Начало Медицинска енциклопедия Лечения Предварително cмесен инсулин

Предварително cмесен инсулин

Предварително cмесен инсулин - изображение

За контрол на заболяването диабет се налага провеждането на специален хранителен и двигателен режим, а в някои случаи и прилагането на ендогенен инсулин. В търговската мрежа се предлагат различни устройства за въвеждането му в тялото, както и различни видове инсулин.

Предварително cмесен инсулин съдържа комбинация от бързодействащ и инсулин със средна продължителност на действие, в точно определено съотношение. Предварително смесен инсулин и неговите аналози поддържат основната инсулинова секреция и водят до понижаване на постпрандиалните нива на глюкозата (след нахранване). По този начин през целия ден се контролира кръвната захар. Така се съчетава бързото действие с по-голямата продължителност и се постига по-добър метаболитен контрол.

Началото на действие на този инсулин започва на 10-20 минута от прилагане, пиковата концентрация (връх) се достига на 1-4 час, а продължителност на действие е 24 часа. Тези данни разбира се, са приблизителни и е възможно известно вариране на часовите интервали, в зависимост от индивидуални фактори (възраст, метаболизъм, режим на хранене, степен на развитие на болестта).

Най-голямото предимство на предварително cмесения инсулин е, че е достатъчно

  • поставянето на само една инжекция на ден.

Предварително cмесен инсулин е особено препоръчителен за по-възрастни пациенти, които имат проблеми с приготвянето на техния собствен инсулин, поради нарушения на зрението или затруднения във фината моторика. Предписва се също така на пациенти, които са в началото на своята инсулинова терапия.

Инсулиновите продукти обикновено се предлагат в съотношения 70/30, 75/25 и 50/50.

 

Видове предварително смесен инсулин:

  • Предварително смесен инсулин в съотношение 70/30

съдържа 70% от NPH-инсулин (инсулин със средна продължителност) и 30% от бързо действащия инсулин. Тази комбинация има начало на действие на 30 до 60 минута, като продължителността на действие продължава до 24 часа.

съдържа 75% от инсулин лиспро, който е със средна продължителност на действие и инсулин и 25% инсулин лиспро, което е бързодействащ инсулин. Началото на действието на тази смес е около 15 до 30 минути, а продължителността на действие е между 16 до 20 часа.

  • Предварително смесен инсулин в съотношение 50/50

съдържа 50% инсулин със средна продължителност на действие на инсулин и 50% бързодействащ инсулин. Началото на действието на тази комбинация е от 10 до 15 минути, а продължителността на действие е 10 до 16 часа.

съдържа 70% инсулин аспарт, която е със средна продължителност на действие и 30% на инсулин аспарт, който е друг бързодействащ инсулин. Началото на действие е около 10 до 30 минути и е с продължителност около 24 часа.

Повече за инсулина, диабета и неговото контролиране, може да прочетете тук:

4.4, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияИзследванияНовиниИсторияИнтервютаХранене при...БотаникаЛюбопитноЛайфстайлСпортСнимкиВидеоДиетиКлинични пътекиПатологияСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеТестовеПсихологияНаправления в медицинатаСоциални грижиЛичностиОрганизацииЗаведенияНормативни актовеАнкетиХрани и ястияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители