Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Вагинално кървене или зацапване

Вагинално кървене или зацапване

Вагинално кървене или зацапване - изображение

Вагинално кървене или зацапване: леко или по-обилно кръвотечение от влагалището, което се появява извън периода на менструация. Означава се като патологично вагинално кървене.

Менструацията е външен израз на менструалния цикъл и представлява нормално повтарящо се периодично кръвотечение от влагалището, което настъпва всеки месец при здрави жени. Чрез менструацията се изхвърля от организма мъртвата, неоплодена яйцеклетка. Менструалният цикъл се повтаря от началото на пубертета до настъпването на менопаузата и обикновено се явява през интервал от 28 дни.

Вагиналното кървене или зацапване може да се дължи на някое от следните заболявания и състояния:

 • Фактори, влияещи върху здравословното състояние - маточна спирала.
 • Инфекциозни и паразитни болести - гонорея, хламидиоза, аногенитални (венерични) брадавици, трихомониаза.
 • Болести на пикочо-половата система - ендометриоза, полип на шийката на матката, ендометрит, ендометриална хиперплазия, киста на яйчника, възпалителна болест на шийката на матката, тазова възпалителна болест, цервицит, вагинит, аденомиоза, менопауза, овулация, вулвовагинит, пролапс на женските полови органи, обилна, честа и нередовна менструация, аномално маточно и вагинално кръвотечение.
 • Бременност, раждане и послеродов период - бременност (плацента превия, преждевременно отлепяне на плацентата, ваза превия), извънматочна бременност, след аборт, спонтанен аборт.
 • Болести на ендокринната система - хипо- и хипертиреоидизъм, синдром на поликистоза на яйчниците.
 • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - системен лупус еритематозус.
 • Външни причини за заболеваемост и смъртност - страничен ефект след прием на определени медикаменти (антикоагуланти, спиране или смяна на орални контрацептиви).
 • Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм - хемофилия, болест на Фон Вилебранд (Von Willebrand disease), тромбоцитопения.
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - попадане на чуждо тяло във влагалището.
 • Новообразувания - лейомиом на матката, рак на шийката на матката, ендометриален карцином, рак на яйчниците, рак на вагината.
 • Болести на храносмилателната система - цьолиакия, заболявания на черния дроб.
 • Други - груб полов акт.

Някои от по-честите причини за вагинално кървене или зацапване

Хормонален дисбалансХормонален дисбаланс

Естрогенът и прогестеронът са двата хормона, които регулират менструалния цикъл. Нарушения в съотношението между тях може да доведе до проблеми с цикъла. Често това настъпва при използване на хормонални контрацептиви (орални таблетки, вътрематочни устройства, контрацептивен пластир и други).

Усложнения през бременността

През периода на бременността могат да настъпят редица усложнения, които да доведат до появата на леко зацапване или кървене. Най-честите сред тях са спонтанен аборт или извънматочна бременност (оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната тръба вместо матката).

Фиброми на матката

Появата на неракови образувания наречени фиброми също са сред честите причини за вагинално кървене или зацапване.

Полово предавани инфекцииИнфекции

Полово предаваните инфекции, възпалителните заболявания на половите органи и рисковите полови контакти също могат да бъдат сред причините за необичайно вагинално кървене.

Кога да потърсите лекарска помощ

При всяко зацапване или леко вагинално кървене извън периода на менструация е необходимо да посетите гинеколог. Причината може да не е притеснителна, но може да бъде и сериозна.

Консултация с гинекологНезабавно се консултирайте с Вашия гинеколог ако сте бременна!

Посещавайки гинеколог бъдете подготвени да отговорите на въпроси като: „Кога е бил последният менструален цикъл?“, „Колко дълго е продължил?“, „По-оскъден или по-обилен е бил?“.

След като бъдете прегледани вероятно лекаря ще назначи изследвания като вземане на кръв, за да се установят нивата на хормоните; микробиология или ако е нужна биопсия. За да се подпомогне поставянето на диаогноза може да се направи и ултразвуково изследване.

Лечение

Няма специфично лечение за вагинално кървене извън менструалните периоди. Терапията варира в зависимост от причината за появата му. В някои случаи състоянието преминава от само-себе си. Въпреки това, то често изисква лечение. Никога не пренебрегвайте консултацията с лекар, тъй като това може да доведе до влошаване на проблема и животозастрашаващи последствия.

Какво да направите в профилактично отношениеЗдравословен живот

 • поддържайте здравословен начин на живот и нормално тегло;
 • спортувайте умерено, за да подобрите здравето си и да намалите стреса;
 • ако приемате противозачатъчни таблетки, направете го така, както е указано в листовката на медикамента, за да избегнете хормонален дисбаланс.

Притеснителни ситуации, които може да са нормални

При някоя от тях се консултирайте с Вашия лекар!

 • новородените момичета могат да имат вагинални кръвоизливи през първия месец от живота си. Ако кървенето е прекомерно или продължава повече, трябва да потърсите лекарска помощ;
 • момичета, при които току-що е започнал месечният цикъл, може да бъде нередовен през първите няколко години. В допълнение, много момичета и жени имат леки зацапвания за няколко дни преди менструацията;
 • жените, които започват противозачатъчни хапчета, могат да имат случайни зацапвания през първите няколко месеца;
 • жените, които се приближават към менопаузата (перименопауза), могат да получат все по-тежки или нередовни менструации. Посъветвайте се с Вашия лекар за това състояние, за да облекчите симптомите си.
2.9, 18 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (17)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Вагинално кървене или зацапване

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА