Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна терапия при глаукома

Алтернативна терапия при глаукома

Алтернативна терапия при глаукома - изображение

Какво е глаукома?

Кои са рисковите групи?

Алтернативна терапия при глаукома

Полезни билки и растения

Хранене при глаукома

Какво е глаукома?

Глаукома е общото наименование за група заболявания, които причиняват увреждане на очния нерв, поради повишаване на вътреочното налягане. Най-характерните симптоми са: поява на силна болка в окото и зачервяване, замъглено зрение и съкращаване на зрителното поле (тунелно зрение), гадене и повръщане, внезапни зрителни нарушения, поява на "мушички" в полезрението. Обикновено са засегнати и двете очи, но често - в различна степен.

Ако не бъде диагностицирана навреме и лекувана незабавно, глаукомата може да доведе до загуба на зрението. Обикновено лекарствата са предназначени за редуциране на повишеното вътреочно налягане и предотвратяване увреждането на зрителния нерв.

Кой са рисковите групи?

Най-предразположени са

 • хората на възраст 50-60 години

въпреки, че нерядко засегнатите са деца и дори бебета. Други фактори са:

По-рядко срещани причини за глаукома включват:

 • химично увреждане на окото,
 • тежки инфекции и възпаления,
 • запушване на кръвоносни съдове в окото,
 • очни операции за коригиране на друго състояние.

Своевременното лечение при глаукома е от изключително значение. Традиционно то включва приложението на капки за очи, прием на медикаменти, лазерно лечение (трабекулопластика), хирургия (трабекулектомия), както и комбинация от тези методи.

Откриването на правилния медикамент отнема време, което е много ценно за пациентите с глаукома. Затова ключов фактор е тяхното поведение в борбата със заболяването. Най-добрата препоръка е спазването на здравословен начин на живот.

Алтернативна терапия при глаукома

Спрете тютюнопушенето

Tютюнопушенето значително повишава вероятността за развитие на катаракта, увреждане на зрителния нерв и дегенерация на макулата. При вече поставена диагноза, отказа от тютюнопушене може в значителна степен да забави напредването на симптомите и заболяването като цяло. Имайте предвид, че всяка една изпушена цигара Ви тласка към загуба на Вашето зрение.

Ако имате проблем с отказа от този вреден начин, прочетете нашите препоръки и съвети:

Носете слънчеви очила

слънчеви очилаГлаукомата прави очите силно чувствителни към светлината и отблясъците от нея изострят още повече проблема. Предпазването на очите от ултравиолетовите лъчи на слънцето е от огромно значение за вашето зрение. Продължителното излагане на действието на ултравиолетови лъчи могат да увредят както външните, така и вътрешните структури на окото. Понякога допринася за развитие на катаракта (помътняване на лещата) и дегенерация на макулата.

Освен това, всяко едно нараняване в областта на очите, крие сериозни рискове за Вашето зрение, което може значително да увреди очния нерв. Затова е важно да се предпазите.

Слънчевите очила са лесно решение, което прави престоят на открито по-удобен, а също така, осигурява защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Офталмолози и оптометристи препоръчват носенето на слънчеви очила и шапка, винаги, когато прекарвате дълго време на слънце. Разбира се, избраните очила, трябва да са качествени и с истинска защита. Най-добре е да ги закупите от реномирана оптика и да ги пазите от надраскване на стъклата. Ако практикувате спортове, като федербал или тенис, носете защитни очила и шапка с козирка. Използвайте предпазна маска при работа с електрически инструменти.

Още за слънчевите очила…

За съжаление, е трудно да се снабдим с очила, които осигуряват качествена защита, тъй като невинаги високата цена е гаранция за качество, а стандартите за етикетиране по отношение на UV защитата са доброволни и понякога са объркващи. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато избирате слънчеви очила:

Проверете за UV защитата. Не се заблуждавайте от цвета на стъклата или цената. Способността на лещите за очила да блокират UV лъчите не зависи от цвета на стъклото или етикета с цената. Макар че, и пластмасовите, и стъклените лещи поглъщат част от UV лъчите, степента на абсорбция е подобрена чрез добавяне на някои химикали към изходния материал на оптичната леща още по време на производството или чрез прилагане на специално покритие. Винаги избирайте слънчеви очила, за които е отбелязано, че блокират 99-100 % от ултравиолетовите лъчи. Някои производители обозначават това като „UV абсорбция до 400nm“, което всъщност означава 100 % UV абсорбция.

Избирайте очила с широка странична рамка. Слънчевите очила, които носите трябва да покриват и слепоочията, за да не позволяват навлизане на слънчевите лъчи от страничните части на очите. Някои проучвания показват, че достатъчно ултравиолетови лъчи успяват да навлязат, именно през местата за закрепяне на стандартните рамки към стъклата.

Уверете се, че очилата блокират достатъчно светлина. Слънчевите очила трябва да отсяват 75-90 % от видимата светлина. За да определите дали това е така, поставете очилата на очите си и застанете пред огледалото. Ако може да видите отражението на очите си в огледалото, гледайки през стъклата, вероятно слабо блокират светлината.

Проверете качеството на оптичните лещи. За да проверите за несъвършенства в оптичните лещи, дръжте очилата на една ръка разстояние от очите и погледнете през тях към отдалечена права линия (например ръба на вратата). Бавно премествайте стъклата към другата страна на линията. Ако забелязвате леко изкривяване и промени в хода на линията, оптичната леща не е качествена.

Специални функции. Определете кои специални функции искате да притежават очилата Ви. Подобно на автомобилите, слънчевите очила разполагат с различни „екстри“ между които да избирате:

 • Поляризирани – притежават поляризационен филтър, който „отрязва“ отблясъците на слънчевата светлина от гладки повърхности като настилки или вода. Това може да бъде особено полезно при шофиране, разходка с лодка, риболов, разходка в снега. Поляризацията не е свързана с ултравиолетовата защита, затова, въпреки наличието на този „ефект“ е необходимо да се гарантира ултравиолетова абсорбция на стъклата.
 • Огледални покрития. Тънки слоеве от различни метални покрития може да намалят количеството на видимата светлина навлизаща в очите. Те се препоръчват за силно-отбляскващи среди, а когато се комбинират с наличие на обгръщаща отстрани част, може да осигурят допълнителна защита на кожата около зоната на очите. Тези покрития обаче, не гарантират ултравиолетова защита.
 • Градиент. Тези стъкла са засенчени отгоре и изсветляват надолу или само отгоре и отдолу са засенчени, а в средата са по-светли. Стъкла с единичен градиент (тъмни са само отгоре и постепенно изсветляват надолу) може да намалят отблясъците от небето и позволяват по-ясно виждане в ниската част. Те са подходящи за шофиране, но не са полезни на плажа или в снега. Стъкла с двоен градиент (тъмни в горната и долната страна и светли в средата) са подходящи за спортове като ветроходство, ски или плуване, където се отразява светлината от водата или снега.
 • Фотохромни. Това са вид стъкла, които имат свойството да се затъмняват при ярка светлина и стават по-светли при слаба светлина. Въпреки че, фотохромните стъкла могат да абсорбират добре ултравиолетовите лъчи (това трябва да е отбелязано на етикета). Може да са нужни няколко минути, за да се приспособят към различни условия на осветеност.
 • Устойчивост на въздействие. Въпреки че, всички слънчеви очила трябва да отговарят на минимални стандарти за устойчивост на удар (според FDA), не всички стъкла в действителност са нечупливи. Пластмасовите лещи за очила са по-устойчиви на счупване при удар от стъклените лещи. Поликарбонатната пластмаса, използвана в много спортни слънчеви очила е устойчива дори на по-силни въздействия, отколкото обикновената пластмаса, но се надрасква лесно. Ако си купувате поликарбонатни лещи, търсете такива с устойчиво на драскотини покритие.

Безопасност на очите. Не забравяйте, че дори най-добрите слънчеви очила не могат да защитят очите от някои интензивни светлинни източници. Електродъгово заваряване, дъбилни светлини или гледане директно към слънцето, всички се нуждаят от специална защита, за да се предотврати увреждане на очите.

Избягвайте компютъра

Работата с компютър трябва да бъде избягвана или минимизирана при пациентите с глаукома. Направете всичко възможно да избягвате употребата на този вид техника, особено за повече от 20-30 минути на ден.

В случай, че работата Ви е свързана с използването на компютър, е добре да я смените (при първа възможност), тъй като това е ключов момент в преустановяването прогреса на това заболяване и загубата на зрението.

Основното опасение по отношение на работата с компютър при глаукома е ефектът на отблясъците от екрана. За да се избегнат тези отблясъци, може да се използва специален филтър за монитор или  да се избере дисплей с антирефлексен матиран ефект. Също така, не поставяйте компютъра непосредствено пред прозореца, тъй като светлината от него се смесва с тази на монитора и това нарушава контраста на картината и допълнително напряга очите. По-старите монитори на компютрите са по-стресиращо за очите действие, отколкото по-съвременните, с плосък екран.

Офис осветлението също може да създаде проблеми. Флуоресцентното осветление произвежда най-ярката светлина, докато тази от обикновените крушки е с по-малко ярки отблясъци. Понякога промяната на цвета на стените, бюрото или килима също може да допринесе за намаляване на отблясъците от светлината и да намали негативният ефект.

За да намалите риска от развитие на глаукома или да намалите неблагоприятното влияние от работата с компютър при наличие на заболяването, се придържайте към някои правила:

 • Спазвайте някои съвети при работа с компютър:
 • Правете редовни почивки – на всеки час правете почивка от по 10 минути, през което време на трябва да седите пред екрана.
 • Очите Ви трябва да са на разстояние около 60 см от екрана.
 • Екрана трябва да е под нивото на очите Ви.

Ограничете кофеина

Пиенето на големи количества кофеин увеличава очното налягане. Ако изобщо не можете без кафе, позволете си една чашка на ден. Най-добре е да заложите на по-слаби видове или на заместители, като кафе от цикория, ръж и леблебия.

Прочетете още:

Ограничаване приема на кофеин

Течности - често и по малко

Приемайте умерени количества по всяко време на деня. Пиенето на литър или повече от всяка течност в рамките на кратък период от време, може временно да увеличи ВОН. Важно е да приемате около 1,5-2,5 вода всеки ден, но разпределена на глътки.

Алкохол и глаукома

Консумацията на алкохол води до намаляване на ВОН, което може да продължи няколко часа. Това означава, че приемът на алкохол може да облекчи състоянието, но разбира се приет в минимални количества. Редовния прием на алкохол крие сериозни рискове за черния дроб и сърцето. Най-добър терапевтичен ефект има чаша червено вино.

Повече за вредата от прекомерният прием на алкохол може да научите:

Ограничете приема на сол

Освен негативното влияние на солта върху сърцето, мозъка, кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците, прекомерният й прием повишава значително производство на кортизол. Той от своя страна влияе върху ВОН, като го увеличава.

Контрол на диабета

Когато глаукомата е свързана с развитието на диабет, е много важно той да бъде ефективно контролиран. Във връзка с това може да прочетете още:

Вярвайте

Увереността в изцелението е първата крачка към успеха. Тя ще Ви даде сили и мотивация да спазвате всички предписания и препоръки.

Редовна, но умерена физическа активност

Заседналият начин на живот, освен отключването на редица други заболявания и състояния, може значително да навреди на Вашето зрение. От своя страна редовните упражнения могат да намалят значително вътреочното налягане (ВОН). Затова спортувайте всеки ден, като имате предвид, че: аеробните упражнения понижават ВОН, докато силовите тренировки го повишават. Неподходяща за вас е йогата, както е всичко свързано с често и продължително навеждане.

Вижте още:

Помощ от семейството

Обяснете подробно на членовете от Вашето семейство за заболяването, лекарствата, които приемате, както и за евентуалните странични ефекти.

Те може да Ви помогнат значително, катo:

 • напомнят за приема на предписаните медикаменти,
 • при спазването на здравословен начин на живот,
 • за начина на хранене,
 • баланса между почивка и натоварване.

 

Техники за релаксация

Стресът може да отключи пристъп на остра глаукома. Намерите здравословни начини, за да се справите със стреса.

Някои техники като медитация, рейки терапия и биофидбек, може да ви бъдат от помощ.

Избягвайте всякакви потенциални стресови фактори, като например комуникацията с хора, които ви натоварват.

За повече информация прочетете:

Акупунктура

Акупунктурата също се използва в различни части на света, като алтернативна терапия при глаукома. На въздействието и ефективността й са строго индивидуални. Повече за тази алтернативна терапия може да научите:

Тетрахидроканабинол

Това е активната съставка на канабиса. Той има ефект да намалява вътреочното налягане с около 25%, поради което може да подпомогне състоянието при глаукома.

Не са малко и негативните въздействия, като: летаргия, параноя, пристъпи на страх, сърцебиене, рязко усилване на апетита, понижено слюноотделяне.

Понеже употребата на марихуана е нелегална в повече страни, се търсят алтернативни приложения на нейната съставка, като олио и други. Целта е да се премахнат вредните въздействия.

 

Антиоксиданти

Антиоксидантите са мощен съюзник в борбата с увреждане на зрението. Най-силно антиоксидантно действие имат:

 • витамини А, С и Е, В9, В12;
 • макро- и микроелементи: цинк, мед, селен, магнезий, калций;
 • храни и напитки: черен шоколад, какао, куркумин (съдържа се в подправката куркума), червено вино;
 • алфа-липоева киселина - изключително полезна за контрол на глаукомата;
 • мелатонин, глутатион, еритропоетин, карнитин - тези вещества нормално се синтезират в човешкия организъм, но при нужда може да бъдат допълнително приемани.

Вижте още:

Полезни билки и растения

Гинко билоба

Гинко билобата е ефективен невропротектор. Другите й полезни ефекти са: антиоксидантно действие, вазодилатация, антитромбоцитно въздействие. Редовният й прием способства за предпазване на зрението и очния нерв от увреждане.

Черна боровинка

Екстрактът от черната боровинка съдържа големи количества антоцианин - флавоноид с антиоксидантни свойства. Тези малки плодчета са изключително ценни за запазване на зрението и в борбата с глаукомата.

Колеус форсколий

Това е растение от семейство Ментови, с малки сини цветчета, наподобяващи камбанки. Колеус форсколий се използва ефективно като алтернативна терапия при глаукома, затлъстяване, астма, сърдечна недостатъчност.

Като поддържаща терапия при глаукома може да се използват още: салвия (градински чай), женшен, екстракт от зелен чай и гроздови семки.

Хранене при глаукома

Някои витамини и хранителни вещества могат да помогнат за подобряване на зрението. Важно е да подбирате правилно храната си и да наблегнете на домашно приготвените гозби. Полезно е да спазвате една добре балансираната диета, да предпочитате екологично чисти продукти и по-кратка термична обработка. Това ще стопира прогреса на Вашето заболяване и значително ще подобри физическото и психическото Ви здраве. Друг положителен ефект е поддържането на здравословно тегло и контрола на кръвното налягане.

Вижте още:

Защитата на зрението ви започва с храната, която приемате. Редовната консумация на следните храни може да помогне за доброто здраве на очите:

 • зелени листни зеленчуци като спанак, зеле, кале (къдраво зеле), богати на лутеин;
 • сьомга, риба тон и други мазни риби - те са богати на омега-3 мастни киселини, изключително необходими за зрението;
 • яйца, ядки, боб, и други немесни източници на протеин;
 • портокали, лимони, грейпфрути и други цитрусови плодове;
 • използвайте качествен зехтин за овкусяване на салати и за готвене;
 • консумирайте редовно чушки, домати, череши.

Избягвайте:

 • транс мастни киселини, като ограничите приема на маргарин, пържени картофи, понички, пирожки, панировки, бисквити, торти и други;
 • рафинираните храни, като например бели хлябове, макаронени изделия и захар;
 • ограничете консумацията на ориз, зърнени, картофи;
 • яжте по-малко червено месо.

Глаукомата е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Медикаментите са важна част от борбата с това прогресивно заболяване. Трябва стриктно да следвате съветите на лекуващия си лекар и да спазвате предписанията му. Алтернативните методи може да бъдат добър помощник в лечението на заболяването, без да изместят традиционната терапия.

4.3, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиЗаведенияНовиниЗдравни съветиИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаОрганизацииСпортКлинични пътекиИсторияЛеченияХранене при...ФизиологияНормативни актовеЛайфстайлСнимкиВидеоЗдравни проблемиБотаникаХрани и ястияРецептиПсихологияАптекиПроизводители