Начало Медицинска енциклопедия Лечения Капки за очи Профилактика и хигиена

Капки за очи

Капки за очи - изображение

За лечение на различни симптоми, които засягат окото, като: сухота, парене, инфекция, зачервяване, сърбеж, дразнене, прекомерно сълзене се прилагат капки за очи. Тези симптоми могат да бъдат израз на: алергия, инфекция, хронична сухота на окото, механично раздразнение и други.

Капките за очи са суспензии, които най-често се състоят от стерилен физиологичен разтвор, като основа. В зависимост от предназначението към него се добавят лубрикантни вещества, изкуствени сълзи, антибиотици или други медикаменти. Те са произведени така, че да предизвикват локален ефект директно върху окото.

Повечето видове капки за очи могат да се закупят свободно, т.е. без рецепта. Въпреки това обаче е желателно те да бъдат предписани от лекар, който точно да прецени на какво се дължи неразположението. Важно е да знаете, че голяма част от очните заболявания и неразположения имат сходни симптоми, поради което самолечението може да бъде неефективно и дори опасно. Особено при наличие на бактериална инфекция липсата на своевременно, адекватно лечение може да доведе до сериозни усложнения.

Класове капки за очи

1. Противомикробни лекарства за локално приложение:

Антибиотици - използват се за лечение на бактериални инфекции:

Флуороквинолони

Сулфонамиди

Противовирусни средства - за лечение на инфекции с вируса на херпес

Антисептици - използват се при някои форми на конюнктивит, блефарит, след екстракция на роговично чуждо тяло.

Конюнктивитът (т.нар. "розово око") е една от най-често срещаните инфекции на очите. Своеволното приложение на капки за очи при конюнктивит е нежелателно, понеже причините за развитието му може да са няколко. Наблюдават се няколко форми на конюнктивит - вирусен, бактериален, алергичен. Точното установяване на причината, както и приложението на коректните медикаменти е от огромно значение, както за своевременното излекуване на пациента, така и за ограничаване на инфекцията, усложненията и разпространението върху други хора (при вирусната форма).

Може да Ви е от полза също:

2.  Противовъзпалителни средства:

Глюкокортикоиди – имат противовъзпалителен, антиалергичен и имуносупресивен ефект:

Нестероидни противовъзпалителни средства - имат обезболяващ ефект, а също и потискат производството на простагландини (вещества, освобождаващи се по време на алергични реакции)

Комбинирани препарати – глюкокортикоиди и антибиотици

Комбинирани препарати – антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства

3. Антиглаукомни средства - използват се за локална терапия при глаукома.

Адекватното лечение на глаукома е от изключително значение за съхранение на зрението.

С понижаването на вътреочното налягане с помощта на подходящи капки за очи се ограничава по-нататъшното увреждане на зрителния нерв, както и загубата на зрителната способност.

Поняко за тази цел се налага използването на два или повече видове капки за очи, прилагани по няколко пъти на ден.

Вижте още:

4. Мидриатици и циклоплегици - предизвикват разширяване на зеницата (мидриаза) и парализа на акомодацята (циклоплегия) и повишаване на вътреочното налягане.

Използват се при изследване на очите за установяване степента на нарушение на зрението и за установяване наличието на глаукома.

5. Деконгестанти и антиалергични средства - намаляват отока, при което ограничават зачервяването на конюнктивата.

Това им действие се дължи на вазоконстрикция - свиване на малките кръвоносни съдове на склерата (бялотото на окото), вследствие на което очите вече не изглеждат зачервени.

Внимание! Понякога зачервяването може да се дължи на сухота в окото (липса на достатъчно овлажняване). Приложението на деконгестанти в тези случаи ще доведе до краткотрайно облекчение на симптомите, т.е. ограничаване на зачервяването, но в дългосрочен план може до доведе до усложняване на състоянието, довело до сухота в окото.

Затова преди приложението на деконгестанти е важно да се установи конкретната причина, довела до зачервяването на окото.

Деконгестантите не са подходящи за продължителна употреба, тъй като може да предизвикат дразнене, сухота, разширяване на зениците, както и други нежелани ефекти. Освен това с времето окото може да развие толеранс към тези медикаменти, което да доведе до още по-голямо зачервяване на окото.

Прочетете също:

6. Антихистаминни средства - блокират H1- рецепторите и облекчават симптомите на алергичния конюнктивит.

Някои осигуряват само краткотрайно облекчение.

7. Местни анестетици - за повърхностна анестезия при очни манипулации. Водят до разширяване на зеницата.

След операцията предпазват от възникване на инфекции.

8. Сълзозаместващи очни капки - това са т.нар. "изкуствени сълзи"; прилагат се при сухота в очите.

Особено ефективни са при прекомерна работа на компютър, във ветровито време, излагане на слънце, умора. В някои случаи изкуствените сълзи са подходящи при наличие на алегични реакции (например към полени), тъй като при прилагането им те отмиват дразнещия агент.

Изкуствените сълзи са подходящи за приложение при носене на контактни лещи, които сами по себе си изсушават склерата. Те значително помагат в началните етапи за по-лесно привикване към този вид корекция на зрението.

9. Препарати, за почистване/съхранение на контактни лещи

Адекватното почистване на контактните лещи и използваните за тяхното съхранение контейнери е от изключително значение за предпазване от увреждане на окото.

Неправилното третиране и съхранение на лещите може да доведе до тяхното надраскване, повреждане на структурата им, а това да травмира окото. Това става причина за зачервяване, парене, сърбеж, както и възникването на инфекции. Честите очни инфекции може да станат причина за допълнително увреждане на зрителната острота.

Възможни странични ефекти при приложение на капки за очи

При прилагането на очните капки могат да се появят странични ефекти (нежелани реакции), които обикновено са минимални. Като правило при локално приложение на мадикаменти в окото вероятността за възникване на нежелани реакции е много по-малка, отколкото при вътрешен прием.

Сред по-вероятните странични ефекти са:

 • неясно зрение;
 • сухота в окото;
 • сълзене;
 • краткотрайно парене;
 • сърбеж;
 • зачервяване около окото;
 • главоболие;
 • чувство за наличие на чуждо тяло в окото;
 • потъмняване на околната кожа

Ако изпитвате някои от тези нежелани ефекти, може да ги редуцурате, като притиснете слъзния канал с пръст докато прилагате капките.

Внимание! След прилагане в окото някои капки за очи водят до временно замъгляване на погледа (зрението). Ако усещате такова неразположение, преустановете работата с опасни машини и не шофирайте до пълното отзвучаване на симптомите!

Как да използвате (прилагате) капките за очи правилно?

 1. Внимателно разтворете долния клепач с показалец и погледнете нагоре.
 2. Приближете апликатора - капкомер на бутилката над окото и нежно стиснете, за да падне капка в долния клепач, като внимавате да не докосвате окото или клепача с върха на капкомера, поради опасност от замърсяване и нараняване.
 3. Затворете очите, така че течността да се разнесе из цялата очна ябълка или нежно натиснете с пръст окото, в ъгълчето при носа.
 4. Ако капката не попадне в окото, опитайте отново.
 5. Със суха кърпа избършете излишното количество течност.
 6. Направете същото и с другото око, ако сте посъветвани затова от Вашия лекар или фармацевт.
 7. Поставете капачката и затворете добре бутилката след употреба.
 8. Не докосвайте с пръсти върхът на апликатора - капкомер. Ако капкомерът е отделен от шишето, не го оставяйте да бъде в допир с повърхности.
 9. Ако е необходимо да сложите повече от 1 капка или да използвате повече от 1 вид капки за очи, то тогава трябва да изчакате в интервал поне от 5 минути, преди да сложите следващата капка. По този начин втората капка няма да отмие 1-вата.

Други полезни съвети

Прочетете листовката преди употреба особено, ако страдате от някакво заболяване (в графата противопоказания) и се консултирайте с Вашия лекар.

Не използвайте капки за очи предписани на други хора, както и не предлагайте Вашите капки за очи на други.

Начин на съхранение: някои, но не всички, капки за очи трябва да бъдат съхранявани в хладилник. Проверете това в листовката или на опаковката на капките за очи.

Ако пропуснете  доза от Вашите капки за очи, то приложете я възможно най-бързо от момента, в който сте си спомнили и след това продължете първоначалната схема на лечение. В случай, че е наближило времето за новата доза, не бива да прилагате двойна.

Пазете лекарствата далеч от деца.

Капките за очи не трябва да се приемат през устата. Ако се случи такъв инцидент с Вас или друго лице, потърсете лекарска помощ.

Някои хора могат да усетят парене веднага след като са сложили капките за очи. Това е нормално, когато е за кратко. Ако дразненето е по-сериозно или смятате, че капките за очи задълбочават Вашите оплаквания, консултирайте се с лекуващият си лекар.

Срок на годност

Винаги проверявайте срока на годност преди употреба и никога не използвайте капки за очи с изтекъл срок на годност.

Голяма част от капки за очи, поради съдържащите се в тях консерванти (които предпазват от развитието на бактерии в разтвора), имат срок на годност до 4 седмици след отварянето. Затова следвайте стриктно указанията за употреба, които са написани в съпътстващата листовка.

За улеснение може да напишете на опаковката датата, на която сте отворили Вашите капки за очи, за да знаете кога да ги изхвърлите.

Тъй като при някои пациенти наличието на консерванти в капките за очи може да доведе до допълнително дразнение, сухота и дискомфорт, офталмологът може да предпише еднодозови капки за очи. След отваряне те трябва да се изхвърлят в рамките на същия и следващия ден.

Приложение на капки за очи при бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, добре е да се посъветвате с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате капките за очи. Това е необходимо, защото някои медикаменти, могат да се излъчат в кръвта след апликацията в окото и да навредят на бебето или развиващият се фетус.

За да се абсорбира по-малко количество лекарство в кръвта е необходимо при прилагането на капките в окото с показалец да натиснете слъзния канал, който се намира в ъгълчето на окото, близо до носа.

След това нежно избършете окото с мека, суха кърпа.

Приложение на капки за очи при наличие на контактни лещи

Ако носите контактни лещи е желателно да ги свалите преди приложението на капките за очи, освен в случаите, ако не сте посъветвани от Вашия лекар да не го правите.

Необходимо е да направите това, тъй като някой от съставките на капките за очи могат да се абсорбират през контактните лещи и да доведат до вредни последици за окото, включително и повреждане на лещата, което може да доведе до допълнителни усложнения за окото.

Повечето капки за очи са несъвместими с контактните лещи, което налага преустановяване носенето на последните през целия курс на лечение на окото/очите. В случай, че се нуждаете от корекция на зрението е желателно да преминете към носенето на диоптрични очила докато лечението завърши.

Единствено съвместими и дори препоръчителни за употреба при коригиране на зрението с помощта на контактни лещи са т.нар. "изкуствени сълзи", които бяха описани по-горе.

Още по темата:

2.8, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Капки за очи

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияНовиниХранене при...ФизиологияСнимкиБотаникаКлинични пътекиЛайфстайлНормативни актовеИсторияИзследванияСпециалистиЗаведенияТестовеВидеоМикробиологияДиетиОрганизацииНаправления в медицинатаХрани и ястияРецептиПсихологияПроизводителиАптекиСпорт