Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контрол на кръвната захар при диабет Медикаментозно лечение

Контрол на кръвната захар при диабет

Контрол на кръвната захар при диабет - изображение

Защо се налага извършването на контрол на кръвната захар при диабет?

Видове инсулинови препарати

Подходящи места за инжектиране на инсулин

Особености при приложението на инсулин

Изследване нивото на кръвната захар

Стойности при изследване на глюкозата в кръвта

Съвети за контрол на кръвната захар при диабет


Защо се налага извършването на контрол на кръвната захар при диабет?

При заболяването диабет се установяват високи нива на захар (глюкоза) в кръвта. Това се дължи на нарушена синтеза (диабет тип І) или на неусвояване на синтезирания от панкреаса инсулин (диабет тип ІІ), както и при гестационен диабет (по време на бременност). Това налага извършването на строг контрол на кръвната захар при диабет.

Повече за заболяването прочетете:

Контрол на кръвната захар при диабет се прилага с цел да се облекчи състоянието на пациента, както и да се предотврати увреждането на вътрешните органи (особено на сърцето, очите, кръвоносните съдове, бъбреците и нервите), дължащо се на вредното действие на високата кръвна захар.

Контрол на кръвната захар при диабет се постига с помощта на:

Подробна информация за отделните видове медикаменти, прилагани при диабет тип 2 ще намерите:

Видове инсулинови препарати

Инсулиновите препарати в зависимост от момента на започване и продължителността на тяхното действие са:

  • бързо действащи - активността настъпва около 15 минути след приложение, имат пик около първия час, а тяхното действие продължава 2-4 часа;
  • интермедиерни (междинно действащи) - навлизат в кръвния поток 2-4 часа след апликация, пика е след 4-12 часа, с действие продължаващо 12-18 часа;
  • дълго действащи - известни още като депо с удължено действие - до 24 часа.

В някои случаи, за по-добър контрол на кръвната захар при диабет се прилага комбинация между бързо действащ и междинно действащ, като те са смесени предварително в различни съотношения - предварително смесен инсулин.

Подходящи места за инжектиране на инсулин

Инсулинът се инжектира обикновено подкожно в предмишницата, бедрата, седалището или корема с помощта на спринцовка или инсулинова писалка. Важно е да се обхване кожна гънка между палеца и показалеца, с цел да се избегне излишно травмиране на тъканта и засягането на кръвоносен съд.

Когато диабета не е в много тежка форма се прилага поставяне на инсулин два пъти дневно от болния. Инсулинът се инжектира преди закуска и преди вечеря.

Съществуват следните:

Особености при приложението на инсулин

Приложението на инсулин крие определени рискове от възникване на странични ефекти, като сърбеж и зачервяване на мястото на инжектиране, запек, недостиг на въздух, виене на свят, обилно изпотяване, мускулни крампи, слабост и други.

Повече за тях може да прочетете тук:

Дозите на инсулина освен с нивото на кръвната захар трябва да бъдат съобразени и със съпътстващите заболявания на пациента, с неговата възраст и липиден профил.

Изследване нивото на кръвната захар

За да се постигне оптимален контрол на нивото на кръвната захар на фона на проведеното лечение, трябва да се следи нивото на кръвната захар. За болните от диабет това трябва да става ежедневно. На база на получените резултати се взема решение дали контролът на заболяването е ефективен. Ако данните не са задоволителни, лекуващият лекар нанася корекция във вида или дозата на прилаганите медикаменти, хранителни режим или двигателната активност.

Изследването на кръвната захар може да стане по няколко начина.

Вижте също:

Стойности при изследване на глюкозата в кръвта

Пациентът трябва да води строга отчетност на измерените количества на глюкоза в кръвта. За ориентир могат да послужат следните референтни стойности, при които глюкозата е дадена в mmol/L:


Време за провеждане на изследването           

 

Стойности при хора без диабет   

  Стойности при хора с диабет

Преди закуска (на гладно)                                                      <5,6

3,9-7,2
Преди обяд, вечеря и  следобедна закуска <6,1

3,9-7,2 
Два часа след хранене <7,8

 <10

Преди лягане <6,7

5-8,3 
Гликиран хемоглобин (HbA1c) < 5.7-6%>6.5-7% 

 

Съвети за контрол на кръвната захар при диабет

Не пропускайте хранене

За добър контрол на кръвната захар при диабет е от изключително значение отстоянието между отделните хранения да е около 4-5 часа. Храненията по едно и също време на деня ще Ви помогнат да задържите нивата на кръвната си захар стабилни.

Пропускането на поредното ядене за деня не е добра идея, дори и да Ви предстои парти или друго събитие по-късно. Трябва да знаете, че за да овладеете заболяването си е от изключително значение да хапнете в обичайното време.

Внимавайте с въглехидратите

Разпределяйте въглехидратните храни равномерно през целия ден и не забравяйте, че те трябва да са в минимални количества. Това не означава да се откажете напълно от някои храни, като хляб, макаронени изделия, картофи и ориз, а да намалите количествата им. Например порцията Ви въглехидрати трябва да е около 2-3 пъти по-малка от стандартната.

Забравете за простите въглехидрати!

Повече за състава на отделните продукти може да научите:

Още съвети и препоръки може да намерите в следната статия:

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контрол на кръвната захар при диабет

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияНовиниХранене при...ИнтервютаИсторияБотаникаФизиологияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлВидеоДиетиСпортКлинични пътекиПсихологияНормативни актовеСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеПатологияХрани и ястияАнкетиТестовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиПроизводители