Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рефракционни тестове

Рефракционни тестове

Рефракционни тестове - изображение

Рефракцията на светлината, представлява промяна в посоката на вълната, при преминаването и между две среди с различна плътност. Явлението се подчинява на закона за запазване на енергията и импулса. Поради промяна на средата, фазовата скорост на вълната се променя, но нейната честота остава постоянна. Това най-често се наблюдава при преминаването на вълната от една среда в друга при ъгъл, различен от 90 или 0 градуса.

В оптиката, рефракцията е явление, което настъпва често, когато вълни преминават под ъгъл през среди с различен показател на пречупване. На границата между двете среди, фазовата скорост на вълната се променя, причинявайки промяна в нейната посока.

Окото може да бъде разглеждано като оптична система, състояща се от елементи с различна пречупвателна способност. Преминавайки през различните структури на окото, светлината се подчинява на всички закони на рефракцията. Изследването на различните нарушения, които могат да настъпят при този процес, се осъществява чрез рефракционни тестове.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването се препоръчва за определяне правилното предписание на очила или контактни лещи.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Рефракционните тестове не изискват никаква предварителна подготовка. Ако носите контактни лещи или очила, консултирайте се с Вашия лекар, дали трябва да ги премахнете преди изследването и за колко дълго. В някои случаи, за по-голяма достоверност на изследването, 15-20 минути преди самия тест, могат да ви бъдат поставени очни капки за разширяване на зениците.

 

Метод на провеждане на изследването:

Рефракционният тест се провежда с помощта на уред, наречен фороптер. Вашият лекар ще ви помоли да седнете зад фороптера и да наблюдавате специално съставена за случая диаграма. Вашият лекар ще смени серия от лещи и други настройки на фороптера, докато наблюдавате диаграмата и ще ви помоли за съдействие. От вас се изисква да дадете субективна оценка на това, с кои лещи и настройки виждате най-ясно диаграмата.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването няма да усетите никакъв дискомфорт или болка. При поставянето на циклоплегични капки за очи (разширяванен на зеницата) се наблюдава повишена чувствителност към светлина и затруднено фокусиране. Симптомите изчезват в рамките на 12 часа.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рефракционните тестове не носят никакъв риск за пациента. При някои пациенти, циклоплегичните капки за очи могат да предизвикат алергични реакции.

 

Резултати от проведеното изследване:

   Нормални стойности:

Ако некоригираното зрение (без очила или контактни лещи) е нормално, тогава рефрактивната грешка е нула (плано) и виждането се отбелязва със стойности 20/20.

   Отклонения от нормата:

Рефрактивна грешка се наблюдава при нужда от комбинация от лещи за виждане 20/20.

Резултати, при които втората цифра е по-малка от първата, зрението на изследвания е по-добро от приетото за норма. Например човек със зрение 20/10 (6/3) може да вижда от 20 метра разстояние това, което човек с нормално зрение вижда от 10 метра.

Резултати, при които втората цифра е по-голяма от първата, зрението на изследвания е по-лошо от приетото за нормално.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Абсолютни противопоказания за провеждане на рефракционните тестове няма. Изследването на нарушенията на рефракцията може да бъде компрометирано в следните ситуации:

-изследване на бебета, малки деца или хора, които не могат да разбират въпроси и да следват инструкции;

-невъзможност за носене на изписаните очила или контактни лещи;

-слабо осветление.

5.0, 1 глас

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Рефракционни тестове

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияЗаведенияСпециалистиЗдравни съветиСпортАптекиКлинични пътекиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиОрганизацииВидеоПсихологияСоциални грижиЛеченияНормативни актовеХранене при...ПроизводителиФизиологияБотаника