида, толкова по-вероятно е по-бързото изгаряне в сравнение с друг човек с по-тъмна кожа.

Първоначалният симптом на слънчевото изгаряне е

 • зачервена и възпалена кожа (еритема),

последвано от различни степени на

 • болка,

пропорционални на тежестта както на продължителността, така и на интензитета на експозицията. Също така, малко количество топлина е излъчено от изгарянето, причинено от концентрацията на кръвта в лечебния процес, което води до

 • чувство на топлина и повишена чувствителност върху засегнатата област.

Появява се

 • лющене и белене на кожата

след няколко дни (обикновено 4-7 дни след експозиция).

Други симптоми са:

 • оток
 • сърбеж
 • обрив
 • гадене
 • повишена температура
 • втрисане
 • синкоп

Признаците на слънчевото изгаряне невинаги са явни. Те обикновено започват 3-5 часа след излагане на слънчевите лъчи и се влошават най-много 12 до 24 часа след експозицията.

След излагането на ултравиолетовата радиация кожата може да се зачерви за по-малко от 30 минути, но най-често това се случва след 2-6 часа. Обикновено болката е най-значителна 6-48 часа след експозиция. Изгарянето продължава да се развива в продължение на 24 до 72 часа, понякога последвано от лющене на кожата 3-8 дни. Понякога лющенето и сърбежът могат да продължат няколко седмици.

Тежките случаи на слънчево изгаряне могат да предизвикат:

 • мехури
 • подуване на кожата (оток)
 • втрисане
 • висока температура (треска) от 38 °C или по-висока
 • общо чувство на дискомфорт

Екстремни слънчеви изгаряния могат да бъдат болезнени до омаломощяване на организма и могат да се нуждаят от болнично лечение.

Възможно е да се появят симптоми на топлинен удар, като например:

 • виене на свят
 • главоболие
 • гадене

Повече информация за топлинното изтощение и топлинния удар може да прочетете тук:

В зависимост от вида и тежестта на причинените увреждания слънчевото изгаряне може да класифицира на:

 1. Първа степен изгаряне - засяга се повърхностно кожата, което се проявява морфологично със зачервяване и възпалителна реакция. Понякога се появява лека оточност на кожата, кафеникаво-жълтеникаво оцветяване от разпадащите се червени кръвни клетки и смъкване на епидермиса при натиск.
 2. Втора степен изгаряне - характерно е образуването на мехури като резултат на остро ексудативно възпаление. Под отслоения епидермис се образува прозрачна жълтеникава течност, богата на фибрин и клетъчни елементи.
 3. Трета степен изгаряне - кожата е изгорена в цялата й дебелина. При преживелите се развива демаркация на засегнатите тъкани с опадане и зарастване в продължителни срокове. Обхващането на 1/3 от повърхността на кожата е опасно за живота в тази степен на изгаряне.

Освен слънчево изгаряне, съществуват редица рискове, свързани с продължително излагане на ултравиолетови лъчи. Те включват:

 • преждевременното стареене на кожата и бръчки (причинено от UVA лъчи)
 • слънчеви кератози - груби, люспести петна по кожата
 • инфекция - значителното образуване на мехури от слънчево изгаряне може да предизвика инфекция, ако бактерии попаднат в нарушената кожа
 • фотокератит (снежна слепота) - продължително излагане на силна слънчева светлина може да доведе до болезнена чувствителност на очите, но това може да бъде предотвратено чрез носене на слънчеви очила или очила с UV филтри
 • рак на кожата - някои хора са с по-висок риск от развитие на три вида рак на кожата - меланом, базално-клетъчен карцином и сквамозноклетъчен карцином, в резултат на продължително излагане на слънце

Най-важните аспекти на лечението на слънчевото изгаряне е избягване на експозицията на слънце, докато продължава оздравителният процес, и предприемане на предпазни мерки за предотвратяване на бъдещи изгаряния. Най-доброто лечение за повечето слънчеви изгаряния е времето. Повечето слънчеви изгаряния зарастват напълно в рамките на няколко седмици.

Лечения в домашна обстановка, които могат да подпомогнат облекчаване на дискомфорта или спомагане на лечебния процес, включват чести студени душове и студени компреси за охлаждане на кожата, както и приложение върху засегнатите области на успокояващи овлажняващи лосиони, които съдържат алое вера. Прием на повече течности ще помогне за охлаждането и за предотвратяване на дехидратацията. Необходимо е да се избягва употребата на алкохол. Локални кортикостероиди (като 1 % хидрокортизонов крем) също могат да помогнат за облекчаване на болката и подуването.

Лющенето, което следва слънчевото изгаряне, е неизбежно. Въпреки това, има лосиони, които могат да облекчат сърбежа. Парацетамол, нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин са показани за облекчаване на болката и намаляване на възпалението от слънчевите изгаряния.

Един от най-ефективните начини за предотвратяване на слънчево изгаряне е да се намали количеството на UV радиация, достигаща кожата.

Световната здравна организация препоръчва да се ограничава експозицията на слънце в обедното лятно време (между 10 ч. и 16 ч.) - носене на защитно облекло и шапка с широка периферия и употреба на слънцезащитно средство, както и прекарване на това време на закрито или на сенчесто място.

Слънцезащитните продукти имат различни стойности защитен фактор, основаващи се на степента на способността на блокиране на слънчевите лъчи за супресиране на слънчевото изгаряне. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-малко е прякото ДНК увреждане. Съвременните слънцезащитни продукти съдържат филтри както за UVA лъчение, както и UVB. Изследванията показват, че най-добрата защита се постига чрез прилагане на слънцезащитното средство 15 до 30 минути преди излагане, последвано от повторно приложение 15 до 30 минути след началото на експозицията. Последващи приложения на продукта са необходими само след дейности, като плуване и изпотяване.

Превенция на слънчево изгаряне

Слънцезащитните средства са ефективни и се препоръчват за предотвратяване на меланом и плоскоклетъчен карцином. Има малко доказателства, че са ефективни и при предпазване от базално-клетъчен карцином.

Хранителните фактори повлияват чувствителността към слънчево изгаряне, възстановяването от слънчево изгаряне и риска от вторични усложнения от слънчево изгаряне. Няколко хранителни антиоксиданти, включително важни витамини, са показали при проучвания, че имат известна ефективност при защитата срещу слънчево изгаряне и увреждане на кожата, свързани с ултравиолетовите лъчи. Изследванията показват ефективност на хранителни добавки с витамин С, витамин Е и витамин А (бета-каротин).

Полезна информация може да прочетете и тук:

4.0, 7 гласа

ВИДОВЕ Слънчево изгаряне МКБ L55

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Слънчево изгаряне МКБ L55

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Слънчево изгаряне МКБ L55

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Слънчево изгаряне МКБ L55

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО