Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Слънчево изгаряне Слънчево изгаряне втора степен

Слънчево изгаряне втора степен МКБ L55.1

Слънчево изгаряне втора степен МКБ L55.1 - изображение

Слънчевото изгаряне е реакция на кожата към ултравиолетова (UV) радиация от слънцето.

Хората със светла кожа, с лунички, с червена или руса коса са с по-голям риск от развитие на слънчево изгаряне. Хората, спадащи към някоя от тези групи, изгарят лесно дори след краткотрайно излагане на слънце.

Слънчево изгаряне втора степен уврежда в по-голяма степен кожата в сравнение с първа степен. Увреждането се появява след прекомерна експозиция на слънчевата радиация. Симптомите при втора степен са силно зачервяване, подуване, болка, поява на мехури.

Изгарянето обхваща по-дълбоките слоеве на кожата, като уврежда малките кръвоносни съдове и еластичните влакна с набръчкване на кожата впоследствие.

При по-тежките случаи се наблюдава повишена температура, втрисане, гадене, повръщане, делир, дехидратация, вторична инфекция. Налице е дори увреждане на нервните окончания в кожата.

Лечението на слънчево изгаряне втора степен включва избягване на излагането на ултравиолетово лъчение и приложение на облекчаващи средства. При наличие на мехури те не се пукат, тъй като това увеличава риска от инфекция. След няколко дни мехурите се разпукват сами и в този момент може да се приложи антибиотичен крем и превръзка, за да се предотврати навлизането на микроорганизми.

Засегнатата област се третира с охлаждащи компреси и овлажняващи лосиони. Приемат се нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болката.

Профилактиката на слънчевото изгаряне се състои в употребата на слънцезащитни агенти, подходящо слънцезащитно облекло и шапка с широка периферия, както и сенчесто място. При хората със светла кожа или лунички се препоръчва използването на слънчева защита с най-висок фактор.

3.7, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО