Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на хронична обструктивна белодробна болест

Алтернативно лечение на хронична обструктивна белодробна болест

Алтернативно лечение на хронична обструктивна белодробна болест - изображение
  1. Билки при ХОББ
  2. Народна медицина при ХОББ
  3. Добавки при ХОББ
  4. Лечебни терапии при ХОББ
  5. Препоръки при ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) включва група от състояния с една обща характеристика – нарушена проходимост на дихателните пътища. Обикновено, първият симптом на заболяването е кашлица с хрипове, която постепенно прогресира до недостиг на въздух, настъпващ дори и при малки усилия. Едни от основните заболявания, включени в това състояние са хроничен бронхит и емфизем.

Емфиземът представлява унищожаване на малките мехурчета, изпълнени с въздух (алвеолите), намиращи се в белите дробове и отслабване на заобикалящите ги тъкани. Това силно затруднява дишането и нарушава обмяната на кислорода и въглеродния диоксид. 

Хроничният бронхит включва хронично възпаление на дихателните пътища, придружено с постоянна кашлица. Това възпаление уврежда способността за обмяна на газовете, спазъм на дихателните пътища, подобен на този при астма. Силно влошаване и обостряне на симптомите може да настъпи при наличие на допълнителна бактериална инфекция.

Заболяването е често срещано и макар че, има лекарства, които успешно се прилагат за контрол на симптомите, те притежават значителни странични ефекти. Поради тази причина много хора търсят алтернативно лечение на хронична обструктивна белодробна болест, включващо домашни процедури и природни средства.

Билки при ХОББ

Бръшлян

Бръшлянът съдържа сапонини, холестерин, пектин, мравчена киселина, ябълчена киселина, минерални соли, витамин Е, каротин и смоли. Действието му включва разширение на дихателните пътища, разреждане на слузта и облекчаване на нарушената белодробна функция.

Може да се използва като 1 чаена лъжичка ситно нарязани листа от бръшлян се варят в 400 мл вода в продължение на 5 минути (на тих огън). Приема се по 20 мл, един час преди хранене.

Бръшлянът може да предизвика някои нежелани кожни реакции, особено при хора със склонност към алергии. Лечението с бръшлян трябва да се прави под лекарски контрол.

Женшен

Приемът на женшен може да подобри дишането и общата физическа издръжливост. Съществуват изследвания, които твърдят, че, в сравнение с липсата на терапия или терапия само с конвенциални средства, женшенът осигурява някои допълнителни ползи за качеството на живот и белодробната функция при хора с ХОББ. Женшенът не бива да се приема повече от 3 месеца.

Терапия с женшен трябва да се прилага само след консултация с лекар, тъй като може да повлияе на действието на някои лекарства за разреждане на кръвта, диуретици, антидепресанти, стимуланти и имуносупресори.

Куркума

Куркумата е подправка, която съдържа силно активно съединение куркумин. Куркуминът доказано намалява възпалението в дихателните пътища, което облекчава дишането и недостига на кислород. Като мощен антиоксидант, куркуминът подпомага борбата с окислителния стрес и блокира възпалението на молекулярно ниво.

 

Евкалипт

Евкалиптът е стандартна съставка в редица продукти против кашлица или етерични масла, добавяни към овлажнители за въздух. Терапия с етерични масла, съдържаща евкалипт, цитрусови плодове и бор е подходяща при редица респираторни заболявания. Смята се, че този вид терапия действа чрез подобряване на способността на белите дробове да се изчистват от натрупаните секрети и слуз. Подходяща е и комбинацията от ехинацея, диво индиго и бял кедър. 

Даншен

Даншен (Salvia miltiorrhiza, Danshen) е китайска билка, за която има данни, че подобрява симптомите на ХОББ. Екстракт от тази билка може да подобри състоянието и функционалността на дихателните пътища. Антиоксидантното действие на даншен защитава лигавицата на кръвоносните съдове.

 

 

 

Женско биле

Женското биле е добре познато средство за ефективно отхрачване. Още в древни времена е използвано като средство срещу болки в гърлото, инфекции на белите дробове и бронхити. Може да се открие под формата на изсушени корени, течен екстракт, прах или таблетки. Препоръчителната употреба на женско биле като средство срещу ХОББ е 4 до 6 седмици. Бременни жени трябва да избягват употребата на женско биле, тъй като може да предизвика преждевременно раждане или други усложнения. 

Ехинацея

Ехинацеята е добре известен стимулант на имунната система и отлично средство за инфекции на дихателните пътища. Ехинацеята е достъпна за употреба под формата на течен екстракт, сушен корен и хапчета. Трябва да се внимава при употребата на ехинацея, тъй като може да причини някои странични реакции като стомашно-чревни разстройства или алергична реакция.

 

Астрагалус

Астрагалус е специална китайска билка, използвана още от древни времена като стимулант на имунната функция и средство против общи заболявания. Тази билка подобрява сърдечната дейност и общото здраве, което е особено полезно за успешно контролиране и предотвратяване на влошаване на симптомите. Въпреки че, астрагалуса се смята за напълно безвреден, възрастни хора и приемащи имуносупресанти трябва да го приемат след лекарска консултация. 

Джинджифил

Джинджифилът е леснодостъпна билка и подправка. Притежава редица ползи за здравето, поради силните си антиоксидантни и антибиотични свойства. При ХОББ може да бъде от полза със способността си да разтваря слузта и да я прави лесна за отхрачване. Това поддържа чисти дихателните пътища и подобрява дишането.

 

Народна медицина при ХОББ


• Смесват се:
 20 грама босилек
25 грама подбел
15 грама бял оман
30 грама мащерка.

1 супена лъжица от билките се заливат с 400 мл вряща вода. Остава се да престои 20 минути, прецежда се. Приема се по 70 мл, три пъти на ден, преди хранене.
2 супени лъжици ситно нарязани стръкове босилек се заливат с 500 грама вряла вода. Кисне се един час, прецежда се и може да се добави една супена лъжица мед за подслаждане. Пие с по една кафена чаша, 4 пъти дневно, 20 минути преди хранене.

• Смесват се:
40 грама исландски лишей
40 грама цветове от ружа
40 грама цветове от бъз
30 грама мащерка
100 грама жълт кантарион.

2 супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряща вода и се оставя да престои 2 часа, след което се прецежда. Може да се добави 1 чаена лъжичка мед за подслаждане. Получената отвара се приема по 70 грама, 4 пъти на ден.

• 2 чаени лъжички цвят от черен бъз се заливат с 300 грама вряла вода. Кисне се 20 минути, прецежда се и се приема по 70 грама от отварата, три пъти на ден, преди хранене.

Добавки при ХОББ


Н-ацетил цистеин

Н-ацетил цистеин представлява специално модифицирана форма на аминокиселината цистеин. Редовният й прием може да подобри дихателната функция при хора, страдащи от ХОББ. Полезното действие на Н-ацетил цистеин се основава на способността му да разтваря слузта в дихателните пътища, което води до намаляване на кашлицата и улесняване на отхрачването. Забавя влошаването на белодробната функция и намалява броя на обострянията на ХОББ. 

Витамин Д

Хората с ХОББ често страдат от недостиг на витамин Д. Това може да се дължи на няколко причини – не прекарват достатъчно време на открито, в напреднала възраст са (с увеличаване на възрастта, организмът по-трудно произвежда витамин Д), не приемат достатъчно витамин Д с храната. По-високите нива на витамин Д в организма се свързват с по-добра функционалност на белия дроб.

Л-карнитин

Данни от проучвания твърдят, че добавката на Л-карнитин може да подобри физическия капацитет при ХОББ, вероятно чрез подобряване на мускулната активност в белите дробове и други мускули. 

Лечебни терапии при ХОББ

Ци гун

Ци Гун е древна форма на традиционна китайска медицина, състояща се от дълбоко дишане, съпроводено с бавни и ритмични движения. Основното предназначение на терапията е за насърчаване на здравословния поток на енергията „чи” в пределите на тялото. Някои проучвания съобщават за подобряване на дихателната функция при продължително приложение на Ци Гун.

 

Акупунктура

Акупунктурата представлява терапевтична процедура, включваща въвеждане на тънки игли в точно определени точки по тялото. Смята се, че този метод на терапия помага за облекчаване на симптомите чрез намаляване на възпалението като цяло и отпускане на дихателните мускули.

За постигане на пълен ефект се препоръчва терапията да се прилага най-малко веднъж седмично, в продължение на 12 седмици.

 

 

 

Препоръки при ХОББ

Откажете цигарите

Голям процент от хората страдащи от ХОББ са пушачи. Съдържащите се токсини в цигарите увреждат еластичността и функционалността на белия дроб и дихателните пътища. Отказването от цигарите е първата стъпка за облекчаване на симптомите и забавяне на темпа на увреждане на белодробната тъкан.

 

 

 

 

Поддържайте добра физическа активност

Може да изглежда нелогично да се правят упражнения при наличие на дихателно заболяване, но в действителност, редовната физическа активност може да подсили дихателните мускули, да подобри дишането и общата издръжливост на организма. Подходящи са ходене с умерено темпо, градинарство, разходки на открито, голф.

 

Хранете се правилно

Консумацията на здравословни храни и поддържането на подходящо тегло може значително да подобри дишането. Както теглото над норма, така и това под нормата допълнително влошават симптомите на ХОББ. Не е необходимо спазването на специална диета. Препоръките включват:

  • Да се консумират разнообразни храни, приемани на малки порции, на по-чести интервали през деня.
  • Приемът на сол, рафинирана захар, бяло брашно, изкуствени оцветители, консерванти и аромати трябва да се ограничи.
  • Въглехидратите стимулират организма да синтезира повишени количества въглероден диоксид, поради това се препоръчва да се намали приемът на храните, които ги съдържат в голямо количество.

Контрол на дишането

Някои техники на дишане и релаксация могат да повишат ефикасността на дишането.
Диафрагмално дишане е техника, при която се вдишва през носа и същевременно корема се разширява. Издишването се извършва с присвити устни и коремната кухина намалява обема си. Ползите от диафрагмалното дишане включват повишаване на нивата на кислород в кръвта и намаляване на задуха.

Препоръчва се още приема на голямо количество течности и използване на овлажнител за въздух, за да се запазят дихателните пътища от натрупване на прекомерно количество слуз.

Пазете се

При наличие на ХОББ е нужно да се избягва всяка ситуация, която може допълнително да влоши симптомите. Студеният въздух може да причини бронхоспазъм (внезапно свиване на бронхите), което води до недостиг на въздух. Избягвайте излагането на студен въздух или използвайте маска или шал, ако това се налага.

Някои банални дихателни инфекции може също да доведат до обостряне и влошаване на ХОББ. Поради тази причина, трябва да се избягват местата с големи струпвания от хора, особено в периода на сезонните грип и настинки. Ако това се налага, използвайте маска.

Овладейте емоциите си

Промените в начина на живот и последствията от ХОББ може да доведат до поява на някои емоции като гняв, тревога или депресия. За да бъде снижен риска от такива състояния, се препоръчва поддържането на активни социални контакти, чести разходки с приятели и приятни занимания, които носят удовлетворение и успокоение. Ако трудно се справяте с емоциите си, може да се обърнете към професионална помощ или подходящи групови терапии.

 

 

 

 

Намалете стреса

Стресът може да изостри дихателните смущения и задуха при ХОББ. Трудно е да бъде премахнат изцяло стресът от ежедневието, но може да се ограничи действието на някои стресови фактори и поне 30 минути на ден да си осигурите възможност за психическо и физическо отпускане. За целта може да слушате релаксираща мускула, да четете приятна книга или да се занимавате с друга релаксираща дейност.

Въпреки че, естествените продукти и методи могат значително да облекчат и подобрят състоянието, не бива да се пропуска редовната консултация с лекуващия лекар, който следи развоя на заболяването.

4.4, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаНовиниХранене при...СпециалистиИсторияПсихологияСпортПатологияСнимкиИзследванияВидеоФизиологияОрганизацииПрезентацииКлинични пътекиИнтервютаЛайфстайлЗаведения