Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контактните лещи

Контактните лещи

Контактните лещи - изображение

Контактни лещи - средство за корекция на зрителни нарушения (далекогледство, късогледство, астигматизъм и др). Те са с положителен или отрицателен диоптър и се поставят под клепачите, върху роговицата на окото. Различават се твърди и меки контактни лещи.

  • Твърдите контактни лещи имат диаметър по - малък от този на роговицата. Изработват се от пластмаса или силикон. Не пропускат кислорода до роговицата, поради което имат ограничена продължителност на носене. Използват се за корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм по - голям от два диоптъра. Недостатъците им са трудна поносимост, която намалява още повече в случаите на прием на орални контрацептиви, поради намаляване на слъзната секреция; падане при рязко движение на главата; ерозии на роговицата.
  • Меките контактни лещи се изработват от органичен, пропусклив за кислорода материал и са с различно водно съдържание, което определя тяхната продължителност на носене. Основно предимство е по - добрата поносимост на окото към тях. По -големи са от твърдите лещи и покриват роговичния ръб изцяло. Могат да  се използват с козметична цел, тъй като съществуват различни цветове лещи. Могат да играят ролята на превръзка върху роговицата - при ерозии на роговицата. Чести при употребата им са гъбичните инфекции и конюнктивити, които се избягват с честа смяна на лещите и поддържане на чистота на контейнер и хигиена на ръце при поставяне и махане на лещите. Могат да се използват за корекция при астигматизъм под два диоптъра.
3.4, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контактните лещи

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЗаведенияЛюбопитноЛеченияХранене при...Здравни съветиНовиниСнимкиИсторияАлтернативна медицинаЛайфстайлАптекиФизиологияХрани и ястияМедицински изследванияНормативни актовеБотаникаРецептиОрганизацииСпециалисти