Начало Медицинска енциклопедия Лечения Опасно ли е слънцето и как да се предпазим? Профилактика и хигиена

Опасно ли е слънцето и как да се предпазим?

Опасно ли е слънцето и как да се предпазим? - изображение

След мрачната, студена и потискаща за много хора зима, с идването на пролетта и особено на лятото искаме да прекарваме повече време навън, да се къпем под благодатните лъчи на слънцето, заобиколени от прекрасна зеленина и под звънливите песни на птиците.

Човек се почива и релаксира най-добре, когато е сред природата, като и морето и планината си имат своите плюсове за здравето и многобройни почитатели.

Всичко това е прекрасно, но често забравяме една мъничка подробност, а именно да се предпазим от слънцето.

Колкото е живот полагащо и светът би бил немислим без неговите топли лъчи, толкова слънцето бавно, но сигурно уврежда нашата кожа и може да ни причини куп проблеми, ако не вземем своевременни мерки.

Защитата и профилактиката са най-доброто лечение.

Не чакайте да изгорите, за да отидете в близкия магазин за слънцезащитен лосион или да стоите на сянка под чадъра. Тогава вече е късно.

Опасно ли е слънцето и как да се предпазим?

Основните слънчеви лъчи са UVA и UVB, като всеки от тях се отличава с различна способност за увреждане и нанасят необратими поражения върху различни групи от клетки.

Опасно ли е слънцето?UVB лъчите са къси, високоенергийни лъчи, които се абсорбират от епидермиса.

Водят до различни по тежест и необратими последствия върху генетичния материал (ДНК) на пигментните клетки на кожата, известни още като меланоцити.

Те са едни от основните виновници за появата на петна след продължително излагане на слънце, изгаряне и последствията, свързани с него, както и различните форми на рак на кожата.

UVA лъчите от своя страна се характеризират с по-дълбоко проникване в слоевете на кожата, засягайки генетичния материал на клетките на дермата. Лъчите атакуват клетъчните мембрани, като след разрушаването им водят до промяна в протеините, отговорни за продукцията на колаген и еластин. Те са основните причинители на по-бързото състаряване на кожата, вследствие продължително и дългогодишно излагане на слънце, появата на бръчки и разбира се рака на кожата.

Важна особеност е, че стъклените повърхности (прозорците вкъщи или в офиса), стъклата на колата и други няма да ви предпазят от тях и сте изложени на вредното им въздействие, дори когато смятате, че сте защитени под прикритието им.

В миналото лъчите на слънцето не са били толкова безмилостни, както са в днешно време, като основната причина за това е изтъняването на озоновия слой. Превърнала се в твърде банална тема, това може да предизвика тежки поражения в цялостната ни екосистема.

По-тънкият озонов слой е причина за по-лесното проникване на по-голяма част от слънчевите лъчи, което от една страна води до по-лесно увреждане на кожата ни под влиянието им, от друга страна води до мащабни, световни проблеми, като например глобалното затопляне, топенето на ледовете и други.

Въпреки масовите кампании за информиране на населението за вредните последствия от продължителното излагане на слънце, статистиката показва, че почти една трета от анкетираните лица на възраст до 30 години смятат кожата с шоколадов цвят за по-красива, а нейния притежател за по-здрав, което е в пълна противоположност на становището на дерматолозите в световен мащаб.

Една трета от запитаните лица съобщават, че не използват слънцезащитни продукти и дори не се замислят, че слънцето може да бъде и вредно.

Пораженията, нанесени от слънчевите лъчи върху незащитената кожа, са необратими и кумулират (натрупват се с времето), като водят до различни по тежест увреждания.

Най-често слънцето е главният виновник за следните състояния:

 • преждевременно състаряване на кожата: намалените нива на колаген и еластин са причина за ускоряване на процесите на стареене на кожата
 • ранна поява на фини бръчки около очите: кожата около очите е особено чувствителна на вредните въздействия от околната среда
 • ранна поява на дълбоки бръчки по лицето: слънчевите лъчи проникват дълбоко и увреждат процесите на реепителизация, водят до необратимо увреждане на ДНК на клетките на кожата
 • петна по кожата: промените в генетичния материал на меланоцитите се свързва с нарушено образуване на пигментните клетки и тяхното неравномерно разпределение
 • увреждания на очите: структурите на очния апарат са силно чувствителни спрямо пагубното влияние на слънчевите лъчи, като най-висок е рискът от развитие на фотокератит

Новообразувания, засягащи кожата

 • меланом in situ: представлява ранна и неинвазивна форма на меланом (злокачествено новообразувание на кожата), като главният рисков фактор за развитието му е прекомерното излагане на слънце в ранна възраст
 • злокачествен меланом: един от най-агресивните тумори в човешката патология, засягащ главно лицата със светла кожа, подлагащи се на често ултравиолетово облъчване от естествени и изкуствени (солариум) източници
 • други злокачествени новообразувания на кожата: базалноклетъчният и спиноцелуларният (плоскоклетъчен) карцином се отличават с неблагоприятна прогноза и агресивен характер, като засягат главно откритите части на тялото, често изложени на слънчевото въздействие

Слънчево изгаряне

 • слънчево изгаряне: вариращо в няколко степени от леко зачервяване и сърбеж на кожата, гадене, главоболие и втрисане при по-леките форми, при които ще се разминете само с няколко дни неразположение и лющене на кожата до формиране на силно болезнени мехури, представляващи входна врата за вторична бактериална инфекция
 • топлинен и слънчев удар: състояние, изискващо спешна медицинска помощ, характеризиращо се с гадене, повръщане, слабост, световъртеж, синкоп, главоболие

Как да се предпазим ефективно от вредното въздействие на слънчевите лъчи?

Мерките са комплексни, като основното е да намалим времето на излагане на слънце и да осигурим протекция на всички открити части.

Специалистите съветват да избягваме престоя на слънце в часовете между 10 и 16 часа, тъй като тогава слънчевите лъчи са най-силни.

Популярно е правилото на сянката: в случай, че сянката ви е с по-малки размери от вашите действителни такива, не се препоръчва да прекарвате продължително време навън, особено без протекция.

Широко разпространени и високо ефективни са слънцезащитните средства за приложение върху кожата.

Слънцезащитни продуктиВърху всеки от тях може да откриете каква защита осигурява или това е така нареченият SPF (sun protection factor). SPF показва колко време може да останете навън, защитени, преди да се наложи следващо нанасяне на продукта.

Така например ако обичайно кожата ви изгаря за 20 минути в незащитено състояние, то при нанасяне на продукт с фактор 15 последният ви осигурява 300 минути или 5 часа защита.

По-често нанасяне на продукта е необходимо при обилно потене или намокряне на кожата (например при влизане в басейн, плуване в морето и други). Важно е да обърнете внимание на спектъра, който се покрива от продукта.

Търсете широкоспектърни препарати, ефективни срещу двата основни вида увреждащи слънчеви лъчи.

При хора с по-светла кожа, при малки деца и лица, които изгарят по-лесно, се препоръчва използване на продукти с по-висок фактор на защита (SPF 30 и повече), за намаляване на риска от увреждане на кожата.

Подутите са ви необходими дори и в облачно време, тъй като слънчевите лъчи лесно проникват през облаците и незабелязано от нас нанасят своите удари върху кожата ни.

Не грабвайте първия видян на щанда в магазина продукт, а се информирайте и се доверете на фирма с добра репутация и дългогодишен опит с производството на подобни продукти.

В много от слънцезащитните мазила основните субстанции се разрушават при висока температура и съответно не предпазват кожата, като в някои то тях се откриват и токсични химикали, които могат да увредят кожата, да предизвикат алергични прояви при чувствителни лица и да провалят дълго планираната ви почивка.

Освен с внимателно подбран слънцезащитен продукт се препоръчва и защита посредством дрехите и аксесоарите.

Предпазете се от вредните слънчеви лъчи

В случай, че планирате дълга разходка, продължаваща и през най-горещите часове от деня, то е препоръчително освен със слънцезащитен лосион, да се облечете с дрехи от лека и дишаща материя (лен, коприна, памук), залагайки на светлите нюанси (тъмните дрехи осигуряват по-добра защита, но в същото време задържат слънчевите лъчи).

Не забравяйте слънчевите очила, но не декоративните, служещи само за украса на лицето, а тези с фотозащита и протекция от ултравиолетовите лъчи.

Слънчевите очила са не просто поредният аксесоар, а едно от средствата от първа необходимост при продължително излагане на слънце, независимо дали се излежавате на плажа, разхождате се в парка или отмятате задачи от натоварения си график.

Подходящите очила предпазват от една страна самите очи от увреждане и умора (силната слънчева светлина води до по-бърза умора), но предпазва и кожата около очите, която е особено тънка и чувствителна спрямо слънчевите лъчи.

Носете шапкаДруг аксесоар от първа необходимост при продължителен престой на слънце е шапката, като колкото по-голяма е нейната периферия, толкова по-голяма повърхност от кожата ви ще е защитена.

Модните тенденции подкрепят големите шапки, като на пазара може да откриете всевъзможни модели, с всевъзможен дизайн и цвят и да намерите подходящата за вас.

Подобен аксесоар осигурява защита не само на лицето, но и на шията (зона, изключително чувствителна на вредните въздействия от околната среда, която издава възрастта ви), раменете и скалпа, съответно косата.

Шапката е прекрасен начин да предпазите грижливо поддържаната си грива здрава и пощадена от изсушаване, накъсване, промяна в цвета в резултат от слънчевите лъчи.

Не забравяйте балсама за устни с достатъчно висок SPF. Със затоплянето на времето, потърсете такъв с достатъчно висока защита. Устните са силно чувствителни на изсушаващото действие на лъчите и лесно се напукват при липса на протекция.

Рискови пациентиСлънцето е особено опасно за лицата с хронични заболявания, децата, възрастните хора и пациентите, приемащи определени медикаментозни средства.

Някои медикаменти, като например антибиотици (особено тетрациклините и сулфонамидите), антидепресанти, орални контрацептиви, средства за лечение на захарен диабет и други могат да увеличат чувствителността на кожата към слънчевото въздействие.

Тези агенти се наричат фотосенсибилизатори и по време на употребата им не се препоръчва продължителен престой на слънце.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания и диабет също трябва да са особено бдителни при продължителен престой под лъчите на слънцето, тъй като кръвното налягане и кръвната захар лесно променят своите стойности под влияние на външни фактори.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Слънчево изгаряне с мехури

 • при наличие на бенка, която променя своите размери, нараства или кърви
 • при наличие на множество невуси по тялото (над 50)
 • при поява на мехури по кожата (признак за слънчево изгаряне от втора степен)
 • главоболие, втрисане, гадене и повръщане, световъртеж след продължителен престой на слънце

Слънцето безспорно оказва благоприятно влияние върху психиката, емоционалното и физическото състояние на хората, но винаги трябва да сме подготвени и за обратната страна на медала. Профилактиката е най-доброто лечение.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Опасно ли е слънцето и как да се предпазим?

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medscape.com
http://www.webmd.com
http://www.americanskin.org
http://www.shape.com
http://www.webmd.boots.com
http://www.allegiancehealth.org
https://www.aad.org
https://www.cancer.org
http://www.lifescript.com
https://www.sunsaferx.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛайфстайлВидеоТестовеНовиниИсторияСнимкиФизиологияХранене при...СпортАнкети