Банан
Банан (Musa) е най-голямото тревисто растение. То често се бърка с дърво или палма. Към род Musa принадлежат хиляди видове, от които най-известен е жълтият банан. Името на рода е дадено от Карл Линей. Той го е кръстил на Антоиус Муса, лекарят на император Август или е използвал арабската дума за банан.
История на банана
Произходът на бананите все още е предмет на дебат. Част от археолозите са се обединили върху тезата, че растението произлиза от района на Нова Гвинея 8000 г. пр.н.е. След това се разпространява във Филипините и тропиците. Всъщност този плод е бил в епицентъра на експлоатация през вековете. Той е бил важна част от диетата на хората. Днес бананите са едновременно основна съставна част на глобалната тропическа зона, както и важна култура за американското и европейското потребление. Те са четвъртата по-важност култура в световен мащаб. Над 100 милиарда банани се консумират всяка година и около 51% от тях се консумират на закуска.
Устройство на банан
Изображение: ABHIJEET, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Бананът е най-голямото тревисто растение. Всички надземни части растат, образувайки единна структура. Растенията обикновено са високи и здрави. Височината им е 6-8 метра. Кореновата система е добре развита, като навлиза в почвата на дълбочина най-малко 60 сантиметра. Хората често се заблуждават, че бананът е дърво, заради обособеното фалшиво стъбло, което се нарича псевдостем. Листата първоначално се развиват под формата на листни пури, които в последствие се разлистват. Те са големи и се състоят от дръжка и острие (ламина). Дължината им достига до 2,7 метра, а ширината им 60 сантиметра. Основата на дръжката се уплътнява, като образува обвивка. Всички дръжки образуват псевдостема.
Цъфтежът започва когато растението узрее и спре да образува нови листа. Съцветието започва развитието си от псевдостема, като постепенно се придвижва в проксимална посока и се появява на върха. Всяко фалшиво стъбло създава по едно съцветие, наречено още „бананово сърце”. Цветовете на женски и мъжки. Женските цветове се намират по близо до листата и са заобиколени от мъжките.
Плодовете - бананите, се развиват от банановото сърце. Продълговати са и жълтеникаво кремави на цвят. Те са групирани в едно голямо висящо съплодие, с до 20 плода. Изградени са от кора и сърцевина. Кората е представена от дълги тънки ленти, които са надлъжно разположени. Вътрешната част (сърцевината) е с мека консистенция. В процеса на зреене цветът им се променя от зелен в жълт. В горната им част се намира една семка.
Известни сортове банан
Банани ябълка (Musa sapientum). Те са изключително сладки. Отглеждат се в дъждовните тропически гори на Хавай. Вътрешността им е твърда и притежава лек розов нюанс. Те са идеални за закуска или за направата на десерти, плодови салати. Те покафеняват по-бавно отколкото другите бананови сортове.
Банани Кавендиш (Musa acuminata Cavendish Subgroup). Това е най-често срещаният сорт. Те са продълговати, жълти и не много сладки банани. В процесът на зреене цветът им преминава от зелен, в жълт и накрая кафяв.
Банани женски пръст (Musa acuminata "Lady Finger"). Този сорт е по-сладък и по-мек от Кавендиш.
Червени банани (Musa acuminata "Red Dacca"). Те са по-малки и по-меки от популярния кавендиш. Имат лек аромат на манго. Произвеждат се в Източна Африка, Америка, Азия и Обединените арабски емирства. Разпространени са в целия свят. Кората им е тъмно червена, а понякога дори кафява. Този сорт съдържа повече бета-каротин и витамин С в сравнение е жълтия банан. Консумират се директно или се добавят към различни ястия. Често се продават изсушени по магазините.
Банани за готвене (Musa paradisiaca). Те се смятат за най-добрия сорт за готвене. Могат да се пържат, задушават, пекат. Освен този сорт и по-горе изброените могат да се използват за готвене когато са зелени.
Използваема част на банан
- листа;
- бананово сърце (съцветие);
- плодове;
- псевдостем.
Изображение: Charlie Marshall from Bristol UK, United Kingdom, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на банан
Бананите произлизат от Нова Гвинея. Те се отглеждат във всеки влажен тропически регион и представляват четвъртата по големина плодова култура в света, след гроздето, цитрусовите плодове и ябълката. Световното производство се оценява на 28 милиона тона. Култивира се най-вече в Америка, Югоизточна Азия, Европа, Канада, Япония. Подходящият климат трябва да бъде със средна годишна температура от 26,6 градуса. Растенията препрочитат влажни и защитени от вятър места. Вятърът е особено рисков фактор за развитието на банана. Леките ветрове пречупват листата и пречат на метаболизма. Изисква дълбоки и добре дренирани почви.
Химичен състав на банан
Бананите съдържат 41% от необходимите вещества на организма. Те включват:
- захари;
- органични киселини;
- ароматни вещества;
- минерални вещества;
- ефедрин;
- допамин;
- серотонин;
- норепинефрин;
- флаводоиди;
- калий - бананите доставят до 23% от дневната нужда от този микроелемент. Той тонизира мускулите и предотвратява мускулните спазми. В допълнение той спомага за понижаване на кръвното налягане;
- магнезий;
- фосфор;
- селен;
- желязо;
- витамин А;
- витамин В6 - стимулира имунната система, насърчава здравето на мозъка и сърцето;
- витамин С;
- витамин D;
- фолиева киселина;
- феноли;
- линолова киселина;
- омега-3 мастни киселини и др;
- енергийна стойност - 120 килокалории на 100 грама;
- плод с висок гликемичен индекс.
Лечебни свойства и приложение на банан
Изображение: freepik.com
Банановото растение дава на хората редица ползи. Различните му части намират широко приложение в ежедневието. Те се употребяват от промишлеността до медицината. Освен това плодовете и зеленчуците са важен компонент на здравословната диета и бананите предлагат страхотни лечебни свойства. Те се прилагат при редица заболявания и състояния и имат невероятен ефект.
Свойства на банан
- укрепва защитните сили на организма;
- има леко слабително действие;
- тонизиращ ефект;
- стимулира централната нервна система;
- полезни при атеросклероза и артериална хипертония;
- повишавa нивото на кръвната захар;
- понижава високо кръвно налягане;
- положително въздействие върху дихателната система;
- подпомага прочистването на стомашно - чревния тракт от шлаки;
- поддържа моториката на червата - бананите са богати на несмилаеми влакна (целулоза, хемицелулоза). Те нормализират функцията на дебелото черво, като стимулират реабсорбцията на вода. Ползите им се дължат и на съдържанието на пектин, които има водопоглъщащо действие. Богати са и на пребиотици и в частност съединение наречено фруктоолигозахарид. То подхранва полезните бактерии в дебелото черво, които произвеждат витамини и храносмилателни ензими и подобряват способността за абсорбиране на хранителни вещества;
- положително действие при нервни заболявания и епилепсия - сок от стъблотo;
- помага срещу импотентност;
- увеличава производството на хемоглобин в кръва - дължи се на високото съдържание на желозо;
- мозъчен тоник - бананът е много полезен за подобряване на когнитивните способности, поради високото съдържание на калий;
- антидепресивен ефект;
- неутрализира стомашната киселинност;
- съюзник в отказа на тютюнопушенето - високото съдържание на активни метаболити спомага за по-бързото побеждаване на никотиновата зависимост;
- поддържа нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система;
- понижава риска от инсулт;
- предпазва от невродегенеративни заболявания - изследователи от университета в Корел са проучвали ефекта на екстракти от ябълка, банан и портокал върху невроните и са установили, че фенолите, които се съдържат предпазват от нервотоксични фактори;
- перфектна бебешка храна - те са най-добрата твърда храна, с която да запознаете едно малко бебе. Те са много лесно смилаеми и рядко причиняват алергични реакции. Подходящи са и за възстановяване в следствие стомашно-чревни проблеми при малки деца;
- поддържат здравето на отделителната система - този ефект отново се дължи на високото съдържание на калий. Нормалния му прием потиска отделянето на калций с урината, като по този начин понижава риска от развитие на камъни в бъбреците;
- стимулира растежа на косата;
- антибактериално действие - проучвания показват, че бананът инхибира растежа на Bacillus subtilis, Bacillus cereus и Escherichia coli;
- антиоксидантно действие;
- подобрява качеството на съня и съкратява времето за заспиване.
Изображение: Nute, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; TeWeBs, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Заболявания и състояния, при които се прилага банан
- атеросклероза;
- хипертония;
- заболявания на храносмилателната система;
- махмурлук - дължи се повишаването на нивата на кръвна захар, след употребата на банан;
- анемия;
- запек;
- диария;
- импотентност;
- депресия;
- предменструален синдром;
- язви;
- сутрешно гадене при бременност;
- брадавици и ухапвания от насекоми;
- камъни в бъбреците;
- дисменорея;
- инфекциозни заболявания;
- безсъние;
- мускулни спазми;
- болест на Алцхаймер;
- отказ от тютюнопушенето.
Начин на приложение
- в козметиката - в състава на маски и кремове;
- в хранителната индустрия - директна консумация на плода;
- отвара от пресни зелени обвивки - понижава кръвното налягане;
- сок от псевдостем - лечение на импотентност;
- локално приложение на бананова кора за лечение на брадавици;
- компрес с бананови листа;
- запарка от цветове - прилага се при дисменорея;
- млечен шейк с банани и мед - за лечение на махмурлук и за подобряване на мозъчните функции;
- чай от зелени банани и канела за лечение на безсъние - срежете двата края на зелния банан и го запарете в 400 мл вряла вода. След това добавете канела. Изпийте преди лягане.
Банан в кулинарията
Изображение: Yi ZHANG, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Бананите са основното нишесте за много тропически популации. Вкусът им варира, но обикновено е сладък. И кората и вътрешната част могат да се консумират сурови. Основният компонент допринасящ за аромата на пресните банани е изоамилацетатът. В процеса на узряване се синтезира газов етилен, който действа като растителен хормон и косвено влияе на вкуса. Той стимулира и образуването на ензима амилаза, който разгражда въглехидратите (вкл. нишестето) и също повлиява вкуса на банана. Начините за консумиране на банани са много - могат да се ядат пържени, печени, задушени. От тях се правят конфитюри, палачинки, чипсове, бананово брашно.
Банановото сърце (съцветието) се използва като зеленчук в Южна Азия. То се консумира сурово и задушено, добавено в супи и пържени храни. Ароматът му е подобен на този на артишока. Листата са големи и водоустойчиви. В Индонезийската кухня те се използват за обвиване на храна, която след това се приготвя на пара. Така приготвените ястия придобиват фин сладък вкус и невероятен аромат.
Други пиложения на банан
Псевдостемата на банановото растение намира широко приложение. Най-често се използва като текстил в Азия. От него се произвеждат влакна с различна степен на мекота. Те се използват и за производството на бананова хартия. От големите листа могат да се направят чадъри и други предмети. Листата са големи, гъвкави, водоустойчиви и декоративни. Те имат широка гама от приложения - използват се за готвене, опаковане, декорация, за строителни цели.
Внимание!
Прекомерната употреба на банани може да доведе до покачване на тегло, повишен риск от диабет тип 2, хиперкалиемия, проблеми със зъбите, метеоризъм. Не консумирайте банан, ако приемате бета-блокери!
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ТАЛЦИД таблетки за дъвчене 500 мг * 20 BAYER
НУТРИМ ДЖУНИЪР ПОСТ УОРК 1000 гр. с вкус на бисквита
НУТРИМ КАРБОЕНЕРЖИ 400 гр. с вкус на бисквита
ХИП БИО ПЮРЕ КАЙСИИ С БАНАН 125 г 4200
ХИП ЯБЪЛКИ С БАНАНИ 125 гр. 4210
ХИП ПЪЛНОЗЪРНЕСТА КАША С БАНАНИ 190 гр. 4830
ПАСТА ЗА ЗЪБИ БОЧКО ЗА БЕБЕ С АРОМАТ НА БАНАН 50 мл
НУТРИМ ПРО ГОЛД 90 КЛАСИК 1000 г
НУТРИМ ФОРТЕ ИМПАКТ 1000 гр. с вкус на ягода
НУТРИМ МАС ГЕЙН 1000 гр. с вкус на ванилия
НУТРИМ КАРБО ЕНЕРЖИ 1000 гр. с вкус на ягода
ХИП ИНСТАНТНА КАША С БАНАН И ПРАСКОВА 250 г 2973
Библиография
http://cwh.ucsc.edu
https://en.wikipedia.org
https://www.thedailymeal.com/
http://www.bananalink.org.uk
https://www.hort.purdue.edu/
http://eol.org
http://www.phytojournal.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
- Клон Комелиниди (Commelinids)
- Разред Zingiberales
- Сем. Musaceae (Бананови)
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо
- „Вечните“ химикали влошават чревното здраве на младите хора
- Костилките от маслини прочистват червата
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Изследване на калпротектин
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Моринга
- Роза
Коментари към Банан