Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Слънчево изгаряне Слънчево изгаряне трета степен

Слънчево изгаряне трета степен МКБ L55.2

Слънчево изгаряне трета степен МКБ L55.2 - изображение

Слънчевото изгаряне представлява остра възпалителна реакция на кожата, която се предизвиква от прекомерното излагане на UV лъчи на слънцето. UVA радиацията прониква по-дълбоко в кожата, отколкото UVB, но е по-малко вероятно да предизвика незабавни изгаряния.

Степента на изгаряне се определя от различни фактори, като продължителност на слънчевата експозиция, време на експозиция и атмосферни условия, географско разположение, възрастта и вида кожа.

Слънчевото изгаряне е не само болезнено, но то също така ускорява стареенето на кожата и значително увеличава риска от развитие на рак на кожата. Повечето слънчеви изгаряния са първа степен, но екстремна експозиция на слънчева радиация, особено на светла кожа, може да доведе, въпреки и рядко, дори до трета степен изгаряне.

Слънчево изгаряне трета степен изисква незабавна лекарска намеса, тъй като е животозастрашаващо състояние. То причинява увреждане на всички слоеве на дермата и загуба на течности, което води до напукване на кожата с наличие на фисури и с възможност за навлизане на микроорганизми. Трета степен обикновено е по-малко болезнена в сравнение с първа и втора поради увреждане на нервните окончания. Налице са мехури, изпълнени с водниста течност или гной.

Пациентите имат повишена температура, втрисане, гадене, повръщане, главоболие, дехидратация.

Слънчево изгаряне трета степен се нуждае от медицинска помощ. Лечението е като при термични изгаряния от трета степен. Инфекцията е най-честото потенциално усложнение.

Слънчевото изгаряне е лесно да бъде избегнато, ако се вземат няколко прости предпазни мерки. Те включват: използване на ефективен слънцезащитен крем, избягване на продължително излагане на слънце, избягване на пряка експозиция на слънце от 10 ч до 16 ч, подходящо облекло и аксесоари за защита срещу ултравиолетовата радиация.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО