Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Слънчево изгаряне Слънчево изгаряне първа степен

Слънчево изгаряне първа степен МКБ L55.0

Слънчево изгаряне първа степен МКБ L55.0 - изображение

Слънчевото изгаряне се дължи на прекомерно излагане на UV лъчи на слънцето. UVA и UVB лъчите са вредни за кожата, като UVB лъчите атакуват външните слоеве, а UVA лъчите могат да увредят по-дълбоките слоеве на кожата. Когато се отразяват от водни, метални, снежни или пясъчни повърхности, техният ефект се засилва.

Степента на слънчевото изгаряне зависи от продължителността на експозиция, географското разположение, времето и атмосферните условия, типа кожа.

UV лъчите предизвикват вазодилатация на кожните кръвоносни съдове, която причинява характерния еритем. Малко по-късно мастоцитите освобождават различни медиатори, като хистамин, серотонин, TNF, в резултат на което се стимулира синтезата на простагландини и левкотриени. Освободените цитокини водят до образуването на инфилтрат от неутрофили и Т-лимфоцити. Епидермалните кератиноцити и клетките на Лангерханс претърпяват апоптозни изменения. Повтарянето на слънчевите бани води до задебеляване на кожата поради епидермалната хиперплазия.

Различават се три степени на изгаряне: първа, втора и трета.

При слънчево изгаряне първа степен се засяга само най-повърхностния слой на кожата - епидермиса. Слънчевото изгаряне първа степен се характеризира със зачервяване, парене и болка. Тези симптоми се появяват 1-24 часа след излагането на слънце. След няколко дни този тип изгаряне преминава в тен, а повърхностният слой на кожата отпада.

Лечението на слънчево изгаряне първа степен се състои в избягване на експозиция на ултравиолетовите лъчи и приложение на студени компреси, душове с хладка вода и лосиони за овлажняване и успокоение на кожата. Приложение на кортикостероиден крем два-три пъти дневно намалява възпалението, причинено от слънчево изгаряне първа степен, и поддържа кожата хидратирана. Приемат се при необходимост аналгетици за облекчаване на болката, както и обилно количество течности с цел рехидратация на организма.

Профилактиката се провежда чрез използване на слънцезащитни лосиони с подходящ фактор за съответния тип кожа. Препоръчва се носенето на шапки и слънчеви очила. Препоръчително е слънчевите бани в часовете между 11.00ч-15.00ч да се избягват.

3.7, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО