Начало Медицинска енциклопедия Лечения Устройства за инжектиране на инсулин

Устройства за инжектиране на инсулин

Устройства за инжектиране на инсулин - изображение

Устройства за инжектиране на инсулин са различни приспособления, с помощта на които може да се достави необходимото количество инсулин в тялото.

Много хора с диабет трябва да приемат инсулин, за да контролират своето заболяване. За целта се използват различни устройства, които го инжектират непосредствено под кожата.

Инсулинът се инжектира в бедрата, седалището, ръцете и корема, като най-бързо се усвоява приложен в областта на корема. Точното място на приложение се определя от лекуващия лекар. Важно е обаче да не се поставя в една и съща точка, а на около 1-2 сантиметра от предходната апликация.

Повече информация за мястото на инжектиране на инсулин ще намерите:

Видове устройства за инжектиране на инсулин:

  • Инсулинови писалки - осигуряват удобен и лесен начин на приложение на инсулин. Предимствата са: компактната форма (можете да ги носите през целия ден, дори когато сте в движение), както и стриктно премерената доза.
  • Външни инсулинови помпи - обикновено те са с размера на мобилен телефон и може да се носят в джоба или на колана. Инсулиновите помпи съдържат инсулин за няколко дни. Инфузионният набор се състои от помпа, гъвкави пластмасови тръбички и друга тръбичка или игла, която е поставена под кожата. Потребителите на помпите приемат "базална" доза, която осигурява необходимите поддържащи количества инсулин, през нощта и между храненията; и "болусна" (по-висока) доза, която е необходима по време на храненията и при различни състояния, свързани с покачването на кръвната захар. Използват се също така имплантируеми инсулинови помпи.
  • Инсулинови джет инжектори - малко разпространени устройства, които прилагат количеството инсулин без игла, а чрез високо налягане. Инсулина се впръсква директно под кожата, под тънка струя. Предимството е, че се избягват множеството убождания, но за сметка на това, някои пациенти го намират за твърде болезнен метод.
  • Инжектиране на инсулин чрез портове - устройство, с което също може да се прилага инсулин. Портът представлява катетър (подобен на този при инсулиновите помпи), който се вкарва под кожата и остава на мястото за няколко дни, след което се сменя. Пациентите инжектират инсулин през този порт с помощта на игла и спринцовка или инсулинова писалка. Използването му намалява броят на кожните пробиви.
  • Инжекции с игли и спринцовки - прилага се в кожна гънка самостоятелно или от друго лице. Метода е леснодостъпен и широко използван, но изисква по-прецизна подготовка.

Без значение кое от тези устройства за инжектиране на инсулин човек използва, контролът на нивата на кръвната захар е важен и може да предотврати усложненията на диабета.

Повече за заболяването може да прочетете:

4.0, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Устройства за инжектиране на инсулин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияИзследванияНовиниИсторияИнтервютаХранене при...БотаникаЛюбопитноЛайфстайлСпортСнимкиВидеоДиетиКлинични пътекиПатологияСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеТестовеПсихологияНаправления в медицинатаСоциални грижиЛичностиОрганизацииЗаведенияНормативни актовеАнкетиХрани и ястияСпециалистиПроизводители