Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Глюкозотолерантен тест

Глюкозотолерантен тест

Глюкозотолерантен тест - изображение

 Глюкозотолерантният тест (орален глюкозотолерантен тест, ОГТТ) се прави при съмнение за диабет или нарушен глюкозен толеранс. Този тест може да се използва и за диагностициране на гестационен диабет (диабет по време на бременност).

По време на теста организма се обременява с глюкозо - съдържаща течност, след което се измерва кръвната захар на определени интервали от време. В условията на недостатъчност или липса на инсулин, кръвната захар се задържа трайно висока.

Кръвната захар е разпространено название, което отразява концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението. Глюкозата е главен източник на енергия за тъканите в организма и най-общ показател за състоянието на въглехидратната обмяна. Поддържането на нивото на кръвната захар в определени граници е много важно за правилното функциониране на всички органи и тъкани в човешкия организъм.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Глюкозотолерантен тест се провежда в следните случаи:

  • За откриване на диабет или нарушен глюкозен толеранс.
  • За откриване на гестационен диабет между 24 и 28 седмица от бременността.
  • За скрининг при жени, които имат поликистозен овариален синдром.

В клиничната практика индикации за провеждане на орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ)  са:

-  плазмена глюкоза на гладно над нормата и под 7 mmol/l;
-  нормална кръвна захар на гладно, но наличие на рискови фактори и клинични симптоми;

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изисквания при провеждане на глюкозотолерантен тест:

  • Провежда се сутрин след 12-часов нощен глад, пациента не трябва да е пушил или спортувал
  • Предходните 3 дни трябва да се спазва диета - храната трябва да съдържа до 200 грама въглехидрати дневно
  • През последната седмица не трябва да е имало остро заболяване с температура, горно- или долно диспептичен синдром
  • Да не се приемат медикаменти известни с контраинсуларния си ефект – кортикостероиди, тиреоидни хормони
  • По време на теста пациентът не трябва да се храни или да приема течности освен вода, не трябва да пуши, не трябва да извършва физически дейности, желателно е да се избягват силните емоции и да се поддържа нормална температура

Глюкозотолерантният тест (ОГТТ) по време на бременност не изисква специална предварителна подготовка.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

Метод на провеждане на изследването:

Орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ) се провежда в болнични условия. Тестът е информативен, с ниска цена, лесен за провеждане и приемлив за пациентите.

Първоначално се взема кръвна проба за базично изследване на нивото на кръвната захар. Тази проба се използва за сравнение с резултатите от другите проби. 

След това пациента трябва да изпие сироп, който съдържа 75 грама глюкоза разтворена във вода. При бременни жени се приемат 100 гр. глюкоза. Глюкозата трябва да бъде изпита в рамките на не повече от 5 минути (най-добре е да се изпие наведнъж или максимално на 2-3 пъти).

За проследяване стойностите на кръвната захар отново ще бъде взета кръв на 60 и 120 минута.

Пробата се взима от капилярна кръв (серум или плазма). Тестът може да се проведе и с венозната кръв, но в такъв случай е възможно получаване на по-ниски стойности в сравнение с капилярната (2,0-3,0mmol/l).

Какво ще усещате по време на изследването?

Възможно е да Ви се стори неприятно изпиването на глюкозния разтвор, защото той е много сладък. При някои хора настъпва гадене и повръщане, възможно е да Ви причернее. Повръщането затруднява провеждането на теста.

За целите на изследването се взимат няколко кръвни проби, това може да предизвика дискомфорт. Количеството на взетата кръв е минимално.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При някои хора след провеждане на теста нивата на кръвната захар след края на теста спадат много бавно. Възможно е да усещате слабост, глад, изпотяване, нервност, неспокойствие. Ако имате някой от тези симптоми съобщете на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Кръвната захар на гладно трябва да е под 6.1 ммол/л. Нива между 6 и 7 ммол/л се считат за нарушен въглехидратен толеранс (предиабет), а над 7 ммол/л - за диабет. Резултатите се интерпретират винаги в съчетание с клиничните симптоми!  

Нормални стойности:

Нормалните стойности могат да варират между различните лаборатории. У здрави индивиди стойностите на кръвната захар на гладно са за венозна кръв от 3.8 до 6.1mmol/l, а за капилярна от 3.5 до 5.5mmol/l. Стойностите на кръвната захар се повишават 1-2 часа след приемане на храна. 

Орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ)

Кръвна захар         Нормални стойности    Нарушен глюкозен толеранс    Диабет                             
на гладнодо 5,55,6-7,0над 7,0
60 минутидо 8,9до 10.9над 11,0
120 минутидо 7,87.8-11,1над 11,1

Отклонения от нормата:

Високите нива на кръвна захар може да се дължат на:

  • Гестационен диабет
  • Поликистозен овариален синдром
  • Прием на някои медикаменти като кортикостероиди, ниацин, фенитоин, някои диуретици, медикаменти за високо кръвно налягане, медикаменти за лечение на СПИН
  • Силен стрес
  • Синдром на Cushing
  • Вродени заболявания – като кистична фиброза (муковисцидоза) или хемохроматоза
  • Акромегалия
  • Феохромоцитом

Ниските нива на кръвна захар може да се дължат на:

  • Прием на някои медикаменти като лекарства за лечение на диабет, някои лекарства за лечение на високо кръвно налягане или депресия
  • Цьолиакия – заболяване, което се характеризира с нарушение в резорбцията на хранителните вещества
  • Болест на Addison
  • Проблеми с щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм
  • Инсулином – тумор на задстомашната жлеза
  • Цироза на черния дроб

Много състояния могат да доведат нарушения в нивата на кръвната захар. Ако имате отклонения в нормалните резултати Вашия лекар ще ви обясни на какво могат да се дължат.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Глюкозотолерантният тест не се провежда в следните случаи:

  • При патологично повишена концентрация на глюкоза във взета на гладно кръв
  • При синдром на малабсорбция
  • При изразена сърдечно-съдова недостатъчност
  • При наличие на остро заболяване, след травма, след хирургична намеса, след раждане
  • При прием на медикаменти, повишаващи кръвната захар 
  • След прием на алкохол
  • Повръщане след приемане на глюкозния разтвор
  • Силен стрес
  • Инфекция или висока температура
4.0, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияАнкетиСнимкиЛеченияВидеоЗдравни проблемиХранене при...НовиниЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноИнтервютаСпециалистиКлинични пътекиИсторияТестовеБотаникаФизиологияСъставкиЛайфстайлЕ-тата в хранитеНормативни актовеЗаведенияПсихологияСпортСоциални грижиОрганизацииХрани и ястияДиетиПроизводители