Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Подобрете зрението с алтернативни методи

Подобрете зрението с алтернативни методи

Подобрете зрението с алтернативни методи - изображение
 1. Как е устроено човешкото око?
 2. Диетолечение за подобряване на зрението
 3. Упражнения за очи, които подобряват зрението
 4. Биофийдбек за подобряване на зрението
 5. Билки, които подобряват зрението
 6. Хранителни добавки за подобряване на зрението
 7. Акупресурата за подобряване на зрението

Човешкото око се състои от очна ябълка, 6 очни мускула, слъзна жлеза, клепачи и мигли. Външната обвивка на очната ябълка се нарича склера. В предната си част склерата е представена от роговица. През роговицата се вижда ирисът, които има централен отвор наречен зеница. Между ириса и така нареченото стъкловидно тяло е разположена лещата на окото. В задната част на окото се намира фоточувствителния слой на очната ябълка - ретината, която е изградена от специализирани нервни клетки.

Устройство на роговицата

Роговицата представлява приблизително 1/6 от външната обвивка на окото. При нормални условия, тя е прозрачна и гладка. Прозрачността на роговицата се обяснява с нейния строеж – липса на кръвоносни съдове и на миелинова обвивка на нервните окончания, които са локализирани в нея. Роговицата има свойството да пропуска, да отразява и пречупва светлината. Основно роговицата е изградена от колагенови влакна и основно вещество, носещо името мукоид. Постъпването на хранителните вещества и другите субстанции, необходими за нормалната функция на роговицата се осъществява посредством процес на дифузия. В роговицата има активни метаболитни процеси, за които е необходима енергия. Енергията се доставя от гликогена, намиращ се в епителните клетки, които изграждат единия от слоевете на роговицата.

Накратко роговицата е изградена от пет слоя: епител, Бауманова мембрана, строма, десцеметова мембрана, ендотел. Клетките в епителния слой както стана ясно, притежават резерв от гликоген, които задоволява енергийните нужди на роговицата.

Стромата на роговицата има по-специфично устройство. Състои се от: колагенови клетки, основно вещество (мукоид), кератиноцити и 72 % вода. В основното вещество (строма) се съдържат вода, протеини, неорганични соли и мукополизахариди. Еластичната хомогенна мембрана (десцеметова мембрана) на роговицата е представен от: кератосулфат и хондроитин сулфат А и Б.

Устройство на лещата

Тя е изградена от капсула и лещено ядро. Капсулата се състои от гликопротеин-колагенова структура. Ядрото на лещата от около 70% вода и около 25% протеини и минерални соли, аскорбинова киселина (вит С), глутатион и липиди.

Липсват кръвоносни съдове и нервни влакна, поради което лещата е прозрачна.

За подобряване на зрението може да се използват следните алтернативни методи:

 • диетолечение;
 • специфични упражнения за очите;
 • билколечение;
 • хранителни добавки.

Диетолечение за подобряване на зрението

След като беше разгледано устройството на окото, стана ясно, че като всички клетки в човешкото тяло, включително тези на клетките на роговицата и лещата, се нуждаят от достатъчно количество минерали, витамини, пълноценен протеин, липиди и антиоксиданти. Окото има повишена необходимост още от витамин А, витамин Е, витамин С, хондроитин и микроелементи.

Има няколко теории за хранителен режим, който може да подобри зрението: хипотезата на Аюрведа и хипотезата на традиционната китайска медицина.

Хранителен режим според Аюрведа

Според Аюрведа, зрителните нарушения са свързани с нарушения в храносмилането. Затова се прилага диетичен режим с храни, които намаляват възпалителните процеси в организма, намаляват метеоризма (натрупване на газове в червата в резултат на нарушено храносмилане).

Препоръчваните храни според тази теория са голямо количество зеленчуци и плодове, като:

 • зеленолистни зеленчуци: спанак, къдрава салата, маруля;
 • моркови, броколи, карфиол, краставици, авокадо, алабаш, сладки картофи;
 • плодове обагрени в червено и лилаво: ягода, череша, малина, капина, боровинка, годжи бери, касис, грозде;
 • цитруси, пъпеши, тиква.

Тези храни, освен антиоксиданти съдържат и много витамини и минерали. Богати са на сулфорафан, калций и сулфорафан, лутеин, витамин C, зеаксантин.

Според тази теория е много важен приемът на домашно кисело мляко, защото е богато на полезни бактерии, които подобряват храносмилането.

Традиционна китайска медицина и зрението

Според теорията на традиционната китайска медицина, основната причина за нарушения в зрението е неправилното функциониране на черния дроб, затова се предлага хранителен режим, който има за цел „пречисти” черния дроб и да подобри неговата функция. Според учени работещи в областта на традиционната китайската медицина, има връзка между черния дроб и очите. Лещата, както вече беше споменато, е структурата в организма с най-високо съдържание на протеини, затова, ако протеиносинтезиращата функция на черния дроб бъде нарушена, това може да окаже неблагоприятно въздействие върху зрението. Освен да синтезира протеини, черният дроб е отговорен и за обезвреждането на голямо количество вредни субстанции попаднали отвън или синтезирани ендогенно. При увреждането му, количеството на кислородните радикали може значително да се увеличи и да окаже вредно въздействие върху всички структури на окото и да влоши зрителната острота.

Сокотерапия за подобряване на зрението. Най-препоръчваният сок за здрави очи представлява комбинация между сок от морков, целина, спанак с добавка на ленено масло или зехтин. Препоръчва се по около 150 грама от този сок, сутрин на гладно.

За повече информация за „пречистването” на черния дроб може да прочетете в темата Билки за лечение на черния дроб.

Други много полезен за зрението храни са яйцата. Те трябва да се консумират полусварени, защото по този начин се запазват термолабилните вещества в тях, като каротеноиди. Те представляват антиоксиданти, а един от техните представители (бета каротин) се преобразува в организма във витамин А. Този витамин е с научно доказана ефективност срещу кокоша слепота. Освен каротеноиди, яйцето е много добър източник на лутеин и пълноценни, лесноусвоими протеини.

Пълноценен протеин може да си набавите от: извара, сирене, пилешко, риба, телешко, заешко и свинско месо.

Хондроитин. Той е съставна част на съединителната тъкан, която изгражда хрущялите и месото на животните. Най-много хондроитин може да се набавите чрез консумацията на акула и говеждо месо.

Упражнения за очи, които подобряват зрението

Метод на Бейтс за подобряване на зрението

Американският учен Бейтс (William Horatio Bates, M.D) разработва техника за подобряване на зрението чрез синхронизиране функцията на очите и нервната система. Според него, при различните нарушения като далекогледство, късогледство и астигматизъм, очите са „забравили да виждат”. Неговият метод има цел превъзпитание на зрението – стремеж без очила да се гледат детайлите на определена картина и осъзнаване на степента на „недовиждане”. Според автора, нарушението на зрението е резултат от непрекъснато напрежение, раздразнителност и отегчение. По този начин очите не могат да се отпуснат и да виждат нормално. Неговата теория има следното правило: единствено отпуснатите очи и ведрият мозък могат да функционират в синхрон. Първоначално пациентът се съветва да се научи първо да отпуска очите си, а после да отпуска тялото си, а накрая - двете едновременно.

Известни са седем основни упражнения за очите, които се използват при метода на Бейтс. Често те се комбинират с упражнения за релаксация, техники за подобряване на паметта, въображението и възприятието. Целта е да се подобри обратната връзка между мозъка и очите. Този метод е подходящ за хора, които често работят с компютър и страдат от преумора на очите и главоболие.

Упражнение за фокусиране. Вземете една писалка с надпис върху нея. Хванете я с ръката и я поставете точно срещу носа си, на разстояние, на което виждате ясно надписа. След това, почнете да я приближавате, докато загубите ясното виждане, а след това започнете да отдалечавате писалката назад от погледа си, докато отново загубите ясното виждане на надписа. Придвижването на писалката трябва да става бавно. Упражнението се прави около 6 пъти, сутрин веднага след ставане, на обяд и вечер, преди лягане. Може да правите упражнението и в случаите, когато почувствате, че очите ви са изморени.

Завъртане на очите. При това упражнение се опитайте да имитирате движението на часовниковата стрелкас очите си. Извършвайте кръговите движения много бавно, за да не чувствате никакво напрежение. След като завъртите 10 пъти очите в едната посока, повторете в посока обратна на часовниковата стрелка.

Мини дрямка. Отпуснете главата си назад, след което затворете очи и се опитайте да отпуснете всички мускули на лицето си. Започнете с отпускане на челото, после скулите, после на мускулите около устата, мускулите на челото и накрая на клепачите.

Дайте почивка на очите. Упражнението е много лесно и естествено. Просто се отпуснете и оставете погледа ви просто да се рее в пространството, без да се стреми да се фокусира в нещо конкретно. Най-добре е да правите това упражнение на всеки 3 часа.

Биофийдбек за подобряване на зрението

Тази техника позволява отпускане на челото и очните мускули, което резултира в подобряване на акомодацията и получаване на по-добър образ върху ретината.

Билки, които подобряват зрението

Гинко билоба е първата билка, за която се сещат всички билкари, когато бъдат попитани за билки за подобряване на зрението!

Очанка

Тази билка е получила своето име благодарение на положителните ефекти върху функцията нз очите. Тя се препоръчва като универсална билка за лечение на очни заболявания. Положителното й въздействие се дължи на редица съставки: гликозиди, стероли, танини, фенол-карбоксилни киселини. Тази билка намалява възпалението и действа успокояващо на изморени и раздразнени очи.

Приложение на очанка: В 200 милилитра вряща дестилирана вода се добавят 2 чаени лъжици листа на очанка. След това се накисва за 15 минути и се прецежда с много фина цедка. Разрежда се със 100 милилитра дестилиране вода и се използва като разтвор за промиване на очите. Билката може да се открие и под формата на хранителна добавка.

Мента

Ментата е известна с успокояващото си въздействие върху нервната система. Освен това, ментата стимулира секрецията на слъзните жлези и увеличава продукцията на сълзи, които овлажняват окото, предпазват го от прекомерно изсушаване и замърсяване с прахови частици. Препоръчва се по една или две чаши чай дневно.

 

Лайка

Подобно на ментата, и лайката има успокояващо действие и осигурява по-добро отпускане на цялото тяло. Препоръчва се чай от лайка да се приема всяка вечер преди лягане.

Приложение на лайката: освен като чай, лайката може да бъде използвана за приготвяне на компреси. Много е лесно, просто не изхвърляте пакетчетата от чая, а ги поставяйте върху очите за около 10 минути.

Куркума

Положителния ефект на куркумата се обяснява с наличието на активната съставка куркумин, която има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Подобрява зрението като повишава кръвообращението в организма и подобрява реологичните свойства на кръвта (действа като разредител на кръвта). След като кръвта се движи по-бързо, доставката на достатъчно кислород, хранителни вещества, витамините и минералите достигат по-лесно до най-малките кръвоносни съдове, включително и тези на очния сегмент.

Приложение на куркумата: може да бъде използвана под формата на прах за овкусяване на различни ястия. Ако не ви харесва вкусът на куркумата, може да приемате под формата на таблетки, с препоръчителна доза 400 милиграма, след хранене.

Хранителни добавки за подобряване на зрението

Основният ефект на всички хранителни добавки за подобряване на зрението е нутритивният. Чрез доставяне на оптималната концентрация на всички съставки, необходими за нормалната функция на очите, се поддържа и по-добро зрение за по-дълъг период от време.

Най-препоръчваните хранителни добавки са:

 • витамин А,
 • витамин Е,
 • витамин В комплекс,
 • витамин С,
 • флавоноиди,
 • бета – каротин,
 • селен,
 • зеаксантин,
 • цинк,
 • рибофлавин,
 • таурин.

Акупресурата за подобряване на зрението

Предполага се, че чрез стимулиране на активните точки отговарни за зрението се засилва потокът на жизнената енергия „Чи” към очите и областите от мозъка, отговорни за зрителната функция. Най-леснодостъпните акупунктурни точки, отговорни за подобряване на функцията на очите се намират на върха на пръстите.

Повече информация за акупресурата може да прочетете в Акупресура.

Преди да предприемете алтернативни методи за подобряване на зрението е задължителна консултацията със специалист офталмолог!

 

4.7, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииНовиниНормативни актовеФизиологияИсторияЛайфстайлИзследванияСпециалистиЗаведенияСоциални грижиСпортСнимкиХрани и ястияБотаникаРецептиПсихологияПроизводителиАптекиКлинични пътеки