Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Биофийдбек - същност и приложение на терапията

Биофийдбек - същност и приложение на терапията

Биофийдбек - същност и приложение на терапията - изображение

Определени движения на тялото, като вдигане на ръка за поздрав, повдигане на коляното или правене на стъпка напред, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и желанията ни. Други функции на тялото обаче, като пулс, температура на кожата, кръвно налягане се контролират неволно от нервната система. Ние не можем да накараме сърцето си да бие по-бързо - то просто се случва в отговор на нашето физическо или емоционално състояние, когато сме нервни, възбудени или правим физически упражнения.

Съществува техника, която може да Ви помогне да притежавате по-голям контрол над тези, обикновено неволеви функции. Тя се нарича биофийдбек и се използва често за превенция или като част от терапията на редица медицински състояния и заболявания като мигрена, главоболие, хронична болка, незадържане на урина, високо кръвно налягане и други.

Основната идея на биофийдбек е човек да използва ума си и като се запознае с това, което се случва в тялото му, може да се научи да контролира по-добре всички негови функции.

В какво се състои и как работи биофийдбек терапията?

Биофийдбек-сензори на пръстаБиофийдбек сесиите обикновено се извършват в кабинета на терапевт, където се намират специални монитори и компютърни програми. По време на сесията, към кожата се закрепят специални електроди или сензори, които се захващат за пръстите. Тези електроди/сензори изпращат сигнали към монитор, който показва различни звуци или светлини, отразяващи сърдечната честота, температурата на кожата, изпотяването, мускулната активност или друга физиологична активност. Когато човек е под стрес, тези функции се променят - пулсът се ускорява, мускулите се стягат, кръвното налягане се повишава, изпотяването се усилва, дишането се учестява. Тези реакции към стреса могат да бъдат визуализирани на монитора, а след това на принципа на обратна връзка да се опитате да ги регулирате.

Не е необходима предварителна подготовка преди сесията биофийдбек. Всяка сесия биофийдбек е с продължителност между 30 и 60 минути. Броят сесии, необходими за разрешение на проблема варира, в зависимост от редица фактори, включително колко време ще ви е необходимо, за да се научите как да контролирате своите физически реакции. Обикновено забележими резултати може да настъпят в рамките на 10 сесии или по-малко. Някои състояния, като високо кръвно налягане може да изискват 20 или повече сесии, за да се подобрят.

Изследователи на биофийдбек терапията са установили, че тя насърчава релаксацията, а това може да помогне за облекчаване на редица условия свързани със стрес и тревожност.

 Най-често използваните упражнения за релаксация в биофийдбек терапията са:

  • Дълбоко дишане;
  • Прогресивна мускулна релаксация – редуващо се стягане и отпускане на различни мускулни групи;
  • Управляеми образи – концентриране върху конкретен образ (като цвета и текстурата на един портокал, например), за да се съсредоточи ума и човек да се почувства по-спокоен;
  • Медитация – фокусира мислите и игнорира отрицателните емоции.

Как работи терапията биофийдбек?

БиофийдбекКогато успеете да забавите сърдечната си честота, да понижите кръвното си налягане, както и да облекчите напрежението в мускулите, Вие ще видите това на монитора. В крайна сметка, Вие ще се научите как да контролирате тези функции самостоятелно, без да Ви е нужен екран и компютърна програма.

В зависимост от функцията на тялото, към която е насочена терапията биофийдбек, тя може да бъде различен вид:

Електромиографски биофийдбек (ЕМГ-биофийдбек) – измерва мускулната активност и напрежение. Може да се използва при болки в гърба, главоболие, тревожни разстройства, възстановяване на мускулната сила след травма, инконтиненция и други.

Термален биофийдбек – измерва температурата на кожата. Може да се използва при главоболие и болест на Рейно.

Неврофийдбек или електроенцефалографски биофийдбек (ЕЕГ) – измерва мозъчните вълни. Може да се използва за хиперактивност с дефицит на внимание, епилепсия и други конвулсни нарушения.

Електродермална активност (EDA) – измерва изпотяването и може да се използва в терапията на болка и тревожност.

Вариабилност на сърдечната честота – измерва пулса. Може да се използва в терапията на тревожност, астма, ХОББ и неправилен пулс.

Приложение на биофийдбек

Биофийдбек може да бъде от полза при много различни условия:

Хронична болка – помагайки да се идентифицира стягането на мускулите и да се овладее отпускането им, биофийдбек може да помогне за облекчаване на дискомфорта от условия като болки в кръста, болки в корема, заболявания на долночелюстната става и фибромиалгия. За облекчаване на болката, биофийдбек може да се прилага при хора от всяка възраст, включително деца и възрастни.

Главоболие - главоболието е сред състоянията, които са добре проучени във връзка с приложение на биофийдбек. Напрежение в мускулите и стрес може да стоят в основата на мигрена или главоболие или да ги влошат. Има достатъчно доказателства, че биофийдбек терапията може да доведе до отпускане на мускулите и облекчаване на стреса, за да се намали, както честотата, така и тежестта на главоболието. Биофийдбек терапевта, може да се използва техники за релаксация, посредством които да се пренастроят мозъчните вълни, които се активират при главоболие.

Безпокойство – облекчението на тревожност е един от най-разпространените начини за приложение на биофийдбек. Терапията дава възможност човек да бъде по-запознат с отговорите, които тялото дава под влияние на стрес и тревога. След това може да се научи как да контролира силата на тези реакции.

Уринарна инконтиненция - биофийдбек терапията може да помогне на хората, които имат проблеми с контролиране на уринирането. Терапията може да помогне на жените да укрепят тазовите мускули, имащи отношение към изпразване на пикочния мехур. След няколко сесии на бииофийдебк, жени с инконтиненция може да са в състояние да намалят честотата на уриниране и броят на „изпусканията“. Биофийдбек може да помогне и на деца с нощно напикаване или хора с фекална инконтиненция (нарушен контрол на дефекацията). За разлика от лекарствата, използвани за лечение на инконтиненция, неврофийдбек няма странични ефекти.

Високо кръвно налягане – доказателствата за приложението на неврофийдбек при високо кръвно налягане са противоречиви. Добри резултати са отчетени в случаите на повишение на кръвното налягане в резултат на стрес и тревожност. Когато проблемът е свързан с по-сериозни нарушения в дейността на сърдечно-съдовата система, техниката изглежда да понижава кръвното налягане леко, но не установена ефективност доближаваща се до тази на лекарствата за контрол на високото кръвно налягане!

Други приложения на неврофийдбек включват астма, запек, ревматоиден артрит, синдром на раздразнените черва.

Някои хора предпочитат тази форма на терапия, тъй като е неинвазивен метод и не налага прием на медикаменти. Други хора, съчетават биофийдбек със стандартното лечение, с цел подобряване на общото състояние и цялостното здраве.

Има ли рискове?

Според лекарите и учените от американската "Мейо клиник" (The Mayo Clinic) биофийдбек терапията обикновено е напълно безопасна. Не са докладвани странични ефекти. Въпреки това, терапията може да не е подходяща за абсолютно всеки. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете каквато и да е форма на допълваща или алтернативна терапия!

Източници:
http://www.webmd.com
http://www.healthline.com/health

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛечения