Начало Медицинска енциклопедия Лечения Имплантируема инсулинова помпа

Имплантируема инсулинова помпа

Имплантируема инсулинова помпа - изображение

Имплантируема инсулинова помпа е малко устройство, което се поставя подкожно, в областта на корема и доставя регулярно бързодействащ инсулин. Тя е предназначена за пациенти с диабет тип І (инсулинозависим).

Захарният диабет (или още захарна болест) е ендокринно заболяване, при което се натрупват прекомерни количества глюкоза в организма (хипергликемия). Това се дължи на неспособност на панкреаса да произвежда инсулин (хормон, които стимулира усвояването на глюкозата) - диабет тип І или неспособността на клетките да реагират на инсулина - диабет тип ІІ. Това, в първия случай налага доставката на ендогенен инсулин в тялото, с помощта на различни устройства за инжектиране на инсулин, а във втория - извършване на адекватен контрол на диабета.

Инсулиновата терапия с имплантируема инсулинова помпа е ефективна и безопасна, като намалява риска от поява на тежка хипогликемия по-ефективно от интензивната инсулинова терапия с инжекционен инсулин. Това е така, защото помпата доставя инсулина постепенно, в малки количества. Така се извършва по-строг контрол над кръвната захар, което намалява значително дългосрочните усложения свързани с диабета.

Вижте също:

Имплантируемата инсулинова помпа се поставя от хирург и се регулира с ръчен програматор (дистанционно управление) от пациента. Устройството дава възможност да бъде програмирано, така че да доставя инсулин на малки порции през целия ден и през нощта.

Имплантируемата инсулинова помпа се зарежда с количество инсулин, достатъчно за около 6 седмици. Самото устройство може да остане на мястото си за период от около година и половина.

Инсулиновата помпа доставя инсулин по два начина:

  • основна доза - доставя се непрекъснато
  • болус доза - доставя се преди хранене или за коригиране на високи нива на глюкозата в кръвта.

Като заключение може да се каже, че този метод на лечение подобрява значително начина на живот на инсулинозависимите диабетици, като предотвратява многократните убождания през деня, носенето на игли и спринцовки, както и непрекъснатото следене на кратността на дозата.

За повече информация прочетете:

4.6, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияИнтервютаНовиниИзследванияИсторияХранене при...БотаникаЛюбопитноЛайфстайлСпортСнимкиВидеоДиетиКлинични пътекиПатологияСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеТестовеПсихологияНаправления в медицинатаЗаведенияСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеХрани и ястияАнкетиЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители