Начало Медицинска енциклопедия Лечения Алфа интерферон Медикаментозно лечение

Алфа интерферон

Алфа интерферон - изображение

Алфа интерферон е протеин, който се произвежда от организма в отговор на различни инфекции и с търговска цел за използване на фармакологичните му ефекти - регулиране на имунната система, антивирусен и антинеопластичен (противотуморен) ефект.

Този протеин помага на имунната система в борбата с инфекциозните заболявания и може да забави или да спре растежа на раковите клетки.

Интерферонът се използва за лечение на някои видове левкемии, меланома и хронични хепатити С и В.

Алфа интерферонът се прилага се подкожно.

Интерфероните засилват имунната система по много начини и се използват за много заболявания, при които има нарушения в имунната система:

  • Интерферон алфа-2а (Roferon-A) се използва за лечение на левкемия, свързана с Капоши сарком при СПИН болни и хронична миелогенна левкемия
  • Интерферон алфа-2b е за лечение на малигнен меланом, Condylomata acuminatа, хроничен хепатит С и хроничен хепатит В
  • Интерферон бета-1b (Betaseron) и интерферон бета-1а (Avonex) са одобрени за лечение на множествена склероза
  • Интерферон алфа-n3 (Alferon-N) лечение на генитални и перианални (около ануса) брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус (HPV)

Страхичните реакции от алфа интерферон са грипоподобни оплаквания, главоболие, повръщане, загуба на апетит и на тегло, депресия и други.

Още по темата:

3.2, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Алфа интерферон

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИзследванияБотаникаНовиниИсторияКлинични пътекиНормативни актовеЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаЛайфстайлОрганизацииМикробиологияВидеоЗдравни проблемиНаучни публикацииДиетиСнимкиХранене при...СпециалистиТестовеНаправления в медицинатаФизиологияАнкетиСпортСоциални грижи