Начало Медицинска енциклопедия Лечения Измиване на ръцете Профилактика и хигиена

Измиване на ръцете

Измиване на ръцете - изображение

Поддържането на висока лична хигиена е един от най-ефективните и в същото време леснодостъпни методи за предпазване от развитие на инфекции.

В ежедневието си сме изложени на контакт с различни хора, докосваме множество повърхности и предмети, по които често се намират изобилие от микроорганизми.

Дръжките на вратите, телефоните, клавиатурата на компютъра, кухненските плотове са едни от най-замърсените повърхности.

По ръцете на хората се задържат различни микроби, като при неспазване на достатъчна лична хигиена може да се развие автоинвазия (т.е. човек да се зарази сам) или заразяване от друг източник.

Особено опасно е докосването на очите и устата с мръсни ръце, тъй като това осигурява бързо проникване на различните патогени в организма.

Можем да си спестим много неприятности и да си осигурим добър имунитет чрез спазване на едно просто правило, а именно редовно измиване на ръцете.

Първи открива ползите от тази елементарна процедура унгарският лекар Игнац Земелвайс, който през 1847 година въвежда дезинфекцията на ръцете като рутинна процедура преди извършване на различни манипулации в акушерските клиники. Това е довело да драстично намаляване на смъртността при родилките.

Миенето на ръцете притежава следните основни ползи за здравето:

 • Защо е необходимо за измиваме ръцете сипредпазва от развитие на инфекции, предавани по фекално-орален механизъм (например хепатит А)
 • предпазва от развитие на гастроентерит с различна етиология
 • осигурява защита срещу някои инфекции, предавани по контактен път (различни дерматози)
 • предпазва от някои респираторни инфекции, като например грип
 • намалява разпространението на някои очни инфекции, като например трахома, конюнктивит
 • представлява своеобразна първа линия на защита на организма от различни патогени
 • представлява достъпен и евтин метод за предпазване от развитие на инфекции

Особено важно е обучението на децата от ранна възраст правилно да измиват ръцете си, тъй като те са в контакт с много и различни по произход патогени.

Освен това много майки се сблъскват с проблема с лапането на пръстите от страна на детето, като по този начин патогените от мръсните ръце попадат директно в храносмилателния тракт и могат да предизвикат различна симптоматика (най-често диария).

Измиването на ръцете се осъществява със следните основни средства:

 • чиста вода и сапун (твърд, течен или под формата на пяна)
 • дезинфектанти, обикновено под формата на гелове за ръце
 • антибактериални мокри кърпички

Необходимо е миенето на ръцете да се превърне в ритуал преди извършване на някои от следните дейности:

 • Кога е необходимо да измиваме ръцете сипреди хранене
 • преди, по време и след приготвянето на храна (например обработката на сурово пилешко месо, заразено със салмонела и последващо приготвяне на салата без измиване на ръцете, може да причини развитие на салмонелозен ентерит)
 • след използване на тоалетната (съществува висок риск от развитие на инфекция, предизвикана от E. coli)
 • след изхвърляне на боклука
 • след контакт с домашни любимци (кучета, котки, хамстери, птици) или диви животни
 • след смяна на памперси
 • преди и след посещение на болен човек
 • след кихане, кашляне, издухване на носа (предпазване от повторна инвазия със съответния бактериален или вирусен агент)
 • при обработката на рана (за профилактика на вторични инфекции)
 • след контакт с перилни и почистващи препарати (за избягване на развитие на реакции на интоксикация)
 • след работа в градината и контакт с почва (много патогени намират подходящи условия за развитие именно в почвата и при контакт с контаминирана повърхност е възможно заразяване с тези етиологични агенти)

При измиването на ръцете е необходимо спазване на определени правила, тъй като намокрянето им и бързото обтриване със сапун не са достатъчни за качествено отстраняване на натрупаните патогени по ръцете.

Често се пропускат големи зони и микроорганизмите се задържат в гънките или под ноктите.

За постигане на оптимален ефект е необходимо продължителността на процедурата да е не по-малко от 15-20 секунди.

Топлата вода оказва по-добър ефект по отношение на отстраняването на различните полепнали по ръцете мазнини, химични субстанции и замърсявания в сравнение със студената вода.

Водата и сапунът по механичен път водя до отстраняване на полепналите патогени, но също така се свързват с някои от тях и ги обезвреждат и премахват.

Правилната техника при измиване на ръцете с вода и сапун включва спазването на следната последователност:

 • Правилна техника за измиване на ръцетеобилно намокряне на ръцете с топла вода
 • втриване на сапуна между ръцете, като е особено важно сапунената пяна да достигне всички части на ръцете, пръстите, около ноктите и китките
 • изплакване на образувалата се сапунена пяна
 • подсушаване на ръцете, като се предпочита използването на салфетки или индивидуални кърпи

Редица проучвания в тази област показват, че след подсушаване на ръцете с машините за топъл въздух, монтирани в много заведения и закусвални, се наблюдава повишение на броя на бактериалните агенти по ръцете.

Използването на салфетки или индивидуални кърпи води до значително намаляване на броя на микробните агенти, локализирани по повърхността на ръцете.

При лица със суха кожа за предпазване от допълнително изсушаване на повърхността на ръцете, се препоръчва използване на подходящ овлажняващ крем след процедурата.

Използване на дезинфектанти за измиване на ръцетеПри липса на достъп до чиста вода и сапун се препоръчва използването на дезинфектанти или антибактериални мокри кърпички.

Дезинфектантите, съдържащи етанол (или изопропил алкохол) в концентрация между 60 и 90 процента, оказват ефективно антимикробно действие.

Много от тях водят до активно убиване на вирусите и бактериите (бактерициден и вирусоциден ефект), като повлияват също и гъбичките.

Необходимо е нанасяне на достатъчно количество и внимателното му втриване върху сухи ръце.

Недостатък при използването на дезинфектанти е развитието на раздразнение на кожата и сухота при честа употреба.

По тази причина много от фирмите, които произвеждат различни дезинфектанти за ръце, включват в състава им и овлажнител (най-често глицерин).

15 октомври - световен ден на измиването на ръцетеНа 15 октомври всяка година се отбелязва световният ден за измиване на ръцете. Тази кампания цели да мобилизира и мотивира хората в световен мащаб да подобрят своите хигиенни навици.

Повишаването на осведомеността и здравната култура на населението води от своя страна до намаляване на заболеваемостта от редица инфекциозни заболявания и е ключов подход в превенцията и профилактиката на болестите.

Още по темата:

4.3, 23 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниМикробиологияНормативни актовеПроизводителиБотаникаЛеченияСнимкиСпортАлт. медицинаИсторияПсихологияАнкети