Начало Медицинска енциклопедия Лечения Очила Помощни средства и медицински изделия

Очила

Очила - изображение

Очила с диоптър

Слънчеви очила

Защитни очила

Спортни очила

Очила за нощно виждане

3D очила

Съвети за поддържане на очилата


Очилата са средство, състоящо се от рамка и две прозрачни стъкла, които се разполагат точно пред очите. Рамката се прикрепва върху лицето, като се използват две опорни точки - носът и ушите.

Рамките се изработват най-често от метал или пластмаса. Стъклата могат да бъдат изработени от стъкло или пластмаса с добри оптични свойства.

Очилата изпълняват различни функции в зависимост от предназначението си. Понякога очилата се носят с естетични или модни цели.

Очила с диоптър

Използват се за корекция на някакъв дефект в зрението - късогледство, далекогледство, кривогледство, астигматизъм. Действието им се основава на изменение (корекция) на рефрактивната грешка - погрешно фокусиране на светлината от окото, което води до намаление на зрителната острота и получаване на неясен (размазан) образ.

Съществуват различни стъкла - сферични (вдлъбнати и асферични), цилиндрични, призматични.

Сферичните стъкла, които имат вдлъбната повърхност са разсейващи, означават се с (-) sph и служат за корекция на късогледство.

Сферичните стъкла с изпъкнала повърхност са събирателни, означават се с (+) sph и служат за корекция на далекогледство.

На около 45-годишна възраст се формира старческото далекогледство, наречено пресбиопия. За него се използват комбинирани стъкла.

Цилиндричните лещи са извити в повече от една посока и обикновено се използват за корекция на астигматизъм.

При бифокалните стъкла в долната част на стъклото е вградено друго малко стъкло за близко виждане, което може да е оцветено или опушено.

При трифокалните стъкла между корекцията за близо и далеч се разполага средна част за корекция на определено разстояние - най-често 50 см пред окото.

Съществуват още пълзящи или прогресивни стъкла, които са многофокални и се характеризират с плавен преход от далеч за близо.

Слънчеви очила

Те са вид защитни очила, макар често се носят като моден аксесоар. При слънчевите очила стъклата обикновено за затъмнени (до черни), оцветени в различни цветове или поляризирани. За хора с нарушено зрение те могат да бъдат с диоптър.

Слънчевите очила осигуряват по-добра видимост при ярка дневна светлина и защитават очите от вредното ултравиолетово лъчение, което може да допринесе за възникване на някои очни заболявания, като катаракта, фотокератит, птеригиум, дегенерация на макулата, както и различни форми на рак на окото.

Слънчевите очила предпазват окото от UV лъчи с дължина на вълната под 400 нанометра и се препоръчва да бъдат носени винаги при наличие на по-интензивна слънчева светлина. Поставянето им след някои хирургични процедури на очите е задължителна, както и след разширяване на зениците.

Защитни очила

Използват се при работа с лъчения, огън, оксижен, газове, горещи течности, чужди тела. Те са големи по размер и покриват изцяло горната част на лицето. Защитните очила предпазват окото от попадане на прах, стружки, песъчинки и други.

Към този вид се отнасят още компютърните и лабораторните очила. Лабораторните очила са част от защитното облекло при работа в специфични условия, като целта им е да предпазят очите от кисели, основи, дразнещи газове и други.

Важно условие е защитните очила да не нарушават зрителната острота и да не се запотяват.

За повече информация прочетете:

Спортни очила

Спортните очила са големи и прилепват плътно към горната част на лицето. Предпазват очите от вятър, слънце, снеговалеж, както и от силното отражение на снега и леда. Друга важна задача на спортните очила е защита на очите от летящи предмети (например топка) при някои видове спортове.

Тук се отнасят очилата за плуване, които осигуряват нормално виждане под вода и предпазват очите от вредното действие на хлора в басейните.

Ски очилата са предназначени за практикуване на зимни спортове.

Спортни очила се използват още при колоездене, спортна стрелба, голф, тенис, бадминтон, хандбал, пейнтбол и много други.

Очила за нощно виждане

Очилата за нощно виждане позволяват получаване на образ при ниска осветеност, като увеличават интензитета на слабата светлина. Обхващат малко зрително поле и обикновено са прикрепени на шлем или са тип бинокъл.

Образът, който се получава от очилата за нощно виждане обикновено е монохромен, най-вече в нюанси на зеленото.

Очила за нощно виждане най-често се използват от военните и законоприлагащите агенции, но се предлагат и за цивилна употреба.

3D очила

Намират приложение в киносалоните и системите за домашно кино. Двете стъкла са оцветени в различни цветове - най-често синьо и червено.

Получаването на триизмерен образ с помощта на 3D е илюзия, която се постига чрез специално филтриране на картината.

Специалните филтри допускат само този вид сигнал, за който са предназначени.

Благодарение на тези уникални очила всяко око получава различна визуална информация.

Съвети за поддържане на очилата

Винаги съхранявайте Вашите очила на чисто и сухо място, далеч от потенциално въздействие, включително надраскване.

Почиствайте очилата със специални кърпички предназначени за тази цел. Важно е стъклата винаги да бъдат добре почистени, да нямат петна, което може да затрудни и дори да увреди Вашето зрение.

Ако носите очила с диоптер, посещавайте офталмолог веднъж годишно, за да проверите дали има промяна в стойностите.

Още по темата:

3.6, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Очила

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноВидеоФизиологияНовиниСнимкиАптекиЛайфстайлИсторияХранене при...Нормативни актовеАлт. медицинаИзследванияСпециалистиЗаведенияТестовеБотаникаХрани и ястияОрганизацииРецептиПсихологияСпортПроизводителиКлинични пътеки