Кайсия
Кайсия (Prunus armeniaca, Armeniaca vulgaris) представлява високо, овощно дърво, което принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Продължителността й на живот е 40-60 години. В България се отглеждат над 100 сорта кайсии, като стопанисването им като овощни култури е започнало след Освобождението. Интересно име са й дали гърците - арменска ябълка.
Сухите кайсии са основна хранителна единица в менюто на астронавтите от НАСА.
Устройство на кайсия
Кайсията израства на височина до 15 метра. Има мощна коренова система. Листата й са с елипсовидна форма, оцветени по горната повърхост в тъмно зелено, а по долната матовозелено. Цветовете са бели или светлорозови, имащи съвсем къси дръжки и развиващи се преди листата. Плодовете са костилкови, с кръгла до леко издължена форма и разделени на две равни части с характерна бразда по едната половина на плода. Когато са узрели цветът им е смесица от различни нюанси на бледожълтото, оранжевото, понякога с червеникаво-розови петна. Най-ранно зреещите кайсии са през юни месец, а по-късните - през август. Кайсиите имат една ядка, разположена в сплесната костилка. Костилката е оцветена в тъмно кафяво, а ядката се консумира, като често се взема като заместител на бадема.
Изображение: freepik.com
Разпространение на кайсия
Кайсията води началото си от Североизточна Армения. Там и сега се установяват диворастящи представители, а от преди 3000 години е започнало културното й отглеждане. От Армения е започнало разпространението й в съседни държави. В Хималаите вирее на надморска височина от 4000 метра.
Отглеждането й в Европа започва с установяването й отначало само в манастирски градини и княжески дворове. По-късно навлиза в овощните площи на Германия и Франция, което определя по-нататъшното й разпространение оттатък океана в Америка, последвана от Африка и Австралия.
Използваема част на кайсия
От растението се употребяват неговите
- плод;
- ядки;
- смолата от ствола на кайсиевото дърво.
Химичен състав на кайсия
- плод - захари (8-11 %), органични киселини (ябълчена, лимонена), ликопен (мощен антиоксидант), ароматни вещества, скорбяла, декстрин, инулин, витамини, минерали, целулоза, пектин, калий, магнезий, кобалт, мед, бор, желязо, флавоноиди;
- ядки - растително масло (30-50 %), гликозиди (амигдалин), витамини, амигдалин (витамин B17), олеинова и линоленова киселини.
Лечебни свойства и приложение на кайсия
Свойства на кайсията
- диетично;
- диуретично;
- антиоксидантно;
- укрепва защитните сили на организма - имуностимулиращо;
- тонизиращо;
- влияе благоприятно на растежа;
- предотвратява болестни изменения по кожата и лигавиците;
- капиляроукрепващо.
Изображение: KENPEI, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Andrew Butko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; freepik.com
Състояния и заболявания, при които се препоръчва консумацията на кайсии и е установено тяхното благотворно влияние
- анемии;
- липса на апетит;
- сърдечно-съдови заболявания;
- с цел подобряване потентността при мъжа;
- подагра;
- чернодробни и бъбречни заболявания;
- рак;
- неразположения и заболявания на храносмилателния тракт - колит, дисбактериоза, метеоризъм, гастрит, язва, запек;
- бронхит, кашлица, трахеити, ларингити, т.е. различни простудни заболявания;
- проблеми със зрението;
- остеопороза;
- депресия;
- безсъние;
- локални възпаления и отоци;
- рани;
- нервно напрежение;
- емоционално натоварване;
- умора.
Високото съдържание на калий и магнезий в плода определя изключително благотворното му въздействие при консумацията му от хипертоници, пациенти страдащи от аритмии и сърдечна недостатъчност.
Благодарение на съдържанието на амигдалин в ядките на кайсията, има показани случай, в които пациенти са се излекували от раково заболяване, консумирайки ги печени. Каротинът в плода пък е превенция на рак на ларинкса, белия дроб и хранопровода. Установеният химичен елемент бор в състава на кайсията, е онова важно вещество, за което скоро е установено, че помага на женския организъм да поддържа нивото на естроген по време на менопаузата, както и предпазва от развитието на остеопороза.
Изключително подходящ плод за консумация от деца, бременни и възрастни.
Изображение: freepik.com
Кайсията намира приложение още в
- в козметиката - маски и кремове, шампоани, балсами, лосиони, душ-гелове.
- в хранителната индустрия - директна консумация на плода, за производство на компоти, пюрета и в изсушен вид.
Сурови кайсиеви ядки не трябва да се консумират в количество повече от 20 грама, поради съдържанието на токсично вещество в тях. От тях, чрез пресоване се получава мляко или по подходящ начин се извлича масло. То е чест заместител на бадемовото и прасковеното масла.
Получената кайсиева смола от ствола на дървото се изпозлва като емулгатор.
Начин на употреба
- при аритмия - 1 чаена чаша айрян и 5 пресни кайсии се смесват добре, като получената течност трябва да се приеме цялата в продължение на един ден.
- анемия - консумирайте по 100 грама плодове на ден - това ще подобри кръвотворните функции в организма Ви.
- стомашно-чревни заболявания - консумирайте кайсиев сок няколко пъти на ден преди храненията. Когато е студеният сезон и пресни плодове кайсия липсват, потопете в 1 литър гореща вода 100 грама сухи такива. Оставете ги да престоят 6 часа и може да консумирате получената смес.
- в частност при хроничен запек - смилате по 400 грама сушени сливи и кайсии. Към получената смес добавете 200 грама мед и добре разбъркайте. От нея се приема в количество по 1 чаена лъжица с 1 чаена чаша топла вода след вечеря.
- при простудни заболявания - 20 сухи ядки се смилат на прах. Той се приема 3-4 пъти на ден по 1 чаена лъжичка с чай или мляко. При тези състояния помага и консумацията на пресни плодове кайсия, особено в комбинация със студена вода.
- при рани - приготвя се лапа от 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица сметана, месестата част на 3 кайсии. Всичко се смесва и нанася върху нараненото място. Така престоява за около 3,5 часа.
- при изгаряния - смесете кисело мляко с пюре от кайсия и нанесете на поразеното място.
Внимание!
Пациенти страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, хроничен панкреатит, остър гастрит, диабетици или такива с чернодробни проблеми, трябва да консумират кайсии в ограничени количества.
Заглавно изображение: Fir0002, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
САРЖЕНОР перорален разтвор 1 г / 5 мл * 20
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 250 мл
ХУНЗА МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ СЕМКИ 50 мл ОРАНЖЕВО
ВИТАМИН B17 (АМИГДАЛИН) капсули * 60 DOCTOR NATURE
АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 DR. GREEN
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
РОЙБОС СТАР ИНТЕНЗИВЕН РЕГЕНЕРИРАЩ НОЩЕН КРЕМ 50 мл
КИТАЙСКИ ЧАЙ ЗА СУПЕР ОТСЛАБВАНЕ ФИЛТЪР * 30 TNT 21
ХИП ИНСТАНТНА КАША ПРАСКОВА И КАЙСИЯ С ПРОБИОТИК 250 г 2983
ХИП БИО ПЮРЕ КАЙСИИ С БАНАН 125 г 4200
БИЛЕ-PH СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ SPF 25 ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 50 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Rosales
- Сем. Rosaceae (Розоцветни)
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Анализ на урина
- Естествени средства за облекчаване на бъбречна болка
- Анемия
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Лечение при панкреатит
- Алтернативно лечение на бъбречни кисти
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Болки на растежа при деца - какво представляват и как да ги облекчим у дома
- Диета №7 - при остър нефрит
Коментари към Кайсия