Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгенография

Рентгенография

Рентгенография - изображение

Рентгенографията е бърз безболезнен тест, при който се изобразяват костите и органите в тялото. Рентгеновите лъчи преминават през тялото и се абсорбират в различна степен в зависимост от плътността на изследваните тъкани. Костите и металните импланти са с висока плътност и се изобразяват в бяло на рентгеновите снимки, въздухът в дробовете като черно, а мастната и мускулната тъкан в различни нюанси на сивото. При някои видове рентгенови изследвания се използва контрастна материя като йод или барий, която се въвежда в тялото, за да се осигури по-голяма детайлност на изображенията.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Рентгеновата технология се използва за изследване на различни части от тялото:

 • Фрактури и инфекции на костите и зъбите
 • Тумори
 • Измерва се плътността на костите при остеопороза
 • Рентгенография на ставите може да представи доказателства за наличие на артрит
 • Инфекции и тумори на белите дробове
 • Мамографията е вид рентгеново изследване, използвано при заболявания на млечната жлеза
 • Уголемено сърце (т.нар. биволско сърце) е знак за застойна сърдечна недостатъчност
 • Тромбоза (запушване) на кръвоносен съд се доказва чрез инжектиране на контрастното вещество, което съдържа йод, за да, може да се визуализира засегнатата част от кръвоносната система
 • Рентгенография на храносмилателната система често използва бариева каша (контрастно средство), която се приема през устата или се въвежда чрез клизма
 • При погълнати чужди тела може да се изобрази точно местоположението на обекта

Необходима ли е предварителна подготовка?

Необходимо е да заемете правилна позиция според указанията на изследващия, за да се изобрази изследваният орган по-добре. Може да се наложи да премахнете бижута, очила и всякакви метални предмети, тъй като те могат да се изобразят на рентгеновата снимка.

Метод на провеждане на изследването:

Рентгеновият апарат произвежда безопасно ниво на радиация, която преминава през тялото ви и записва изображение върху специализирана плоча, оттам изображението се пренася на компютър и визуализира на монитор. Изображението може да се запамети на електронен носител (CD) или върху рентгенографска снимка.

Какво ще усещате по време на изследването?

Нативната (стандартна) рентгенография е безболезнена за пациентите. При употреба на венозно контрастно вещество пациентите усещат убождане на мястото на венопункцията. При въвеждане на контраста чрез клизма може да се усети дискомфорт в ректалната област.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Облъчването при излагане на рентгенова радиация е ниско, като ползата от това изследване далеч надвишава рисковете.

Контрастната материя може да предизвика нежелани ефекти, като например:

 • Усещане за топлина или зачервяване
 • Метален вкус
 • Замаяност
 • Гадене
 • Сърбеж
 • Копривна треска

Рядко възникват тежки реакции като хипотония (ниско кръвно налягане), анафилаксия (алергичен шок).

След рентгенографията можете да възобновите нормалните си дейности. Рутинните рентгенови лъчи обикновено нямат никакви странични ефекти. Въпреки това, ако сте били инжектирани с контрастно вещество преди изследването, приемайте повече течности, за да се излъчи контрастът по-лесно и бързо от тялото.

Резултати от проведеното изследване:

Рентгеновите лъчи се записват дигитално на компютри, които могат да се видят на екрана в рамките на минути. Рентгенологът разглежда резултатите и изготвя заключение, на базата на което се определя по-нататъшния подход в диагностицирането и лечението на пациентите.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ако сте бременна или подозирате, че може да сте бременна, информирайте Вашия лекар преди провеждане на теста. Въпреки че рискът от повечето диагностични рентгенови лъчи за нероденото бебе е малка, Вашият лекар може да предложи друг тест за изображение, като ултразвук например.

5.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Рентгенография

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеНовиниСпортСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияПсихологияСоциални грижиЗаболявания (МКБ)БотаникаИнтервютаАнкети