Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни методи в борбата с хронична болка

Алтернативни методи в борбата с хронична болка

Алтернативни методи в борбата с хронична болка - изображение

Какво е хронична болка?

Нормално е всеки човек да изпитва болка, когато се нарани или е болен, но, когато тази болка трае в продължение на седмици, месеци или години, това може да е знак за наличие на нарушения или заболяване. Като хронична се приема болка, която не отшумява в продължение на 3 месеца и повече.

Хронична болка може да се появи навсякъде по тялото и да варира от лека до толкова тежка, че да нарушава извършването на ежедневните дейности.

Всеки може да страда от хронична болка, но по-често се среща сред възрастните хора. Това не е явление, което неминуемо съпровожда остаряването, а по-скоро се обяснява с факта, че при възрастните хора по-често се развиват дългосрочни медицински проблеми и заболявания като диабет или артрит, които могат да доведат до хронична болка.

Какви са причините за хронична болка?

При наличие на нараняване или заболяване определени нерви по тялото изпращат сигнали за болка към мозъка. При хроничната болка тези сигнали продължават седмици, месеци и дори години. Причината за това невинаги е ясна. Може да се дължи на увреждане или нарушение в организма, оказващо влияние върху мозъчни химикали, които обикновено спират болката, след сериозна травма или заболяване. Възможно е и да се дължи на увредено действие на самите мозъчните химикали, които обикновено потискат болката.

Какво е характерно за хроничната болка?

Хроничната болка може да се описва като:

  • лека до силна болка, която не отшумява дълго време;
  • пробождаща, пареща или подобна на електрически ток болка;
  • болезненост, стягане или скованост

Болката може да засегне отделни тъкани и органи или да бъде комбинирана:

Мускули, кости и стави. Тази болка често е свързана с травма или хронично пренатоварване (мускулна треска). Здравни проблеми, като остеоартрит, ревматоиден артрит и фибромиалгия също могат да са сред причините за болка в опорно-двигателната система.

Нерви и нервната система. Този вид болка настъпва в резултат на притискане на нервите или в случаите, когато те са увредени от първично заболяване. Това може да се случи при диабет, херпес зостер, ишиас, дискова херния и други.

Органи. Болката в конкретен орган може да се дължи на травми, инфекция или здравословни проблеми като синдром на дразнимото черво, стомашна язва, бъбречни или жлъчни камъни и други.

Понякога болката може да обхваща повече от една тъкан или орган. Например, фибромиалгия може да предизвика болка в мускулите и нервите.

Какви може да са последствията от хроничната болка?

При някои състояния, като болест на сърцето, последствията и щетите от заболяването често са лесни за разпознаване и очевидни. Може да се види и източника на проблема (например, повреден кръвоносен съд, запушена артерия) и е ясно какво трябва да се направи. За съжаление, невинаги е така и при хроничната болка. Нейният източник може да бъде труден за откриване и невинаги лекарят е в състояние да поправи веднага проблема. Това е и причината, поради която милиони хора по света изпитват хронична болка, която науката не може да обясни.

Наличието на болка продължително време може да доведе до чувство на постоянна умора и да провокира депресия. Може да повлия на обичайните социални и физически дейности, да попречи на работата или обучението.

Хроничната болка може да наруши дейността на имунната система, което да доведе до чести инфекции и заболявания.

Емоционалното разстройство може да влоши болката.

Какви са начините за справяне с хроничната болка?

Редица поколения подред се справят с болката по един и същи начин, прибягвайки до болкоуспокояващи, отпускани с или без рецепта. Но, по-малко известен факт е, че продължителната употреба на болкоуспокояващи може да доведе до редица проблеми, като стомашна язва, чернодробна недостатъчност, както и пристрастяване.  Добрата новина е, че управлението на болката е една област, в която алтернативната медицина показва обещаващи резултати. Задоволителен ефект в борбата с хроничната болка е описан по отношение на някои алтернативни техники, като акупунктура, хипнотерапия, хиропрактика, ароматерапия, йога и други.

Акупунктура

Акупунктура при хронична болкаАкупунктурата е една от широко разпространените алтернативни практики използвана успешно в терапията на болка. Практиката включва поставяне на тънки игли в определени точки по тялото. Целта е да се регулира енергийният поток (Чи) по меридианната система на организма.

Изследвания са установили, че акупунктурата има особено добър ефект при болката при фибромиалгия, остеоартрит, травми на гърба и спортни травми. Все още не е съвсем ясен точният механизъм на действие срещу болката, но се предполага, че при въвеждането на иглите в тялото се освобождават болкоуспокояващи химикали в тялото. Друго предположение е, че се блокират сигналите за болка идващи по нервните пътища.

Акупунктура при хронична болка в коляното

Често вината за болката в коляното е в ставния хрущял или, по-скоро, липсата на такъв. Когато съединителната тъкан, покриваща ставните повърхности на костите се износи, настъпва триене между костните краища и това предизвика болка, варираща от лека до тежка. Често този проблем засяга хората с наднормено тегло и тези в напреднала възраст, но може да настъпи още в резултат на травма на менискусите или коленни връзки. Инжекции кортизон са един от вариантите за конвенционално лечение, но продължителното им приложение може да влоши ставното увреждане, което често е и причината да се търси алтернатива.

Проучване през 2012 година установило, че акупунктурата може да допринесе за облекчаване на болката в 1/3 от пациентите, което е съизмеримо с резултатите и облекчението, което осигурява една лека хирургична интервенция. Изследователите смятат, че иглите стимулират нервната сигнализация на мозъка и освобождаването на ендорфини, които притъпяват болката.

Медицинска марихуана

Медицинска марихуана Обезболяващото действие на марихуаната е добре известно и доказано. Има сериозни доказателства, че марихуаната има умерен ефект върху някои видове невропатична болка (особено тази, причинена от множествена склероза) и рак. Тя също така, облекчава гаденето и страничните ефекти от химиотерапията. Въпреки безспорните ефекти, които медицинската марихуана може да има при редица тежки заболявания, все още този въпрос е спорен и различно регламентиран в отделните държави.

Привържениците на медицинската марихуана твърдят, че тя може да бъде безопасно и ефективно лечение на симптомите на рак, СПИН, множествена склероза, болка, глаукома, епилепсия и други условия. Цитирани са различни рецензирани изследвания, видни медицински организации, големи правителствени доклади, както и използването на марихуана като лекарство в цялата световна история.

Противниците на медицинска марихуана твърдят, че е твърде опасно тя да се използва, тъй като повлиява плодовитостта, намалява способността за шофиране, уврежда белите дробове, имунната система и мозъка. Също така съществува риск от пристрастяване и психоза. Друг довод, против употребата на медицинската марихуана е, че тя лесно може да се превърне в параван за прием на наркотици и злоупотреби.

Физикална терапия и упражнения

физикална терапия Редовната физическа активност има големи ползи за хора с много различни болкови състояния. Проучвания са установили, че физическата активност може да помогне за облекчаване на хронична болка, както и тласък на енергия и настроение.

Ако имате хронична болка, трябва да се консултирате със специалист, преди да започнете редовно упражнения, тъй като вида и интензитета на натоварване трябва да бъде съобразен с индивидуалните възможности и състояние на организма!

Физикална терапия при ишиас. Ишиаса засяга до 5 на 100 от жените с болки в гърба. Отнася се до болка, която може да започне в долната част на гърба и да се разпространи надолу по краката, до ходилата. Болката може да варира в широки граници, от усещане за парене до скованост и изтръпване, дължащо се на притискане на нервите излизащи от долните части на гръбначния стълб. Дисковата херния е сред честите "виновници", но същото състояние може да настъпи в резултат на травма, наднормено тегло и дори, продължително седене.

Въпреки че, силната болка от ишиас Ви кара да ограничите движенията си, продължителната неактивност може допълнително да влоши оплакванията. След като острата болка утихне (обикновено за целта е нужна почивка от около 2 дни), физикалната терапия може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на гърба чрез укрепване на мускулите, подобряване на стойката и гъвкавостта. Проучване е установило, че 79 на 100 от пациентите с ишиас, които са провели физикална терапия, в допълнение към рутинната терапия и медикаментозно лечение от лекар, съобщават за пълно възстановяване или значително подобрение след една година, докато само 56 % от пациентите, които не са получавали физикална терапия са имали подобни резултати.

Ароматерапия

Ароматерапия при хронична болкаТази терапия използва ароматите от етерични масла, които се прилагат директно върху кожата или посредством вдишване. Ароматерапията е важна част от медицинските системи на китайци, индийци, египтяни, римляни и гърци. Днес е едно от алтернативните лечения, използвани за широк спектър от заболявания, включително болка. Проучвания показват, че ароматерапията има добър ефект при болка, свързана с ревматоиден артрит, главоболие и някои видове рак.

Ароматерапия при фибромиалгия. Втриването и масажа на болезнените части от тялото с някои ароматни масла може да донесе облекчение. Според данни от проучване, публикувано в Journal of Musculoskeletal Pain, хората с фибромиалгия, които прилагат смес от масла (включително розмарин, евкалипт и алое вера) в зоните на дискомфорт, в продължение на поне един месец, са отчели значително по-малко болка, отколкото тези, използвали плацебо масло.

Хиропрактика и масаж

ОстеопатияТова безспорно е релаксиращо. Хиропрактиката действа особено добре за болки в долната част на гърба. Според редица данни от проучвания, масажът може да помогне за облекчаване на болката от ревматоиден артрит, фибромиалгия, травми на врата и гърба.

Остеопатия при болки в долната част на гърба. До 84 на 100 от хората изпитват болка в областта на кръста и долната част на гърба, независимо дали е в резултат на травма, неправилна стойка или остеопороза. Болките в гърба всъщност са толкова разпространени, че те съставляват огромен дял от причините за загуба на работни дни сред работещото население. В случаите на остра болка, може да е достатъчно леко раздвижване, избягване на напрегнати дейности и леко затопляне на мястото и дискомфорта отшумява в рамките на няколко седмици. При страдащите от хронична болка обаче, това може да се окаже сериозен проблем.

Остеопатията използва техники като разтягане и масаж на меките тъкани около възпалените мускули или прилагане на натиска на определени места по протежение на гърба, известни като миофасциални тригерни точки, при които мускулните влакна са стегнати. Проучване от 2013 година е установило, че при 63 % от пациентите с хронична болка в ниската част на гърба, претърпели шест сесии по остеопатия, в продължение на над осем седмици е установено намаляване на дискомфорта и нуждата от болкоуспокояващи с около 30 % и повече.

Биофийдбек

ЕМГ биофийдбекБиофийдбек е техника за управление на болката, която учи пациента как да повлиява съзнателно някои неволеви телесни функции, като сърдечната честота, мускулно напрежение и кръвно налягане. Идеята е, че опознаването на тези функции, и по-специално начина, по който те се променят под влияние на болката, може да бъде от полза за регулирането им в съответствие с тези промени. Изследванията все още не са достатъчни, за да се заключи механизмът, по който биофийдбек помага за намаляване на болката, но една от теориите е, че просто подпомага пациента да се отпусне, а това от своя страна намалява физическите симптоми, които могат да са влошени от стреса.

ЕМГ (Електромиография)-биофийдбек е процедура, която измерва напрежението в мускулите и принадлежи към методите на биологична обратна връзка, която доказано е полезна за контрол на болката.

Хипнотерапия

хипнотерапияЛечебните сили на хипнотерапията, при която лицензиран хипнотерапевт насочва ума ви към силно фокусирано психично състояние, предизвикващо дълбока релаксация са изумителни. Проучвания са установили впечатляващи резултати за значително намаляване на нивото на болка и употребата на болкоуспокояващи. Макар, да не е напълно изяснен механизмът, по който хипнотерапията действа така добре, някои проучвания с образно изследване на мозъка показват намаляване на дейността в области от мозъка, свързани с болевия процес.

Този подход е полезен при някои видове хронична болка в гърба, повтарящо се разтежение, болка при рак и фибромиалгия.

Хипнотерапия при фибромиалгия. Фибромиалгията е една от най-честите причини за общи мускулно-скелетни болки при жени на възраст между 20 и 55 години и същевременно, една от най-трудните за лечение. За разлика от другите общи видове болка, причината за фибромиалгията не е известна и се характеризира с умора и широко разпространение на болката по цялото тяло, като важна роля в това вероятно има централната нервна система (ЦНС). В повечето случаи, когато мозъкът обработва импулсите за болка, изпраща сигнал обратно към мястото на проблема, но при фибромиалгия сигналът се усилва и засяга много различни точки в организма. Въпреки че, няма лек за фибромиалгия, намаляване на стреса, получаване на достатъчно сън и редовните упражнения може да помогнат за овладяване на симптомите.

Техники за намаляване на стреса

Антистрес Понякога намаляването на стреса се оказва с решаващо значение за управлението на болката. За тази цел може да са от полза:

Йога. Съществуват добри доказателства, че йогата може да помогне за облекчаване на хронична болка.

Релаксираща терапия. Тази терапия помага на човек да се успокои и да се освободи от натрупания стрес и напрежение – процес, който неминуемо води и до намаляване на болката. Релаксиращата терапия може да е от полза при фибромиалгия, главоболие, остеоартрит и други условия.

Управляеми образи. Тази техника може да е от полза при главоболие, остеоартрит, фибромиалгия, а понякога и рак. Тази терапия се основава на насочване на мислите и фокусиране върху конкретни изображения.

Музикална терапия. Този подход кара хората да изпълняват или да слушат музика. Изследвания са установили, че това може да помогне при някои състояния като остеоартрит.

Добавки и витамини

Добавки и витаминиИма доказателства, че определени хранителни добавки и витамини може да помогнат за някои видове болка. Рибеното масло често се използва за намаляване на болка, свързана с възпаление и отоци.

Локално приложение на капсаицин, получен от люти чушки може да помогне при болка от артрит, диабетна невропатия и други условия.

Има доказателства, че глюкозамин може да помогне за облекчаване на умерена до силна болка от остеоартрит в коляното.

Все пак, когато става въпрос за добавки, трябва да сте с повишено внимание, тъй като някои от тях, при неправилен прием също могат да имат неблагоприятни последствия. Високи дози витамин В6, например, може да увреди нервите. Някои проучвания показват, че добавки като гинко билоба и женшен може да разредят кръвта и повишават риска от кървене.

Според някои изследвания, хората страдащи от хронична болка са изложени на по-висок риск от поява на странични ефекти от приеманите добавки. Това се дължи на факта, че те по-често са склонни да приемат други лекарства или да се подлагат на различни процедури, които да повлияят действието на добавките.

Арника

АрникаАрника гел е натурален домашен лек за болка при натъртвания, болки в мускулите, а някои изследвания показват, че дори може да помогне за успокояване на артритни болки. Проучване, включващо 204 души с остеоартрит на ръцете е установило, че приложението на арника гел в продължение на 21 дни действа също толкова добре, както ибупрофен.

 

Витамин С

Витамиин СИзследване, включващо хора страдащи от остеоартрит, които приемат средно 500 мг на ден витамин С, съобщава за намаляване на болките в коляното и три пъти по-малка вероятност от прогресия на симптомите за период от седем до десет години, отколкото тези, които не приемат витамин С. Най-вероятно това се дължи на защитния ефект на витамин С върху костите и хрущялите. Опитайте да увеличите дела на богати на витамин с плодове и зеленчуци като цитруси, ягоди и червени чушки.

Източници:
https://myhealth.alberta.ca
http://www.webmd.com/pain-management
http://www.everydayhealth.com
www.oprah.com/health
http://medicalmarijuana.procon.org


5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиИсторияНовиниЗаболявания (МКБ)СнимкиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...ПсихологияФизиологияВидеоСпортКлинични пътекиСпециалисти