Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Ишиас

Ишиас МКБ M54.3

Ишиас МКБ M54.3 - изображение

Ишиас представлява състояние, което се характеризира с поява на болка по хода на седалищния нерв, който започва от долната част на гърба, минава през седалището и се спуска надолупо крака. Обикновено ишиасът засяга само едната половина на тялото. Въпреки че, болката, наблюдавана при ишиас може да бъде доста силна, повечето случай се лекуват успешно консервативно в рамките на няколко седмици.

Ишиас възниква, когато седалищният нерв е притиснат , обикновено от дискова херния в областта на гръбначния стълб или от остеофит на прешлените. По-рядко нервът може да бъде притиснат от туморна формация или да бъде увреден от заболявания, например от захараен диабет. Рискови фактори за заболяване от ишиас са напреднала възраст, затлъстяване, продължително стоене в седнало положение, захарен диабет и други.

Основният симптом при ишиас е болката, която ирадира  от долната част на гърба към задната част на крака. Болката може да варира в широки граници, от слаба болжка, до изгаряща болка или силно изразен дискомфорт. Положението на тялото също може да има влияние върху болката, като продължителното седнало положение, може да усили болката. При някои пациенти е възможно да се наблюдават още боцкане, изтръпване и други признаци на парестезия по долните крайници. Макар и рядко са възможни усложнения на заболяването, като загуба на чувствителност на засегнатия крак, слабост на засегнатия крак, нарушение на чревната функция и функцията на пикочния мехур.

Поставянето на диагнозата ишиас става след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс и компютърна томография, са полезни за допълване на диагнозата.

Лечението на ишиас е конесрвативно или хирургично, в зависимост от причината за възникване на увредата. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, мускулни релаксанти, опиоиди, трициклични антидепресанти, бензодиазепини, физикална терапия, рехабилитация и други.

3.3, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ишиас МКБ M54.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ишиас МКБ M54.3

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ишиас МКБ M54.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки