Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хирургично отстраняване Хирургично лечение

Хирургично отстраняване

Хирургично отстраняване - изображение

Хирургично отстраняване:  Означава се още, като резекция или отстраняване/изрязване на част от орган. Произхожда от латински език - resecare. При резекцията се отстранява патологично изменената част от органа и се запазва максимално останалата здрава част от него. За разлика от резекцията, при ектомията се отстранява целия орган. Когато се отстравянат 3/4 от органа, резекцията се означава като субтотална - resectio subtotalis.

Резекцията на паренхимните органи - черен дроб, бели дробове и др. се характеризира с отстраняване на изменената част и зашиване на останалата здрава част с обикновени шевове.

При резекция на кухите коремни органи - хранопровод, стомах, тънко и дебело черво, уринарен тракт, жлъчна система, след отстраняване на патологично изменената част трябва да се възстанови целостта на органа, за да се осигури нормален пасаж на съдържимото към дисталните отдели.

Още по темата:

3.6, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хирургично отстраняване

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниИсторияКлинични пътекиЛюбопитноСнимкиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлХранене при...ПатологияЗдравни съветиСоциални грижиФизиологияСпортАнатомияБотаникаАлт. медицинаАнкетиИзследванияПсихологияИнтервютаОрганизацииНаправления в медицината