Диня, Карпуз, Любеница, Бостан
Диня (Citrullus lanatus, Watermelon) е известното на всички растение, чийто плод е любим за консумация на много хора през летния сезон. Принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae). Понякога се класифицира като плодов зеленчук. Растението се среща още с имената: Бостан, Карпуз, Любеница.
Устройство на диня
Кореновата система на динята се разполага на дълбочина до около 2 метра и диаметър 3 метра. Растението дава 3-4 разклонения, наричани ластуни, покрити с власинки. Листата й са перести, разположени полседователно на клончетата, с изразено нарязан листен ръб и светло сиво-зелено оцветяване. Цветчетата й са малки, поединично разположени, оцветени в жълто. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.
Изображение: Raju Jangid, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на динята
Предполага се, че произлиза от Южна Африка – Етиопия, Еритрея, Сомалия. Отначало тя се е срещала само в диворстящо състояние. Впоследствие хората се досещат, че могат да я отглеждат. Често е утолявала жаждата им в пустинните райони на Африка.
Разпространението й на територията на Азия и Европа започва през 17-ти век. А от Европа достига Северна Америка.
Използваема част на динята
Употребява се целият плод на растението, заедно със семената и кората му.
Химичен състав на динята
- Витамин А, С;
- калий;
- калций;
- желязо;
- никел;
- манган;
- фибри;
- бета-каротин;
- ликопен;
- около 92% е вода.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини. В 100 грама плод се съдържат 80 калории и липсват мазнини и холестерол.
Изображение: freepik.com
Лечебни свойства и приложение на динята
Свойства на динята
- антиоксидантно;
- протективно на сърдечната система;
- нормализира кръвното налягане;
- подобрява храносмилането;
- предпазва от рак на дебелото черво и ректума;
- детоксикиращо;
- предпазва от образуването на камъни в бъбреците;
- диуретично;
- разхлаждащо;
- подобрява кръвообращението;
- стимулира кръвотворната функция на организма.
На установеният в динята кукурбоцитрин, се дължат хипотоничните й свойства и подобряващи функцията на бъбреците.
Състояния и заболявания, при които се изпозлва динята, като лечебно средство
- проблеми с отделителната система;
- заболявания на черния дроб;
- заболявания на жлъчката;
- при лечение на подагра;
- прилагат се и в диети при затлъстяване;
- запек;
- диабет;
- жажда;
- висока температура;
- нервност;
- проблеми с диурезата;
- потене;
- анемия;
- настинка в напреднал стадий.
За ликопена установен в нея се смята, че благодарение на антиоксидантните му качества, действа превантивно на рак. Често влиза в състава на диети за отслабване.
Препоръчва се за консумация още при: артрит, ревматизъм, атеросклероза, кръвотечения от носа, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хипертония, порок на сърцето, затлъстяване.
Изображение: freepik.com
Начин на употреба
Най-честият начин за консумация на динята е в прясно състояние. В някои азиатски страни кората й се обработва чрез пържене, мариноване или варене и гарниране с подправки, предлагайки се по този начин за консумация. Кората може да се комбинира дори с месо, освен с лук, джинджифил, сол, олио, захар, оцет, масло от сусам. От нея може да се направи чай и салата.
Семената се пекат и продават като вид ядки. На други места се извлича маслото от тях или самите те се влагат в ястия и супи.
Друг интересен начин за използване на динята за храна е пропиване тъканта й с алкохол, изчакване известно време, разрязване и предлагането й за консумация по подходящ начин. Направата на бира и трушия от диня, също се практикуват в някои краища на света.
Често с нея се гарнират сладки изделия или влиза в състава на сладоледи, пудинги, коктейли и други кулинарни изкушения.
Изключително красиви и интересни се получават декорациите от диня. Те са успешна аранжировка на кулинарната маса на детски и партита за големи.
Внимание!
С консумацията на диня не трябва да се прекалява при следните състояния и заболявания: диабет, бременност, настинка в начален стадий, бъбречна недостатъчност, язва на стомаха или дванадесетопръстника, колит, наличие на рани в устата, при родилки.
Въздържайте се от консумацията на диня преди основно хранене, веднага след него, ако тя е студена (нарушава функцията на стомах и далак) или разрязана преди много време (създават се условия за развитие на вредни микроорганизми в месестата й част).
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Cucurbitales
- Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)
- Анализ на урина
- Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
- Естествени средства за облекчаване на бъбречна болка
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Алтернативно лечение на бъбречни кисти
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Диета №7 - при остър нефрит
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Прегъната жлъчка
- Калкулатор индекс на телесната маса
Коментари към Диня, Карпуз, Любеница, Бостан