Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгеново изследване на ключицата Инструментални изследвания Образна диагностика Рентгенови изследвания (без и с контрастно вещество) Без контраст

Рентгеново изследване на ключицата

Рентгеново изследване на ключицата - изображение

Рентгеновото изследване на гърдите позволява визуализиране на сърцето, белите дробове, дихателните пътища, кръвоносните съдове и лимфните възли. Освен това рентгеновото изследване на гръдния кош визуализира и горната част на гръбначния стълб, гръдната кост, ребрата, ключицата. Рентгеновото изследване на гръдния кош е най-често използваният диагностичен метод за откриване на различни заболявания в тази област. Обикновено се правят две снимки – профил и фас. В някои случаи рентгеновото изследване не е достатъчно за откриване на причината за проблема. В случаите, когато рентгеновото изследване е нормално или информацията от него не е достатъчна могат да бъдат направени допълнителни по-специфични изследвания като компютърна томография, ултразвукови изследване, електрокардиограма, ядреномагнитен резонас или биопсия.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Рентгеновото изследване на гръдния кош:

Помага откриване на причините за кашлица, проблеми с дишането или болка в гърдите.

Помага за откриване и проследяване на ефекта от лечението на заболявания като пневмония, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест, пневмоторакс (колабс на белия дроб), кистична фиброза.

Помага за диагностициране и проследяване на ефекта от лечението на някои проблеми със сърцето, като уголемено сърце, сърдечна недостатъчност, белододробен оток.

Помага за откриване на травматични увреждания като фрактури (счупвания) и/или увреждане на белия дроб.

Помага за откриване на чуждо тяло в хранопровода, стомаха, дихателните пътища и белият дроб. С рентгеново изследване може да не бъдат открити ядки или други хранителни частици.

Помага за проследяване на нормалното позициониране на катетри или други медицински съоръжения.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди да си направите рентгеново изследване Вашият лекар ще Ви попита дали сте бременна, защото в този случай има риск от радиационно излагане на плода. Обикновено рискът от рентгеновото изследване е много по-нисък в сравнение с потенциалната полза от  него. Ако е абсолютно необходимо провеждане на рентгеново изследване може да Ви бъде поставена оловна престилка върху корема, която ще предпази Вашето бебе от излагане на рентгенови лъчи.

Не е необходимо да правите каквото и да е преди провеждане на рентгеновото изследване.

 

Метод на провеждане на изследването:

Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист - рентгенолог. Рентгенови снимки могат да бъдат разчитани и от други лекари специалисти.

Преди изследването е необходимо да свалите бижутата, които носите, както и част от дрехите в зависимост от областта, на която се прави рентгенова снимка.

Обикновено се правят две рентгенови снимки в профил и фас. По време на изследването е необходимо да стоите неподвижни, за да не се размаже образа.

Възможно е да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на вътрешните органи.

Някои клиники разполагат с портативни рентгенови апарати, които могат да бъдат занесени до болничното легло.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на рентгеново изследване на се усеща никакъв дискомфорт или болка. Стаята, в която се провежда изследването може да бъде студена, а изследователската маса може да бъде твърда. Ако усещате болка тя се дължи на увреждането, което имате или от неудобното положение или задържането на въздуха по време на изследването.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Винаги съществува малък риск от увреждане на клетки и тъкани от експозицията на рентгенови лъчи, включително и от тази ниска доза, която се използва за провеждане на изследването. Рискът обаче е много по-нисък от потенциалните ползи.

 

Резултати от проведеното изследване:

Рентгеновото изследване на гръдния кош включва провеждане на рентгенова снимка за диагностициране на различни увреждания.

 

   Нормални стойности:

Белите дробове изглеждат нормални по форма, размер и структура. Не се забелязват никакви патологични отклонения. Плевралните пространства също изглеждат нормални.

Сърцето изглежда нормално по форма, размер и структура. Кръвоносните съдове също изглеждат нормални.

Костните структури, включително гръбначният стълб и ребрата са нормални.

Диафрагмата изглежда нормална по форма и локализация.

Няма данни за колекция на течност или въздух, за наличие на чужди тела.

Всички поставени катетри или други медицински съоръжения са в правилна позиция.

 

   Отклонения от нормата:

Данни за инфекция: пневмония, туберкулоза.

Данни за тумори, травматични увреждания или оток в резултат от сърдечна недостатъчност. В някои случаи освен рентгеново изследване е необходимо да бъдат направени допълнителни изследвания за диагностично уточняване.

Увреждания като уголемяване на сърцето може да бъдат предизвикани от сърдечно увреждане, заболявания на сърдечните клапи или събиране на течност около сърцето.

Данни за уголемяване на аортата, аневризма, атеросклероза (уплътняване на артериите).

Данни за събиране на течност в белите дробове (белодробен оток) или около тях (плеврален оток) или данни за наличие на въздух (пневмоторакс).

Данни за фрактури (счупвания) кости: ребра, ключици, гръбначен стълб.

Уголемени лимфни възли.

Данни за наличие на чуждо тяло в хранопровод, дихателни пътища или белите дробове.

Поставените катетри или други медицински съоръжения не са в правилна позиция.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Рентгеновото изследване може да не бъде полезно в следните случаи:

Ако не може да останете неподвижни по време на изследването.

Ако имате наднормено тегло.

Наличие на метални части например след фиксация на гръбначен стълб. Тези метални пластини застават на хода на рентгеновите лъчи и възпрепятстват нормалното визуализиране на структурите.

Наличие на болка в гърдите, която пречи на задържане на дишането по време на изследването.

Цикатризиране (сраствания) от предишни хронични заболявания или хирургична намеса.

Рентгеновата снимка направена с портативен апарат не е толкова ясна, колкото тези направени със стационарен.

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЗдравни съветиСпортЛеченияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеНовиниЛюбопитноВидеоАлт. медицинаИсторияСнимкиЛайфстайлБотаникаЗдравни проблемиПсихологияСоциални грижиЗаболявания (МКБ)ИнтервютаАнкети