Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Грип и пневмония Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа

Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа МКБ J10

Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа МКБ J10 - изображение

Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа е широко разпространено, остро, заразно заболяване, причинено от няколко типа вируси от семейството на Orthomyxovirus.

Грипният вирус (influenza virus) се отнася към РНК-вирусите. Повече информация относно строежа на грипните вируси може да откриете ТУК.

Почти винаги грипни пандемии (в световен мащаб) се причиняват от А-щамове, докато В-тип довежда до ограничени епидемични взривове, например военно поделение, училище или определен колектив. Инфекции с тип В вирус са обикновено по-леки от инфекции, причинени от тип А вирус. Тип С-инфекция е свързана с леко протичане. Епидемиите от А и В грипни вируси се редуват една след друга най-често през две-три години. Най-често, но не винаги епидемиите се развиват през зимните месеци. Приема се, че епидемиите от даден тип грипен вирус се появяват, когато спадне или изчезне основният имунитет към същия вирус от прекараните предишни епидемии.

Основен източник и резервоар на инфекцията са хората. Като са известни и други източници и резервоари на вирусната инфекция: свине и птици. През 2004 и 2006 година бяха съобщени много случаи на заболели хора от птичия вирус, известен под наименованието H5N1. Времето, през което болният може да предава инфекцията е от 3 до 5 дневен срок след първите признаци на заболяването, като при деца този интервал от време достига до 9 дни. Грипът се предава главно по въздушно-капков път. Върху предмети и прах грипните вируси могат да останат живи и активни в продължение на седмици, при температури от 20 до 70 градуса.

Клиничните прояви показват голямо разнообразие. При типични форми началото се характеризира с бързо покачване на температурата, често придружено с втрисане, главоболие, кашлица, хрема, отпадналост, сънливост. Характерни са и болките в кръста, гръбнака, и крайниците, болки в очните ябълки със зачервени конюнктиви, светлобоязън и сълзене. Езикът е сух и обложен, гърлото е зачервено. Обикновено в продължение на три дни температура се задържа висока (39-40С) и през това време може да се изявят локални прояви от страна на дихателните пътища - сух бронхит с упорита дразнеща кашлица и пресипнал глас.

Обобщено основните симптоми, които съпътстват грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа включват:

  • треска
  • кашлица
  • намален апетит
  • болки в мускулите
  • болки в ставите
  • зачервено гърло
  • обложен език
  • адинамия
  • главоболие

Понякога се наблюдава двувълново покачване на температура, като второто покачване обикновено е свързано с вторична бактериална инфекция - много често усложнение на грипа. Грипът може да доведе до тежка бактериална пневмония с рентгенови промени. По-редки са сърдечни, бъбречни и мозъчни увреждания, но клиничното им протичане е сериозно.

Диагнозата се поставя въз основа клиничната картина, която се характеризира с остро начало на симптоматиката, епидемичната обстановка. Най-достоверно поставената диагноза се постига с вирусологичните изследвания. За извършването на вирусологичните изследвания трябва да се вземе секрет от носа или гълтача, като това трябва да стане през първите 2-3 дни от началото на заболяването.

Лечението на грипа е симптоматично. Невинаги даването на антибиотици е оправдано. Има смисъл само при вторична бактериална инфекция. Неприятната симптоматика при грипната инфекция добре се повлиява от средства понижаващи висока температура и витамини. При лица с добър имунитет и адекватна реактивност на организма лечението се свежда до почивка, лека храна, топъл чай и плодови сокове.

Профилактика на грипната инфекция се покрива с противогрипните ваксини, приложени в началото на сезона и със средства стимулиращи имунната система.

В рубриката грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа са разгледани:

Грип с пневмония, идентифициран грипен вирус

Грип с други респираторни прояви, идентифициран грипен вирус

Грип с други прояви, идентифициран грипен вирус

3.5, 4 гласа

ВИДОВЕ Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа МКБ J10

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа МКБ J10

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа МКБ J10

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки