Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгеново изследване на шията Инструментални изследвания Образна диагностика Рентгенови изследвания (без и с контрастно вещество) Без контраст

Рентгеново изследване на шията

Рентгеново изследване на шията - изображение

Рентгеновото изследване на гръбначният стълб  включва провеждане на рентгенова снимка на прешлените, дисковете както и околните тъкани. Рентгеново изследване обикновено се прави за установяване на фрактури на кости, дислокации на стави, инфекции като артрит, наличие на костни тумори или други заболявания като остеопороза.

Рентгеновите лъчи са вид радиационни лъчи, които преминават през различни обекти, включително и човешкото тяло. Плътните тъкани в тялото като костите абсорбират много рентгенови лъчи и изглеждат бели на рентгенови снимки, докато по-малко плътни тъкани като мускулите и вътрешните органи абсорбират по-малко рентгенови лъчи и на рентгенови снимки са в нюанси на сивото. Когато рентгеновите лъчи преминат през въздух тогава на рентгеновите снимки се виждат черни сенки.

Гръбначният стълб е колона, която е изградена от 33 прешлена. Между повечето прешлени са разположени междупрешленни дискове. Прешлените на гръбначният стълб оформят канал, в  който е разположен гръбначният мозък.

Гръбначният стълб се разделя на:

Цервикален отдел: включват се 7 цервикални прешлена;

Торакален отдел: включват се 12 торакални прешлена;

Лумбосакрален отдел: включват се 5 лумбални прешлена и 5 слети сакрални прешлена;

Сакрум/опашна кост: включват се 5 слети сакрални прешлени и 4 слети прешлена под формата на опашна кост.

Най-честите рантгенови снимки на гръбначния стълб са тези на шийните (C) и лумбо-сакралните (LS) прешлени.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Да се открие причината за болка в костите;

Да се установи наличие на фрактура (счупване) на кости или дислокация на стави;

Да се открият промени в костите и ставите предизвикани от инфекции, артрит, костни тумори или други заболявания на костите

Да се провери дали извивката на гъбначният стълб е нормална особено при деца и млади хора.

Да се установи наличие на вродени малформации като spina bifida

За оценка на проведеното хирургично лечение.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди да си направите рентгеново изследване Вашият лекар ще Ви попита дали сте бременна, защото в този случай има риск от радиационно излагане на плода. Обикновено рискът от рентгеновото изследване е много по-нисък в сравнение с потенциалната полза от  него. Ако е абсолютно необходимо провеждане на рентгеново изследване на крайниците може да Ви бъде поставена оловна престилка върху корема, която ще предпази Вашето бебе от излагане на рентгенови лъчи.

Ако сте провеждали рентгеноконтрастно изследване с бариев сулфат през последните четири дни може да бъде затруднено правилното разчитане на рентгеновата снимка най-вече за поясният (лумбален) отдел.

Не е необходимо да правите каквото и да е преди провеждане на рентгеновото изследване.

 

Метод на провеждане на изследването:

Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист - рентгенолог. Рентгенови снимки могат да бъдат разчитани и от други лекари специалисти.

Преди изследването е необходимо да свалите бижутата, които носите, както и част от дрехите в зависимост от областта, на която се прави рентгенова снимка.

По време на изследването ще сте легнал и е необходимо да стоите неподвижен. Възможно да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на вътрешните органи.

Обикновено се правят три до пет снимки.

Рентгеновото изследване на гръбначният стълб отнема около 15 минути. В някои клиники рентгеновите снимки могат да бъдат видени веднага с помощта на компютърен екран.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на рентгеново изследване на се усеща никакъв дискомфорт. Стаята, в която се провежда изследването може да бъде студена, а изследователската маса може да бъде твърда. Възможно е позицията, в която е крайникът да предизвиква болка особено в случаите, когато е наранен.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Винаги съществува малък риск от увреждане на клетки и тъкани от експозицията на рентгенови лъчи, включително и от тази ниска доза, която се използва за провеждане на изследването. Рискът обаче е много по-нисък от потенциалните ползи. Например радиационната експозиция по време на рентгеновата снимка на белия дроб е почти толкова, колкото по време на полет от Бостън до Лос Анжелис или 10 дни в Rocky Mountains (Denver, Colorado).

 

Резултати от проведеното изследване:

Рентгеновото изследване на гръбначният стълб включва провеждане на  рентгенова снимка за диагностициране на различни увреждания.

 

   Нормални стойности:

Прешлените са нормални по брой, размер и форма.

Няма данни за счупвания, дислокации или чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали. Меките тъкани също изглеждат без отклонения

Няма данни за инфекция или тумори.

Нормална извивка на гръбначният стълб.

 

   Отклонения от нормата:

Фрактура (счупване) на кости.

Чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали.

Дислокация на стави.

Данни за заболявания засягащи гръбначният стълб като остеопороза, артрит, тумори, инфекция, травма, вродени увреждания на гръбначният стълб или увреждания на дисковете.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Рентгеновото изследване може да не бъде полезно в следните случаи:

Ако не може да останете неподвижни.

Ако имате наднормено тегло.

Ако сте провеждали в последните 4 дни изследване с контрастни материи напр. с бариев сулфат

Ако сте бременна и имате нужда от рентгеново изследване на крака или близо до тазовата област.

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Рентгеново изследване на шията

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеНовиниСпортИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиПсихологияСоциални грижиЗаболявания (МКБ)БотаникаИнтервютаАнкети