Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хранене през тръба

Хранене през тръба

Хранене през тръба - изображение

Храненето през тръба или перкутанната ендоскопска гастростомия е метод, който осигурява храненето на пациенти, които не могат или няма да могат да се хранят самостоятелно, но имат нормално функциониращ гастроинтестинален тракт. Най - често причини за това са травми на главата, инсулт, съединителнотъканни нарушения и неврологични заболявания. Хранене през тръба се налага и при обструкция (запушване), причинено от карциноми на главата, шията и хранопровода. Депресираните пациенти, които отказват да се хранят също могат да използват този метод до решаване на психическите си проблеми.

Пациентите не трябва да бъдат подлагани на тази интервенция ако не се налага храненето им да продължи повече от 30 дни. Когато се очаква продължителност на живота, по - малка от 30 дни или хранене за кратък период от време, се предпочита използването на назогастрична тръба.

Усложненията от поставянето на хранителната тръба са малки и големи. Към малките се отнасят локална инфекция на кожата, запушване на тръбата, разместване на тръбата, кървене и абдоминална болка. Големи усложнения са причиняването на смърт, развитие на некротичен фасциит, аспирационна пневмония, перитонит, стомашночревна фистула, перфорация, кървене и др. Хранителната тръба може също така да бъде поставена в очакване на друго лечение като облъчване или химиотерапия. Това се осъществява с помощта на ендоскоп през гърлото надолу към стомаха. На коремната стена се прави малък разрез и тръбата се фиксира към нея.

Хранителната тръба изисква най - много грижи през първата седмица след поставянето си. Кожата около раната трябва да бъде почиствана и покрита с марля. В този период характерно усложнение е изтичането от стомата, което може да се дължи на разместване на тръбата, разширяване на отвора или повишено налягане. Ако тръбата излезе от стомата, тя трябва да се репозицира до 24 часа, тъй като инцизията започва да зараства.

Хранителните продукти, които се използват за храненето през тръба осигуряват всички съставки, необходими на пациента. Преди храненето, ръцете задължително се измиват със сапун и вода. Проверява се разположението на тръбата като се въвежда храна на стайна температура. Пациентът трябва да бъде изправен на не по - малко от 30о, за да се намали риска от регургитация или аспирация, и да остане в това положение още 30 - 60 минути след храненето. Храната трябва да бъде въвеждана бавно, за да се предотвратят усложнения като гадене, повръщане, стомашна дилатация, диария, аспирация.

Препоръчително е зъбите на пациента да се мият редовно, устните да се поддържат овлажнени. В областта на инцизията се следи за поява на зачервяване, подуване, некроза или гнойна секреция. След ежедневно почистване на мястото се прилага антибактериален мехлем.

Продължителността на използване на една тръба е около 6 месеца. Тя се заменя с друга без да е необходима ендоскопска процедура.

3.9, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хранене през тръба

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЗдравни проблемиЛайфстайлСнимкиСоциални грижиСпортХранене при...РецептиДиетиАнкетиОрганизацииФизиологияПсихологияСтатистически проучванияНормативни актовеИнтервютаЗаведенияБотаникаПроизводители