Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни подходи в лечението на амблиопия

Алтернативни подходи в лечението на амблиопия

Алтернативни подходи в лечението  на амблиопия - изображение

Амблиопия представлява нарушение на функцията на очите в детска възраст, изразяващо се в неправилно развитие на зрението. Означава се още с понятията "мързеливо око" и "лениво око".

При амблиопия, може да липсва очевиден проблем в окото, а нарушението на зрението да се дължи на неправилна връзка между мозъка и очите. Мозъкът се „привиква” да вижда размазани изображения с амблиопичното око и постепенно го игнорира, като се концентрира основно върху образа от другото, здраво око. Ако това продължава с месеци или години, проблемът ще се задълбочи. Амблиоипията е сред водещите причини за загуба на зрението при деца.

Какви са причините за амблиопия?

Има няколко различни причини и видове амблиопия:

Амблиопия поради кривогледство (страбизъм) – развива се, когато едното око е отклонено навън, навътре, нагоре или надолу. Отклонението на едното око от зрителната ос нарушава фокусирането и може да доведе до двойно виждане. За да игнорира изображението от отклоненото око, мозъкът на детето се съсредоточава върху образа от здравото око.

 

 

 

 

Депривационна амблиопия – дължи се на нарушение на зрението в едното око, поради някаква пречка или заболяване, като птоза, катаракта, белези по роговицата, малко количество кръв или други вещества, отложени в задната част на окото. Понякога този вид амблиопия може да засегне и двете очи.

 

 

Анизометропична амблиопия – дължи се на различна рефракционна способност на двете очи, т.е в едното око да се установява късогледство, а в другото далекогледство. Мозъкът свиква да натоварва само едно от двете очи, с което вижда по-ясно и игнорира другото.

Сред рисковите фактори за развитие на амблиопия са рубеола или други инфекции на майката по време на бременността, преждевременно раждане, данни за други членове на семейството със зрителни проблеми в детска възраст.

Ако не се предприемат мерки и лечение навреме, амблиопията води до трайни зрителните нарушения. Ранната диагностика и лечение е ключът към най-добри резултати. Някои експерти препоръчват контролни прегледи на зрението да се извършват на 6 месечна възраст, на три години, а след това, на все две години по време на училищния период.

Как се поставя диагнозата амблиопия?

Някои форми на амблиопия могат да бъдат открити лесно, като тази свързана с кривогледство. Други видове обаче, като при анизометропична амблиопия може да доведе до изкривяване на очите или да принуждава детето да се навежда прекалено близо до наблюдавания обект, за да го види. При някои форми на амблиопия, проблемът със зрението може да остане дълго време неустановен, тъй като детето не се оплаква от замъглено зрение. Освен това, амблиопичното око може да изглежда напълно нормално. В тези случаи, нарушенията се отклоняват посредством специфични диагностични тестове.

Диагнозата амблиопия може да се постави само от лекар-специалист, след извършване на офталмологичен преглед!

Какво включва лечението?

Целта на лечението при мързеливо око е да се постигне възможно най-голямо подобрение на зрението. Ранното предприемане на лечение е особено важно за резултата. Според някои проучвания, ефект от терапията се очаква, ако започне не по-късно от периода на юношество (14-15 години). Най-добри са резултатите до 7-8 годишна възраст.

Конвенционалното лечение на амблиопия може да включва ранно поставяне на очила, контактни лещи, защитни превръзки (лепенки) на здравото око. Понякога се включват и очни капки. Целта е да се "принуди" мозъкът да започне да използва и увреденото око. Това се постига, като първоначално се коригират първичните заболявания в увреденото око (ако има такива) и след това, здравото око се покрива, за да се стимулира функцията на амблиопичното око. В началото, на детето може да му бъде много трудно да вижда само с по-слабото око, но след известно време (седмици или месеци) трябва да настъпи подобрение. Понякога след подобрението, може да настъпи отново период на влошаване и това да изисква отново възобновяване на терапията. Поради това, е много важно, състоянието на детето да бъде проследявано периодично.

В някои случаи, лечението на амблиопия не може да доведе до значително подобрение и за детето и семейството му, може да бъде по-добре то да се прекрати. Това решение е трудно и отговорно и трябва да бъде взето след консултация и одобрение от лекуващия лекар! Докато здравото око функционира нормално, тези деца могат да водят напълно нормален и пълноценен начин на живот.

Алтернативни подходи в лечението на амблиопия

Медицински доказани алтернативни лечения за амблиопия или мързеливо око все още не са широко изучени. Разгледани са:

Акупунктура

Корейско проучване е използвало акупунктура и билкови лекарства за период от три месеца и се е установило известно подобрение. Има данни, че посредством акупунктура може да се намали значително разликата в рефракционните способности между двете очи. Все още обаче, не е изяснена дълготрайната ефективност на терапията.

 

Упражнения

Съществуват някои техники и упражнения за очите, които са предназначени за укрепване на очните мускули и тяхната връзка и комуникация с мозъка. Очните упражнения може да помогнат за приучаване на детето да използва двете си очи ефективно. Препоръчително е упражненията да се извършват докато на здравото око е покрито с превръзка.

Въртене на очите: Извършване на кръгови движения с мързеливото око помага за укрепване на очите.

Фокусиране: Фокусирайте мързеливото око върху даден обект пред него (подходящи са молив, химикал). Поддържайте фокуса върху предмета, докато същевременно го местите напред и назад. Тази техника, укрепва мускулите на очите и подобрява комуникацията с мозъка.

Четене на дребен шрифт: Четенето на дребен шрифт принуждава мързеливото око да работи по-добре. Подходящи са кръстословици, книги и игри с думи, за около час, при покрито здравото око.

Видео игри

Научно изследване съобщава, че при пациенти с амблиопия, които играят на играта „тетрис” по 15 минути на ден, в продължение на 2 седмици е настъпило известно подобрение на функцията на мързеливото око. Има данни за използване на компютърни игри със специални графики и пригодени за тях специфични очила, които „тренират” детето да използва двете очи и да развива зрението в „мързеливото око”.

 

Електронни очила

Все повече изследвания и проучвания се насочват към използване на специални очила, снабдени с „обектив” от течни кристали, които имат способността да блокират зрението в здравото око за кратко, чрез мигновено отваряне и затваряне на всеки 10 секунди. В действителност, детето не усеща това и за него, това са просто нормални очила. Активността на очилата се контролира от програмен микрочип, вграден в рамките. Ефектът от очилата е равносилен на стотици ежедневни упражнения, извършени без нужда да се ангажира детето със специални занимания. Има предположения, че подобни очила може да се окажат ефективни и при възрастни, но са необходими допълнителни клинични изпитвания.

Електронните очила могат да са от голяма полза в терапията на деца с амблиопия, тъй като с тях се избягва дискомфорта от носенето на защитна лепенка на здравото око (което често е свързано с недоволство у децата). Електронните очила могат да се носят през целия ден и да се свалят само по време на сън.

Все още се изследват нови терапии и подходи в терапията на амблиопия. Нови инициативи са свързани с употребата на мултимедийни устройства като смартфони и АйПад (iPad). Дискусии има и относно приложение на директна стимулация на визуалния кортекс и транскраниална електрическа стимулация.

Алтернативните методи не бива да се използват като заместител на конвенционалното лечение, тъй като тяхната ефективност не е доказана, трябва да се консултирате с офталмолог, преди да ги добавите към цялостната програма на лечение!

Източници:
http://www.aapos.org
http://www.webmd.com
http://bg.winesino.com
http://www.sharecare.com
http://www.betternaturalvision.com
http://www.healio.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛеченияЗдравни съветиИзследванияЛюбопитноНовиниСпециалистиХранене при...ЗаведенияСпортКлинични пътекиИсторияФизиологияНормативни актовеЛайфстайлСнимкиОрганизацииХрани и ястияРецептиБотаникаПсихологияАптекиПроизводители