Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Отстраняване на каротидно телце - революционно откритие в терапия на високо кръвно налягане

Отстраняване на каротидно телце - революционно откритие в терапия на високо кръвно налягане

Отстраняване на каротидно телце - революционно откритие в терапия на високо кръвно налягане - изображение

Известна като „тихият убиец“, хипертонията засяга една трета от възрастните хора и значително повишава риска от инфаркт, инсулт и други, потенциално фатални състояния, ако не се лекува.

Редица проучвания обаче, изследват връзката между трайното повишение на кръвното налягане и малки структури, улавящи промените в парциалното налягане на кислорода в кръвта, познати като каротидни телца.

Каротидните телца представляват съвкупност от хемо- и барорецептори под формата на малко възелче (не по-голямо от оризово зърно), намиращи се непосредствено до бифуркацията (разклонението) на общата сънна артерия. Изглежда обаче, че въпреки малките си размери, каротидните телца имат важна роля в развитието и регулирането на високото кръвно налягане.

функционално значение на каротидното телце

Обикновено, функцията на каротидните телца е да регистрират промените в количеството на кислород в кръвта и да „алармира“, когато те станат твърде ниски като сигнализира на мозъка да ускори дишането и кръвното налягане. Пример за това е реакцията на организма след задържане на дъха за кратко - настъпва драстично ускоряване на дишането и кръвното налягане, докато нивата на кислород се възстановят. Предполага се, че в някои случаи каротидните телца стават свръхактивни и изпращат съобщение на мозъка да поддържа високо кръвно налягане.

Според някои проучвания, премахването на едното каротидно телце може ефективно да намали кръвното налягане при пациенти с резистентна хипертония. Откритието е финансирано от Британската кардиологична фондация (British Cardiological Foundation), извършено е от изследователи в Университета в Бристол (University of Bristol) и е публикувано в Nature Communications.

Професор Джулиън ПейтънИзследователи, водени от професор Джулиън Пейтън (Bristol's School of Physiology and Pharmacology) открили, че при отстраняване на връзката между каротидното телце и мозъка при гризачи с високо кръвно налягане, то се понижава и остава трайно ниско.

Проф. Пейтън коментира така: „Ние знаехме, че тези малки органи функционират различно в условия на повишено кръвно налягане, но нямахме никаква представа, че допринасят толкова много за настъпването на високо кръвно налягане“. „Въпреки малките си размери, каротидните телца са изключително богато кръвоснабдени. Влиянието им върху кръвното налягане отразява приоритетната защита на мозъка и осигуряването му с достатъчно количество кислород."

Работата на екипа започва в края на 1990 година и достига до етап на клинично изпитване върху хора в Bristol Heart Institute в края на 2013 година.

В пилотно проучване на безопасността, изследователите са отстранили хирургично само едно от двете каротидни телца на 15 пациенти с хипертония, като целта е да настъпи понижение на кръвното налягане, но да се запази регулаторната функция на органа като цяло. При тези, при които е настъпил отговор е установена повишена каротидна активност - дишането е по-учестено в покой и дихателната активност се повишава, при понижение на нивата на кислород в кръвта.

Откриването на медикаменти за потискане на повишената каротисна активността би бил още по-голям успех в дългосрочен план, тъй като това ще позволи нормално функциониране на каротидните телца при спешни случаи. Именно в тази насока са и някои от последните изследвания върху животни на екипа на проф. Пейтън.

В изданието Nature Medicine е описана вероятна връзка между молекулата АТФ (аденозин трифосфат) и повишената активност на каротидните телца. Според изследователите, определен рецептор за молекулата на АТФ, означен като P2X3 рецептор може да се окаже целта, която трябва да бъде атакувана.

Това може да се окаже революционно откритие в терапията на „тихия убиец“.

Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases
http://home.bt.com/lifestyle/health/health-concerns
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2410233

 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиХранене при...НовиниЛюбопитноФизиологияСнимкиИзследванияЛеченияИсторияВидеоПроизводителиБотаникаАлт. медицинаТестовеПатологияИнтервютаДиетиПсихологияЗдравни проблемиОрганизацииКлинични пътекиСпорт