Начало Медицинска енциклопедия Лечения Биофийдбек терапия Неконвенционално лечение

Биофийдбек терапия

Биофийдбек терапия - изображение

Стресът е мощен фактор, който може да предизвика сериозни здравословни проблеми при хронично въздействие, влошавайки значително качеството (в някои случаи и продължителността) на живота.

Много от функциите на организма, които се осъществяват неволево (пулс, кръвно налягане, температура), са под прекия обстрел на стреса и са едни от първите, които реагират в напрегната ситуация (изпотяваме се, пулсът ни се учестява).

Биофийдбек терапията е уникален метод, който с помощта на подходящо оборудване помага на пациентите да контролират редица неволеви функции на организма.

Представлява метод на обучение за волеви контрол на някои телесни функции като пулс, кръвно налягане, напрежение в мускулите, с помощта на aпарат, като може да се използва и за контролиране на болката.

Съществуват различни методи, прилагани при биофийдбек терапията, като най-често приложение намират електромиография (измерва мускулното напрежение), термален или температурен биофийдбек (измерва промените в телесната температура), електроенцефалография (измерва активността на мозъчните вълни) и други.

Полезна информация за същността на методиката, различните техники, които се прилагат за постигане на желаните резултати и полето на изява може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Методът набира все по-широка популярност, тъй като се отличава с висока ефективност при определени състояния и изключително добър профил на безопасност (практически не съществуват рискове от сериозни нежелани ефекти в резултат от процедурите).

Някои пациенти се повлияват от няколко сеанса (обикновено с продължителност между 30 и 60 минути), а при други са необходими между 10 и 20 процедури за постигане на желаните резултати.

Стресът: причинител на редица заболявания

Лечение с биофийдбек терапия

По същество този вид лечение представлява съвкупност от техники за справяне със стреса и факторите, които го предизвикват.

Под влияние на стреса се произвеждат различни субстанции в организма и се активират определени процеси, водещи до клинична изява на едни от най-често срещаните прояви (високо кръвно, изпотяване, тремор, когнитивни увреждания, проблеми с концентрацията, трупане на килограми, компулсивно преяждане, депресия, тревожност), както и до обостряне на налични вече заболявания (стресът може да отключи пристъп на бронхиална астма, да предизвика хипертензивна криза и дисбаланс на кръвното налягане, въпреки провежданото медикаментозно лечение, обостряне на мигрена, улцерозен колит и други).

Познаването на механизмите и техниките за контрол на реакцията при стрес позволява ефективна превенция на различните по тежест негови усложнения.

В буквален превод терминът biofeedback означава обратна връзка с организма (разбиране на отговора на нашия организъм спрямо различни въздействия от околната среда).

Лечението с биофийдбек е особено ефективно за овладяване на болковия синдром (болка с различен произход), контрол на кръвното налягане, поддържане на стабилно настроение, контрол над мускулната дейност (ефективно при заболявания, протичащи с разхлабване на определени мускули, като например инконтиненция или незадържане на урина и/или фекални маси).

Овладяването на реакцията към стреса подпомага и поддържане на стабилно настроение и намалява риска от развитие на различни по тежест психични и поведенчески разстройства (депресия, тревожност, фобии, хранителни нарушения).

Много от тези заболявания изискват прием на медикаменти, някои от които се отличават с риск от развитие на сериозни нежелани ефекти, други могат да предизвикат зависимост, трети не бива да се комбинират с други лекарства (което често е невъзможна и трудно постижима задача при голям процент от пациентите).

Продължителната лекарствена терапия сама по себе си крие риск от увреждане на чернодробната и бъбречната функция, влошаване на метаболитни и ендокринни процеси.

Лечението с биофийдбек терапия е безопасна алтернатива, която може да се прилага при пациенти от всички възрастови групи, включително и по време на бременност, като може да се съчетава с лекарствената терапия, позволявайки използването на по-ниски дози, съответно намалява риска от нежелани ефекти.

Лечение с биофийдбек терапия

Заболявания и състояния, при които е ефективна биофийдбек терапията

Методът показва различна степен на ефективност при отделните пациенти, като важни фактори, предопределящи положителните резултати след сеансите, са главно вид и тежест на заболяването на пациентите, индивидуални особености (генетична предиспозиция, физиологични особености, възраст и други), наличие на други подлежащи заболявания, реалистични очаквания от терапията, достатъчно висока мотивация и желание за съдействие.

Най-често биофийдбек терапия се прилага за овладяване на острите стадии, поддържане на продължителна ремисия или намаляване на тежестта на проявите при обостряне на основното заболяване:

Методът е ефективно средства за справяне с леки форми на тревожност, депресивни епизоди, нощно напикаване при деца, бруксизъм по време на сън (скърцане със зъби), хранителни разстройства (анорексия, булимия), за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите при бронхиална астма, епилепсия, както и при кинетози (болести на пътуването, морска болест, прилошаване при пътуване с автомобил), посттравматичен стрес.

Като цяло в основата на биофийдбек лечението стоят техники за контрол на предизвиканите от стрес промени в организма, даващи негативен оттенък в извършването и протичането на множество физиологични процеси и водещи бавно, но прогресивно до клинични симптоми и увреждания.

Устояването на провокациите на различните стресиращи агенти повишава устойчивостта на организма и значително намалява рисковете от дългосрочни усложнения и болестни увреждания.

Приложение на биофийдбек терапията

Предимства на лечението с биофийдбек терапия

Този тип лечение намира широко приложение и е застъпен в редица добре познати алтернативни методи на терапия, като например йога, медитация, техники за релаксация, упражнения за дълбоко дишане, визуализационни методики за постигане на релаксация и много други.

В сравнение с редица други терапевтични методи, биофийдбек се отличава с редица предимства по отношение главно на безопасност и осигуряване на алтернативен подход при пациенти, при които конвенционалната медицина е безсилна или противопоказана:

  • биофийдбек терапията намалява или елиминира нуждата от прием на лекарства, с което намалява рисковете, свързани с медикаментозната терапия (нежелани реакции, лекарствени взаимодействия, повлияване на други органи и системи и съответно увреждането им)
  • биофийдбек представлява алтернатива при пациенти, които са противопоказани за прием на определени медикаменти (например прием на аналгетици от лица с язвена болест, което затруднява значително овладяването на болковия синдром)
  • този тип лечение представлява алтернативна опция при пациенти, при които другите методи на лечение не са били особено ефективни (липса на ефект от приложението на лекарства, липса на ефект от алтернативно лечение, като хомеопатия, хипноза, акупунктура)
  • биофийдбек терапията е подходяща за лечение на определени състояния по време на бременност, тъй като в този период е необходимо силно ограничаване на приема на медикаменти поради риск от увреждане на плода и нормалното протичане на бременността
  • терапията помага и стимулира пациентите да поемат контрол над здравословното си състояние, да променят някои свои вредни навици и да са бдителни за ранни симптоми

В България този метод на лечение все още намира сравнително ограничено приложение, но тепърва предстои внедряването му в клиничната практика и използването му като алтернативна опция или основна терапия при някои пациенти.

Биофийдбек терапията може да се прилага самостоятелно (единствен метод на лечение) или в комбинация с медикаментозни средства или алтернативни техники за постигане на оптимален ефект в зависимост от състоянието на пациента, неговите индивидуални особености, наличието на други подлежащи заболявания и увреждания.

Обучението на пациентите за справяне със стреса е ключов фактор за осъществяване на ефективна профилактика срещу редица социалнозначими заболявания (артериална хипертония, затлъстяване, захарен диабет, депресия) и намаляване необходимостта от хоспитализация и продължителна медикаментозна терапия.

Полезна информация за приложението на биофийдбек за справяне със стреса, заобикалящ ни в ежедневието (в личен и професионален план) може да намерите в раздел Любопитно:

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.0, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Биофийдбек терапия

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Biofeedback
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/biofeedback-therapy-uses-benefits#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2939454/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265802.php
https://www.healthline.com/health/biofeedback
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/biofeedback/about/pac-20384664
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=10810
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=10810

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияНовиниЛюбопитноЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияПсихологияНормативни актовеСпортИсторияХранене при...СнимкиВидеоПроизводителиБотаникаКлинични пътекиСпециалисти